Хуанди: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sani110 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Sani110 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 164: Ред 164:
Според нови преводи на "Исторически записки", Хуанди е бил първоначално глава на клана Йоусиун (Youxiong), който е населявал днешен Синджън в провинция [[Хънан]].
Според нови преводи на "Исторически записки", Хуанди е бил първоначално глава на клана Йоусиун (Youxiong), който е населявал днешен Синджън в провинция [[Хънан]].


---------------------------------------------------------------------------------------------

Най-древният трактат по класическа китайска медицина-“Нейдзин”
Най-древният трактат по класическа китайска медицина-“Нейдзин”


“Да лекуваш болестта, след като се появи … е все едно да копаеш кладенец, когато вече си жаден, или да ковеш оръжие, когато битката е в разгара си!” “Нейдзин” /Канонът на Жълтия император за вътрешното/- най-древният трактат по класическа китайска медицина - III-I век пр.Хр.
“Да лекуваш болестта, след като се появи … е все едно да копаеш кладенец, когато вече си жаден, или да ковеш оръжие, когато битката е в разгара си!” “Нейдзин” /Канонът на Жълтия император за вътрешното/- най-древният трактат по класическа китайска медицина - III-I век пр.Хр.


---------------------------------------------------------------------------------------------
Битки

Жълтият император побеждава Чъйоу



Преди много хиляди години, по поречието на Хуанхъ и Яндзъ живеели множество родове и племена. Сред тях, Жълтият император Хуанди бил най-известният вожд на племе от района на Хуанхъ. Друг известен вожд бил Йенди. Хуанди и Йенди били братя. Най-известният вожд от поречието на Яндзъ пък бил Чъйоу, който бил много силен и мощен.

Чъйоу имал 81 братя, всички те имали животински тела и човешки лица, с медена глава и железни ръце и нямали равни по свирепост. Те умело боравели с всякакви бойни оръжия като мечове, лък и др. Чъйоу често повеждал своето силно племе да напада и завзема други племена.

Веднъж, Чъйоу нападнал земите на Йенди, който веднага вдигнал войските си да защитава земите си. Но той не бил равностоен противник на Чъйоу и бил разгромен от него. Йенди нямал друг избор, освен да избяга при Хуанди да търси помощ. Хуанди отдавна мислел да се срази с това племе и да го унищожи, затова свикал всички вождове с войските им и се сразили с Чъйоу в широкото поле в местността Джуолу. Това е известната битка от Джуолу.

От начало, Чъйоу, който имал по-добри оръжия и смели и свирепи бойци, удържал победа след победа. После, Хуанди повикал на помощ дракона и други вълшебни и силни същества. Въпреки че войската на Чъйоу била смела и жестока, те не можали да удържат срещу войската на Хуанди и неговите съюзници, и, сразена, се разбягала.

Хуанди повел хората си в преследване, но изведнъж небето се стъмнило, паднала гъста непрогледна мъгла, задухал бурен вятър, светкавици и гръмотевици почнали да падат, завалял пороен дъжд и нямало как да се продължи с преследването. Оказало се, че Чъйоу бил помолил бога на вятъра и бога на дъжда да му помогнат. Хуанди не желаел да приеме тези пречки и помолил бога на сушата да му помогне, да спре дъжда. В едно мигновение, дъждът и вятърът спрели и всичко наоколо се прояснило.

Чъйоу с магия пак спуснал гъста мъгла и войниците на Хуанди се загубили. Но Хуанди използвал, че Полярната мечка винаги сочи север и направил “кола-компас”, която им помогнала да намерят пътя.

След още множество бурни битки, Хуанди най-накрая успял да убие 81-те братя на Чъйоу и хванал жив самия Чъйоу. Хуанди заповядал да оковат пленника и да го убият. Но понеже се притеснявал, че след смъртта си Чъйоу може да се превърне в зъл дух, заповядал главата и тялото му да бъдат погребани в 2 отдалечени много едно от друго места. Оковите му били хвърлени в планината и се превърнали в кленова гора. Всяко едно червено кленово листо напомня за капките кръв на Чъйоу.

След смъртта на Чъйоу, неговият страшен и жесток образ продължавали да плашат хората. Хуанди нарисувал неговия образ на бойните си знамена за да вдъхновява бойците си да се бият смело, както и за да устрашава другите племена. По-късно, Хуанди завоювал подкрепата на много племена и постепенно станал вожд на всички племена.

