HTML: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 94.190.179.200 (б.), към версия на Addbot
Ред 12: Ред 12:
<source lang="html4strict">
<source lang="html4strict">
<!DOCTYPE html>
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<head>
<meta charset="windows-1251">
<meta charset="windows-1251">

Версия от 19:07, 2 май 2013

HTML, съкращение от HyperText Markup Language — на български "език за маркиране на хипертекст", произнасяно най-често като „Ейч Ти Ем Ел“, е основният маркиращ език за описание и дизайн на уеб страници. HTML е стандарт в Интернет, а правилата се определят от Международната организация по стандартизация, W3C. Текущата версия на стандарта е HTML 4.01. Версия 5 на HTML е в процес на разработка към февруари 2012 г.

Описанието на документа става чрез специални елементи, наречени HTML елементи или маркери, които се състоят от етикети или тагове (HTML tags) и ъглови скоби (като например елемента <html>). HTML елементите са основната градивна единица на уеб страниците. Чрез тях се оформят отделните части от текста на една уеб страница, като заглавия, цитати, раздели, хипертекстови препратки и т.н. Най-често HTML елементите са групирани по двойки <h1> и </h1>.

В повечето случаи HTML кодът е написан в текстови файлове и се хоства на сървъри, свързани към Интернет. Тези файлове съдържат текстово съдържание с маркери - инструкции за браузъра за това как да се показва текста. Предназначението на уеб браузерите е да могат да прочетат HTML документите и да ги превърнат в уеб страници. Браузърите не показват HTML таговете, а ги използват, за да интерпретират съдържанието на страницата.

Основното предимство на HTML е, че документите, оформени по този начин, могат да се разглеждат на различни устройства, а не само на екрана. Документът може да бъде правилно оформен и върху монитора на персонален компютър, и върху миниатюрния дисплей на пейджър или мобилен телефон.

Създаване на HTML страници

Създаването на HTML-базирана уеб страница може да се извърши с помощта на обикновен текстов редактор. Този начин изисква познаване на HTML тагове, така че те да бъдат интегрирани в текста, който ще се показва на страницата. Също така, често срещани са по-приятелски настроените инструменти, които не изискват от потребителя да притежава познания по HTML, което му позволява да създаде страница по метода WYSIWYG. Основен инструмент за тази цел е текстообработваща програма Word, която позволява да запазите документ като HTML и да го редактирате. Специализирани инструменти за създаване на HTML страници са Microsoft, FrontPage, Macromedia Dreamweaver, Notepad , Notepad++,Sublime Text и други.

<!DOCTYPE html>
  <head>
    <meta charset="windows-1251">
    <title>Заглавие на документа</title>
  </head>
  <body>
    <p>Здравей, свят!!</p>
    <p>Validate <a href="http://validator.w3.org/check/referer">XHTML Basic 1.0</a></p>
    <p>
      <a href="http://validator.w3.org/check?uri=referer"><img
          src="http://validator.w3.org/images/vxhtml-basic10"
          alt="Valid XHTML Basic 1.0!" height="31" width="88" /></a>
    </p>
  </body>
</html>

HTML5

Външни препратки

Шаблон:Link GA