Битка при Джуранли: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м ешелон
Редакция без резюме
Ред 21: Ред 21:
{{Шаблон:Руско-турска война от 1877-1878}}
{{Шаблон:Руско-турска война от 1877-1878}}


'''Битката при с. Джуранли (дн. с. Калитиново)''' на 19 / 31 юли 1877 г. е от движение и с висока степен на маневреност.


'''Битката при с. Джуранли (дн. с. Калитиново)''' на 19 / 31 юли 1877 г. е от движение и с висока степен на маневреност. Част от усилията на [[Преден отряд|Предния Руски отряд]] да обезсили втората по численост османска групировка в Южна България, Новозагорския османски гарнизон. Да не недопусне неговото съединяване с [[Централна армия|Централната османска армия]] за [[Битка при Стара Загора|битката при Стара Загора]].
Част от усилията на [[Преден отряд|Предния руски отряд]] да обезсили втората по численост османска групировка в Южна България - Новозагорския османски гарнизон, и да не недопусне неговото съединяване с [[Централна армия|Централната османска армия]] за [[Битка при Стара Загора|битката при Стара Загора]].


==Битка при Джуранли==
==Битка при Джуранли==
===Разположение на силите===
===Разположение на силите===
След победата при гр. [[Нова Загора]], командира на Предния Руски отряд [[генерал-лейтенант]] [[Йосиф Гурко]] решава да преследва и отслаби основните сили на Новозагорския османски гарнизон (12 табура, 1 ескадрон, 4 батареи и 400 черкези). Под командването на Реуф паша турските сили излизат от гр. Нова Загора на 17 / 29 юли и се насочва към с. Арабаджикьой (дн. [[Коларово (Област Стара Загора)|Коларово]]), за да се присъединят към Централната османска армия на [[Сюлейман паша]] и да участват в битката при гр. [[Стара Загора]]. При с. Карабунар (дн. [[Подслон (Област Стара Загора)|Подслон]]) водят бой с руската дясна колона на Предния отряд , която се движи от гр. Стара Загора към гр. Нова Загора (атакуван на следващия ден). На 18 / 30 юли Реуф паша продължава движението си към гр. Стара Загора. По пътя отново влиза в бой с части на дясната колона (в състава са и дружини на [[Българско опълчение|Българското опълчение]]) и остава да нощува при с. Джуранли (дн. с. [[Калитиново]]).
След победата при [[Нова Загора]], командира на Предния руски отряд генерал-лейтенант [[Йосиф Гурко]] решава да преследва и отслаби основните сили на Новозагорския османски гарнизон (12 табура, 1 ескадрон, 4 батареи и 400 черкези). Под командването на Реуф паша турските сили излизат от Нова Загора на 17 / 29 юли и се насочва към с. Арабаджикьой (дн. [[Коларово (Област Стара Загора)|Коларово]]), за да се присъединят към Централната османска армия на [[Сюлейман паша]] и да участват в битката при [[Стара Загора]].


При с. Карабунар (дн. [[Подслон (Област Стара Загора)|Подслон]]) водят бой с руската дясна колона на Предния отряд, която се движи от Стара Загора към Нова Загора (атакуван на следващия ден). На 18 / 30 юли Реуф паша продължава движението си към Стара Загора. По пътя отново влиза в бой с части на дясната колона (в състава са и дружини на [[Българското опълчение]]) и остава да нощува при с. Джуранли (дн. с. [[Калитиново]]).
===Боя на 19 / 31 юли===