Хуанди бил много надарен и изобретил много неща, като строителството на дворци, коли, кораби, разноцветни дрехи и др. Неговата съпруга се казвала Лейдзу и тя също изобретявала различни неща. Отначало, копринените буби били само диви и хората не знаели, как да ги използват. Именно Лейдзу научила хората да отглеждат копринени буби и да тъкат коприна. От тогава в Китай започнало да се развива употребата и производството на коприна. Хуанди измислил още и беседките, а Лейдзу – подвижната беседка – чадъра.

Китайските древни предания изразяват голямо преклонение пред Хуанди и затова следващите поколения се наричат потомците на Жълтия император. Тъй като Хуанди и Йенди са близки роднини, а в последствие взаимно се смесват, китайците също често казват, че са потомци на Йенди и Хуанди. В памет на тези двама велики общи прародители, китайците са построили мавзолей на Хуанди и Йенди в планината Чяо шан, в околия Хуанлин, провинция Шаанси. Всяка пролет, китайци от цял свят се стичат тук за да се поклонят на прародителите на китайската нация.




[[Категория:История на Китай]]
[[Категория:История на Китай]]
{{китай-мъниче}}
{{китай-мъниче}}

----------------------------------------------------------------------------------------------
nlo.free.bg/koi%20e.html
http://bulgarian.cri.cn/chinaabc/chapter16/chapter160108.htm

Версия от 19:21, 7 май 2013

Хуанди (Жълтия император)е митичен китайски владетел и герой, един от Тримата повелители и Петимата императори. Смята се, че е управлявал от 2697-2597г. пр. н. е или 2696–2598 г. пр. н. е. Приписват му се някои изобретения и иновации и се смята, че е поставил началото на китайската цивилизация.

Според китайския историк Съма Циен, и повечето последстващи историческки работи, Жълтия император е по-скоро историческа отколкото митична фигура като Фуси, Ню-уа и император Ян. Неговите Исторически записки или Shĭjì започват с Хуанди и пропускат другите.

Китайската цивилизация дължи много на легендарния управник.

Земеделие и животновъдство, бубарство и копринарство, и нещо изключително важно - основите на китайското писмо.
И всичко това - благодарение на едно много странно същество, което древните текстове наричат Жълтия Император.

Жълтият Император често е наричан "Син на небето", а Китайската империя "Небесна империя".

Легендата го посочва като създател на изкуството да се строят лодки и кораби, къщи и палати, производство на дрехи, музикални инструменти, китайския календар.

За изобретател на древното китайско писмо се смята Тцанг Чие, министър на Жълтият Император.

Смята се, че Жълтият Император е покровителят на математиката в древен Китай.

Неговите министри Тай-мао и Ли-шоу, са създали шестдесетична бройна система и са положили основите на аритметиката.

Китайците са вярвали, че числата притежават философски и метафизични свойства.

Те са използвали числата, за "да достигнат духовна хармония с космоса" и са вярвали, че съществуването на човека зависи от нумерологията.

Най-древните книги за любовта са китайските "Наръчници за секс", написани преди около 5,000 години от легендарния Жълт Император, Хуангди.

Основите на военното изкуство, по отношение на военните действия при различни терени - планини, реки, блата и равнини, също са поставени от Жълтият Император.

Това му е позволило да се справи успешно с четирима други царе.
В древен ръкопис се казва, че той е водил 70 битки и е установил мир в Империята. 

По време на една от битките, се спуснала толкова гъста мъгла, че войните не могли да се ориентират.

Тогава, с помощта на "колесница-компас", Жълтият Император извел войските си и постигнал пълна победа.

Жълтият Император е едно твърде интересно същество.

Древните китайски ръкописи споменават за удивителни, мъдри и човечни (човечни, а не човешки) същества, така наречените Синове на Небето (това определение с превръща в императорска титла значително по-късно), направили твърде много за дивите обитатели на пещерите в долината на реката Хуанг Хе.

Появата на "Синовете на Небето" на Земята винаги е предшествана от интересни небесни явления.

Преди Хуангди да се роди, великата звезда Чи от съзвездието Голяма Мечка, започнала силно да свети. 

От всички "Синове на Небето", Хуангди е оставил най-ярки следи в китайската митология.

