Зимница (област Стара Загора): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Bot: Migrating 2 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q4192026 (translate me)
Ред 41: Ред 41:
Бивш владика на Старозагорската околия Митрополит Панкратий - Пенчо Николов(починал ).
Бивш владика на Старозагорската околия Митрополит Панкратий - Пенчо Николов(починал ).
Д-р Цанко Колев, известен лекар специалист вътрешни болести, актуално живее в Стара Загора.
Д-р Цанко Колев, известен лекар специалист вътрешни болести, актуално живее в Стара Загора.
Гено Мочуков-актьор във Великотърновския театър.


== Други ==
== Други ==

Версия от 16:35, 3 май 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Зимница.

Зимница
Общи данни
Население967 души[1] (15 март 2024 г.)
68,5 души/km²
Землище14,123 km²
Надм. височина288 m
Пощ. код6177
Тел. код003594354
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ30870
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Мъглиж
Душо Гавазов
(ГЕРБ; 2023)
Кметство
   кмет
Зимница
Генко Райчев
(БСДП)

Зимница е село в Южна България. То се намира в община Мъглиж, Област Стара Загора.

География

Селото се намира в Източната част на Розовата Долина. Край него минава една от големите реки на България - Тунджа.Климатът е умерен европейски.Предвид на това,че селото е срещу Балканския Тревненски проход, зимата е доста ветровита и студена.Наличието на води от река Тунджа и високото ниво на подпочвенните води (близост на Балкана), дават благоприятна основа за развитието на земеделие, което е основен поминък на местното население.Основните култури, които са се произвеждали във втората половина на 20 век, са били краставици,пипер,картофи и зеле.По това време започва и отглеждането на тютюн.Важна част от селскостопанската продукция заемат маслодайните култури -рози, лавандула, мента.Край селото се намира фабрика за преработка на тези маслодайни култури,собственост на фирма "Биоланд-България"(Розоварна ).

Тютюнът се преработва в промишлени количества в тютюневи сушилни край селото. Пресните земеделски продукти - краставици,домати,картофи и зеле се продават и изкупват на традиционните пазари в Стара Загора,Казанлък,Габрово,Трявна Плодовитово.

История

Не е известна точната дата на възникване на селото.То е било във всички случаи турско село през властването на Отоманската империя. Старото име на селото е КАШЛАТА (Кашла- място, където овчарите през зимата са слизали от околните планини -преди всичко от Балкана, за да прекарат зимата).След изтеглянето на турските жители през Руско-Турската война 1876- 1878 година до селото се преселват много и различни фамилии.Корените на основното българско по народност население са балканските и средногорски махали,където българите са пребивавали по време на Отоманската империя ,като повечето фамилии носят имената на съответните махали от които са се преселили българите (Драндарите,Мазниците,Балканджиите).

Религии

Основната религия в селото се смята православната религия . Строи се църква скоро ще бъде завършена.Благодарение на активните действия на кметството в предните каденции се строи такава в Централната част на селото. Голяма група ромски граждани практикува и изповядва евангелистка религия . Те имат всекидневни религиозни служби в помещението на бившата Фурна (пекарна за хляб).


Културни и природни забележителности

Изключителна важна природна забелижителност е пещерата (Меча дупка ),която се смята че е била много дълбока, но е частично затрупана.Намира се на Юг от селото в посока към Изгорялата могила .

В селото се провежда всяка година събор на деня на св.Богородица- 28 август /по стария стил/15 август по новия.

Съборът е културно мероприятие, на което и двете етнически групи -българи и цигани честват свой празник. Празникът е съпроводен от селски събор и подготвяне на обредни ястия / курбан /.Това е ястие от сварено овче месо .

Редовни събития

Личности

Бивш владика на Старозагорската околия Митрополит Панкратий - Пенчо Николов(починал ). Д-р Цанко Колев, известен лекар специалист вътрешни болести, актуално живее в Стара Загора. Гено Мочуков-актьор във Великотърновския театър.

Други

Детски ромски танцов състав при училището .


Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България