Кралство Северна Лузитания: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот: Променяне от nl:Koninkrijk van Noord-Lusitanië на nl:Koninkrijk Noord-Lusitanië
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 7 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q390827.
Ред 16: Ред 16:
[[Категория:Исторически държави в Европа]]
[[Категория:Исторически държави в Европа]]
[[Категория:История на Португалия]]
[[Категория:История на Португалия]]

[[de:Königreich Lusitanien]]
[[en:Kingdom of Northern Lusitania]]
[[lt:Šiaurinės Luzitanijos karalystė]]
[[nl:Koninkrijk Noord-Lusitanië]]
[[pt:Reino da Lusitânia Setentrional]]
[[ru:Северная Лузитания]]
[[sk:Severoluzitánske kráľovstvo]]

Версия от 00:33, 5 април 2013

Разделянето на Португалия, предложено от Наполеон в договора от Фонтебло (1807). Кралство Северна Лузитания е със зелен цвят.

Кралство Северна Лузитания е несъществувала държава, разположена в Северна Португалия, предложена от Наполеон през 1807 г. за краля на Етрурия, Карл II.

През 1807 г. Португалия отказва на Бонапарт да се присъедини към континенталната блокада срещу Великобритания. Наполеон, който на 27 октомври 1807 г. е подписал с Испания договора от Фонтенбло, планира окупация на Португалия, като предлага страната да бъде разделена на три различни суверенни държави:

  • Кралство Северна Лузитания (кръстено на римската провинция Лузитания) - в северната част на Португалия, между реките Дуро и Миньо, включваща градовете Порто и Брага;
  • Португалия (която да бъде управлявана директно от Франция) - съществуващата дотогава държава, на намалена по територия в региона между реките Дуро и Тежу, и включваща столицата Лисабон,;
  • Княжество Алгарве (което да бъде управлявано от испанския министър-председател Мануел де Годой, съюзник на Наполеон, с титлата на принц) – съответстващо на частта на Португалия южно от река Тежу, включително районите Алгарве и Алентежу.

Последва френското нашествие на войските на маршал Жан Жюно и на 1 декември 1807 г. столицата на Лисабон е завладяна. Британската намеса на армията на сър Артър Уелсли в Полуостровната война спомага за възстановяване на португалската независимост. Последните френски войски са изгонени през 1812 г. Пледложението на Наполеон остава неосъществено.

Шаблон:Португалия-мъниче