[[Картинка:Kalitin-memorial-near-Kalitinovo-village-Bulgaria-2.jpg|ляво|мини|Паметника при с. Калитиново]]
===Бой на 19 / 31 юли===
Около 6, 00 часа на 19 / 31 юли, Реуф паша е атакуван от авангарда на Предния руски отряд (полковник Курнаков), спира похода си към гр. Стара Загора и преустройва силите си с фронт на изток. Заема позиция на около 1,5 км. южно от шосето Стара Загора - Нова Загора, преминаваща по края на двете горички пред с. Джуранли и опираща с десния си фланг на трета горичка. Незабавно е атакуван от развърналия се преден ешелон на руския Преден отряд (генерал-майор Борейша). Боят е ожесточен с атаки и конраатаки. Опита на Киевския [[хусар|Хусарски]] [[полк]] за атака откъм тила е спрян от турската артилерия. Към 11, 00 часа османските сили са атакувани от пристигналия и развърнал се северно от частите на генерал-майор Борейша, втори ешелон на Предния руски отряд (IV-а Стрелкова [[бригада]], генерал-майор [[Адам Цвецински]]). В тази обстановка пристигат и изпратените от гр. Стара Загора и с. Аладаалии (дн. [[Васил Левски (Област Стара Загора)|Васил Левски]]), Астрахански Конен [[полк]] ,Киевски Конен [[полк]] и една [[батарея]]. Атакуват тила и левия фланг на противниковата позиция. Притиснатия Реуф паша заповядва отстъпление към с. Карабунар (дн. [[Гълъбово]]). Около 14, 00 часа руската [[кавалерия]] спира преследването и се насочва към гр. Стара Загора, но поради изоставане на [[пехота|пехотата]] и [[артилерия|артилерията]] не се намесва във водения при града ожесточен бой. Руски загуби, 420 убити и ранени. Турски загуби, ок. 1 200 убити и ранени, като силите на Реуф паша са значително отслабени и отклонени от гр. Стара Загора. След неуспеха при гр. Стара Загора и успехите при гр. Нова Загора и с. Джуранли, Предния Руски отрад заема отбранителна позиция на [[Шипченски проход|Шипченския проход]].
[[Картинка:Kalitin-memorial-near-Kalitinovo-village-Bulgaria-2.jpg|ляво|мини|Паметникът при с. Калитиново]]
Около 6 часа на 19 / 31 юли Реуф паша е атакуван от авангарда на Предния руски отряд (полковник Курнаков), спира похода си към Стара Загора и преустройва силите си с фронт на изток. Заема позиция на около 1,5 км. южно от шосето Стара Загора - Нова Загора, преминаваща по края на 2-те горички пред с. Джуранли и опираща с десния си фланг на 3-та горичка. Незабавно е атакуван от развърналия се преден ешелон на руския Преден отряд (генерал-майор Борейша). Боят е ожесточен с атаки и конраатаки. Опитът на Киевския [[хусар]]ски [[полк]] за атака откъм тила е спрян от турската артилерия.

Към 11 часа османските сили са атакувани от пристигналия и развърнал се северно от частите на генерал-майор Борейша втори ешелон на Предния руски отряд (IV-та стрелкова [[бригада]], генерал-майор [[Адам Цвецински]]). В тази обстановка пристигат и изпратените от Стара Загора и с. Аладаалии (дн. [[Васил Левски (Област Стара Загора)|Васил Левски]]) Астрахански конен полк, Киевски конен полк и [[батарея]]. Атакуват тила и левия фланг на противниковата позиция.

Притиснатият Реуф паша заповядва отстъпление към с. Карабунар (дн. [[Гълъбово]]). Около 14 часа руската [[кавалерия]] спира преследването и се насочва към Стара Загора, но поради изоставане на [[пехота]]та и [[артилерия]]та не се намесва във водения при града ожесточен бой. Руски загуби: 420 убити и ранени. Турски загуби: ок. 1200 убити и ранени, като силите на Реуф паша са значително отслабени и отклонени от Стара Загора.

След неуспеха при Стара Загора и успехите при Нова Загора и с. Джуранли Предният руски отряд заема отбранителна позиция на [[Шипченски проход|Шипченския проход]].


== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />
* Георгиев Георги, Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ "П.Берон", София, 1986, с. 57
* Георгиев Георги, Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ "П. Берон", София, 1986, с. 57


[[Категория:Битки през Руско-турската война (1877-1878)|Джуранли]]
[[Категория:Битки през Руско-турската война (1877-1878)|Джуранли]]
[[Категория:Българско опълчение|Джуранли]]
[[Категория:Българско опълчение|Джуранли]]
[[Категория:История на Стара Загора]]

Версия от 19:52, 15 май 2013

Битка при с. Джуранли
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период19 / 31 юли 1877
Мястос.Джуранли (дн. с.Калитиново)
Резултатпобеда за Русия
ТериторияБалкански полуостров
Страни в конфликта
Русия Османска империя
Командири и лидери
генерал-лейтенант Йосиф Гурко Реуф паша
Сили
Преден отряд
Българско опълчение
Новозагорски османски отряд
Жертви и загуби
420 убити и ранениок. 1 200 убити и ранени

Битката при с. Джуранли (дн. с. Калитиново) на 19 / 31 юли 1877 г. е от движение и с висока степен на маневреност.

Част от усилията на Предния руски отряд да обезсили втората по численост османска групировка в Южна България - Новозагорския османски гарнизон, и да не недопусне неговото съединяване с Централната османска армия за битката при Стара Загора.

Битка при Джуранли

Разположение на силите

След победата при Нова Загора, командира на Предния руски отряд генерал-лейтенант Йосиф Гурко решава да преследва и отслаби основните сили на Новозагорския османски гарнизон (12 табура, 1 ескадрон, 4 батареи и 400 черкези). Под командването на Реуф паша турските сили излизат от Нова Загора на 17 / 29 юли и се насочва към с. Арабаджикьой (дн. Коларово), за да се присъединят към Централната османска армия на Сюлейман паша и да участват в битката при Стара Загора.

При с. Карабунар (дн. Подслон) водят бой с руската дясна колона на Предния отряд, която се движи от Стара Загора към Нова Загора (атакуван на следващия ден). На 18 / 30 юли Реуф паша продължава движението си към Стара Загора. По пътя отново влиза в бой с части на дясната колона (в състава са и дружини на Българското опълчение) и остава да нощува при с. Джуранли (дн. с. Калитиново).

Бой на 19 / 31 юли

Паметникът при с. Калитиново

Около 6 часа на 19 / 31 юли Реуф паша е атакуван от авангарда на Предния руски отряд (полковник Курнаков), спира похода си към Стара Загора и преустройва силите си с фронт на изток. Заема позиция на около 1,5 км. южно от шосето Стара Загора - Нова Загора, преминаваща по края на 2-те горички пред с. Джуранли и опираща с десния си фланг на 3-та горичка. Незабавно е атакуван от развърналия се преден ешелон на руския Преден отряд (генерал-майор Борейша). Боят е ожесточен с атаки и конраатаки. Опитът на Киевския хусарски полк за атака откъм тила е спрян от турската артилерия.

Към 11 часа османските сили са атакувани от пристигналия и развърнал се северно от частите на генерал-майор Борейша втори ешелон на Предния руски отряд (IV-та стрелкова бригада, генерал-майор Адам Цвецински). В тази обстановка пристигат и изпратените от Стара Загора и с. Аладаалии (дн. Васил Левски) Астрахански конен полк, Киевски конен полк и батарея. Атакуват тила и левия фланг на противниковата позиция.

Притиснатият Реуф паша заповядва отстъпление към с. Карабунар (дн. Гълъбово). Около 14 часа руската кавалерия спира преследването и се насочва към Стара Загора, но поради изоставане на пехотата и артилерията не се намесва във водения при града ожесточен бой. Руски загуби: 420 убити и ранени. Турски загуби: ок. 1200 убити и ранени, като силите на Реуф паша са значително отслабени и отклонени от Стара Загора.

След неуспеха при Стара Загора и успехите при Нова Загора и с. Джуранли Предният руски отряд заема отбранителна позиция на Шипченския проход.

Източници

  • Георгиев Георги, Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ "П. Берон", София, 1986, с. 57