Той се появява за първи път в басейна на реката Хуанг Хе.

За разлика от всички останали древни герои, той не е просвещавал хората, нито е изисквал от тях преклонение.

Хуангди и неговите помощници са били удивително рационални същества. 

Те, разбира се, са научили местните хора на всички видове полезни науки, включително и акупунктурата.

Но това, от което преди всичко се интересували, били техните собствени дела - създаването на сложни и неразибраеми (за хората) апарати и устройства.

Крапива, забележитилен украински изследовател на аномални явления, пише във ръзка с това, че Хуангди изобретил дванадесет гигантски огледала с непознати свойства и ги е използвал, за да "следва Луната" (Oдеса, 1991).

Ареохозите на съвременен Китай добавят още една подробност, цитирайки Биографията на Хуангди: "Когато Императорът посрещнал Западната владетелка на Планините Вангву, от ковано желязо били изработени дванадесет големи огледала.

Според Крапива, тази биография е написана на базата на тайнствени легенди.

Какво са искали да кажата древните писари с това "следва Луната"?

Какво е карало Хуангди да прави връзка между тези огледала и Луната?
Има дори един още по-любопитен детайл.
В книгата "Разкази за чудеса", от 6 в. пр.н.е. се казва, че хора от Огледалното езеро разказвали, че е запазен камъка, на който Хуангди полирал огледалата. 

Върху този камък не виреят дори пълзящи растения.

Тайнствените триножници

Многобройни източници посочват, че Хуангди е направил и използвал някакви "тайнствени съдове - триножници".

Те не са използвани за вода, нито пък за огън и приготвяне на ястия върху огъня.
Целта на един такъв съд-триножник била съвсем различна - това били подобия на Великата Безкрайност Тао, скрит двигател на Вселената.
Всеки съд - триножник бил висок приблизително 3 - 4 метра, но обемът му бил сравнително малък - 100 литра. 

Трите крака носели голямата част от тежестта му.

Любопитният човек не е могъл да надзърне във вътрешността на триножника, но източниците твърдят, че "хиляди духове са изпълвали вътрешността му". 

Kрапива, който е изучил всички възможни източници, смята, че такъв един действащ съд - триножник е излъчвал някакви шумове, гласове.

Древнокитайските легенди разказват, че триножниците са изобразявали "дракони, летящи в облаците". 

Може би същият "дракон", който е дошъл и отвел Хуангди и неговите помощници?

По всяка вероятност, тези триножници са били комуникационни средства за далечни разстояния, тъй като разположението им е подбирано така, че да сочат звездата Сюан Юан. 

Това е звездата, от която е пристигнал Хуангди.

Ние познаваме тази звезда като Регул от съзвездието Лъв.

На 18 км североизточно от Жаокуинг има планина, която първоначално е наричана Планината с езерето на върха, защото наистина на върха е имало езеро.
Легендите твърдят, че веднъж Жълтият император е поставил триножник там. 

Този триножник е имал много интересни свойства - той е можел да "съхранява" знания и данни.

Нещо повече, могъл да стой на едно място, а също и да се придвижва, да става по-лек и по-тежък. 

Крапива смята, че триножникът е бил в състояние да въздейства върху гравитацията.

Съществото Чи Ю

Хуангди и повечето от неговите помощници са оперирали в Северен Китай. Там китайската цивилизация се развива по-късно. Южен Китай е по-напред в развитието си, защото там са действали същества, чиято същност не може да се определи лесно. Живи организми, независими механизми или механизми, контролирани от живи същества. Древните източници ги наричат "Чи Ю и неговите братя". Явно е, че те са били твърде идентични, тврде приличащи си един на друг. Крапива е успял да събере малко информация за Чи Ю. Подобно на Хуангди, Чи Ю е имал четири очи (или поне така се е смятало), шест ръце (или може би манупулатори?). Най-странното нещо у Чи Ю е била главата му. Тя е била направена от мед, а вместо уши е имала нещо като тризъбци. Местните легенди твърдят, че главата е била отделена от тялото и погребана отделно. Дори и години след това, мястото, където е била погребана главата, е излъчвало топлина. От време на време, от мястото на погребението се е издигал облак от червеникава пара. Чи Ю е можел да се движи по неравни повърхности и даже да лети (за кратко време). Неговият апетит за храна бил огромен и необичаен. Всички смятат, че той (или то) се е хранел с камъни и пясък. Били ли са Чи Ю и неговите братя живи същества? По-скоро сложни автономни механизми, подобни на роботи. Разбира се, това означава контрол от живи същества. Местните хора обаче са смятали всички за живи същества.

