Планински кристал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 6 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q2050687.
Ред 17: Ред 17:
[[Категория:Кварц]]
[[Категория:Кварц]]
[[Категория:Скъпоценни камъни]]
[[Категория:Скъпоценни камъни]]

[[cv:Ту хрусталĕ]]
[[lt:Kalnų krištolas]]
[[lv:Kalnu kristāls]]
[[pl:Kryształ górski]]
[[ru:Горный хрусталь]]
[[uk:Гірський кришталь]]

Версия от 19:04, 4 април 2013

Планински кристал от Тибет
Планински кристал, САЩ

Планинският кристал (Шаблон:Lang-gr, означаващо „лед“) е минерал, силикат, представляващ една от кристалните модификации на чист SiO2. Той е безцветна и прозрачна разновидност на кварца. Твърдоста на планинския кристал по скалата на Моос е 7,[1], а плътността му 2.65 g/cm3.

Приложение

Чисти, бездефектни планински кристали се срещат рядко и се ценят високо. Te са с тригонална сингония и имат вид на шестоъгълна призма. Практическо приложение намират тези с големина от 3 до 5 сантиметра. Големи находища има в Урал, а също така в Бразилия, Канада, САЩ, Япония, Австралия и Алпите. Използват се в радиотехниката и оптиката за изработка на призми, лещи и други. Планинският кристал се счита за полускъпоценен камък и се използва за направата на ювелирни изделия.

История

Той е известен още от дълбоика древност. Предмети, изработени от планински кристал са намерени в Мексико, Гърция, Китай, Япония и на други места по света. Келтските друиди използват планиснките кристали в своите магически практики още 2 000 години пр.н.е. и по всяка вероятност практиката за гадаене с кристални сфери датира още оттогава. Днес най-голямата сфера от планински кристал без никакви вътрешни дефекти или несъвършенства се намира в Националния музей по естествена история във Вашингтон, САЩ. Тя е с диаметър 32,7 cm, тежи 48,5 kg и е изработена през 1924-1925 г. в Китай.

Източници

Вижте също