Връщане на родната звезда

Хуангди управлявал сто години, но продължителността на неговия живот била по-голяма.

Някои източници допускат, че е живял 300 години.

Къде е прекарал остатъка от дните си и какво е правил?

Някои таоистки източници считат, че той се е завърнал на родната си звезда: "въздигнал се е в Небесата и е станал владетел на Великата Безкрайност, завръщайки се на звездата Сюан Юан".

Това е звездата, към която са били насочвани триножниците.

Това е Регул, най-ярката звезда от съзвездието Лъв.

Една любопитна подробност: в звездната система Регул има радиоизточник, който излъчва в метровата област на радиовълните. 

В нашата Слънчева система такъв източник е Земята.

Един от помощнитие на Хуангди е бил наричан "Принцът на гръмотевицата".

Хуангди, притежаващ силата на гръмотевицата, е могъл да се придвижва с огромни скорости в космоса. 

Той е притежавал "дракон" Чангуан, който е използвал, за да достига Слънцето.

Всъщност най-важното в случая е схващането, че тази огромна скорост е оказвала влияние върху движението на Времето и е забавяла стареенето на човешкия организъм.

В биографията на Хуангди се казва, че драконът Чангуан е изминавал такива разстояния на ден, които, ако човек язди, ще са му нужни... 2 000 (две хиляди) години!

Регул (Alpha @ Leo)

Къде е отлетял Хуанг-ти?

Погледнете съзвездието Лъв, което се намира в Северното полукълбо през пролетта и в Южното през есента. Регул, най-ярката звезда от съзвездието, означава "принц".

Тя има също така и други имена: Кор Леонис (сърцето на лъва), Рекс, Ал Калб ал Асад, Кабелесед.

Самото име на съзвездието също има интересен прозход: то идва от Немейският Лъв от Луната, когото Хера изпратила, за да убие Херкулес.

Херкулес обаче го удушил с голи ръце.

Когато и Херкулес умрял, лъвът и Херкулес били изпратени на звездните небеса като съзвездия. Дали гръцкия мит не идва от Китай, а драконът не се превръща в лъв?

Халдейците свързват Leo със Слънцето, тъй като това съзвездие е на небето по време лятното слънцестоене (това вече не е вярно поради изместването на земната ос).
Тъй като и Нил се разлива по това време на годината, древните египтяни също са боготворяли небесния Лъв.


През по-голямата част от китайската история Жълтия император и другите древни мъдреци са били смятани за реални исторически фигури. Това започва да се поставя под съмнение през 20те години на 20ти век от историци като Гу Дзиеган. Гу и последователите му твърдят, че тези древни мъдреци са били първоначално богове, които по-късно започват да се представят като човеци от интелектуалци рационалисти от периода на Воюващите Царства Zhanguo. Отбелязва се, че едва в късния етап на този период, Жълтият емператор започва да се описва като първия владетел на Китай. Историкът Ян Куан твърди, че Хуанди е трансформация на Шанди, бога на пантеона Шан.

Жълтият император се свързва и с имената Сюенюен шъ( [[轩辕氏[[ , 軒轅氏 , Xuānyuán-shì )и Йоусиун шъ (有熊氏 , Yǒuxióng-shì ). Хуанфу Ми , учен от трети век, твърди, че Xuānyuán е име на хълм , където Хуанди е живял и в последствие приел за име. Коментаторът от династия Цин Лян Юшън 梁玉繩 пък смята обратното, че хълма е кръстен на императора. Според нови преводи на "Исторически записки", Хуанди е бил първоначално глава на клана Йоусиун (Youxiong), който е населявал днешен Синджън в провинция Хънан.


Най-древният трактат по класическа китайска медицина-“Нейдзин”

“Да лекуваш болестта, след като се появи … е все едно да копаеш кладенец, когато вече си жаден, или да ковеш оръжие, когато битката е в разгара си!” “Нейдзин” /Канонът на Жълтия император за вътрешното/- най-древният трактат по класическа китайска медицина - III-I век пр.Хр.


Битки

Жълтият император побеждава Чъйоу


     Преди много хиляди години, по поречието на Хуанхъ и Яндзъ живеели множество родове и племена. Сред тях, Жълтият император Хуанди бил най-известният вожд на племе от района на Хуанхъ. Друг известен вожд бил Йенди. Хуанди и Йенди били братя. Най-известният вожд от поречието на Яндзъ пък бил Чъйоу, който бил много силен и мощен.
   Чъйоу имал 81 братя, всички те имали животински тела и човешки лица, с медена глава и железни ръце и нямали равни по свирепост. Те умело боравели с всякакви бойни оръжия като мечове, лък и др. Чъйоу често повеждал своето силно племе да напада и завзема други племена.
   Веднъж, Чъйоу нападнал земите на Йенди, който веднага вдигнал войските си да защитава земите си. Но той не бил равностоен противник на Чъйоу и бил разгромен от него. Йенди нямал друг избор, освен да избяга при Хуанди да търси помощ. Хуанди отдавна мислел да се срази с това племе и да го унищожи, затова свикал всички вождове с войските им и се сразили с Чъйоу в широкото поле в местността Джуолу. Това е известната битка от Джуолу.   
   От начало, Чъйоу, който имал по-добри оръжия и смели и свирепи бойци, удържал победа след победа. После, Хуанди повикал на помощ дракона и други вълшебни и силни същества. Въпреки че войската на Чъйоу била смела и жестока, те не можали да удържат срещу войската на Хуанди и неговите съюзници, и, сразена, се разбягала.
   Хуанди повел хората си в преследване, но изведнъж небето се стъмнило, паднала гъста непрогледна мъгла, задухал бурен вятър, светкавици и гръмотевици почнали да падат, завалял пороен дъжд и нямало как да се продължи с преследването. Оказало се, че Чъйоу бил помолил бога на вятъра и бога на дъжда да му помогнат. Хуанди не желаел да приеме тези пречки и помолил бога на сушата да му помогне, да спре дъжда. В едно мигновение, дъждът и вятърът спрели и всичко наоколо се прояснило.
   Чъйоу с магия пак спуснал гъста мъгла и войниците на Хуанди се загубили. Но Хуанди използвал, че Полярната мечка винаги сочи север и направил “кола-компас”, която им помогнала да намерят пътя.
   След още множество бурни битки, Хуанди най-накрая успял да убие 81-те братя на Чъйоу и хванал жив самия Чъйоу. Хуанди заповядал да оковат пленника и да го убият. Но понеже се притеснявал, че след смъртта си Чъйоу може да се превърне в зъл дух, заповядал главата и тялото му да бъдат погребани в 2 отдалечени много едно от друго места. Оковите му били хвърлени в планината и се превърнали в кленова гора. Всяко едно червено кленово листо напомня за капките кръв на Чъйоу.
   След смъртта на Чъйоу, неговият страшен и жесток образ продължавали да плашат хората. Хуанди нарисувал неговия образ на бойните си знамена за да вдъхновява бойците си да се бият смело, както и за да устрашава другите племена. По-късно, Хуанди завоювал подкрепата на много племена и постепенно станал вожд на всички племена.
   Хуанди бил много надарен и изобретил много неща, като строителството на дворци, коли, кораби, разноцветни дрехи и др. Неговата съпруга се казвала Лейдзу и тя също изобретявала различни неща. Отначало, копринените буби били само диви и хората не знаели, как да ги използват. Именно Лейдзу научила хората да отглеждат копринени буби и да тъкат коприна. От тогава в Китай започнало да се развива употребата и производството на коприна. Хуанди измислил още и беседките, а Лейдзу – подвижната беседка – чадъра.
   Китайските древни предания изразяват голямо преклонение пред Хуанди и затова следващите поколения се наричат потомците на Жълтия император. Тъй като Хуанди и Йенди са близки роднини, а в последствие взаимно се смесват, китайците също често казват, че са потомци на Йенди и Хуанди. В памет  на тези двама велики общи прародители, китайците са построили мавзолей на Хуанди и Йенди в планината Чяо шан, в околия Хуанлин, провинция Шаанси. Всяка пролет, китайци от цял свят се стичат тук за да се поклонят на прародителите на китайската нация.

Шаблон:Китай-мъниче


nlo.free.bg/koi%20e.html http://bulgarian.cri.cn/chinaabc/chapter16/chapter160108.htm