Паническо разстройство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Mariasatori (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Mariasatori (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Паническото разстройство''' представлява повтарящи се епизоди на '''интензивен ирационален страх''', паника или безпокойство, наречени '''панически атаки'''<ref>http://insighting.eu/problems/panichesko-razstroistvo.html</ref>. [http://insighting.eu/problems/panichesko-razstroistvo.html Симптоми:] тревожност за нещо, Чувство, че нещо лошо има да се случи, Желание за бягство(свързано с прилив на [[адреналин]]), Чувство че губиш контрол, полудяваш, губиш разсъдъка си, Чувство че умираш или получаваш инфаркт, Чувство за нереалистичност, Промени в сърдечната дейност или пулса- ускорен сърдечен ритъм, палпитации, Промени в дишането - недостиг на въздух, задух, ускорено дишане, хипервентилация, Гръдна болка, дискомфорт, чувство на тежест в гърдите, Замаяност, чувство за припадане (поради ниското кръвно налягане), Гадене/ стомашни проблеми, Изтръпване/ втрисане/ потене, Слабост в краката, Топли вълни
'''Паническото разстройство''' представлява повтарящи се епизоди на '''интензивен ирационален страх''', паника или безпокойство, наречени '''панически атаки'''<ref>http://insighting.eu/problems/panichesko-razstroistvo.html</ref>.
[http://insighting.eu/problems/panichesko-razstroistvo.html Симптоми:]
* тревожност за нещо
* Чувство, че нещо лошо има да се случи
* Желание за бягство(свързано с прилив на [[адреналин]]
* Чувство че губиш контрол, полудяваш, губиш разсъдъка си
* Чувство че умираш или получаваш инфаркт
* Чувство за нереалистичност
* Промени в сърдечната дейност или пулса- ускорен сърдечен ритъм, палпитации
* Промени в дишането - недостиг на въздух, задух, ускорено дишане, хипервентилация
* Гръдна болка, дискомфорт, чувство на тежест в гърдите
* Замаяност, чувство за припадане (поради ниското кръвно налягане)
* Гадене/ стомашни проблеми, Изтръпване/ втрисане/ потене
* Слабост в краката
* Топли вълни


'''Паническите атаки''' имат внезапно начало, обикновено достигат пик към 10та минута и приключват за около 30мин, но могат да бъдат и по- кратки (15 сек.) или циклични, понякога продължаващи с часове.
'''Паническите атаки''' имат внезапно начало, обикновено достигат пик към 10та минута и приключват за около 30мин, но могат да бъдат и по- кратки (15 сек.) или циклични, понякога продължаващи с часове.

Версия от 08:40, 11 юни 2013

Паническото разстройство представлява повтарящи се епизоди на интензивен ирационален страх, паника или безпокойство, наречени панически атаки[1].

Симптоми:

  • тревожност за нещо
  • Чувство, че нещо лошо има да се случи
  • Желание за бягство(свързано с прилив на адреналин
  • Чувство че губиш контрол, полудяваш, губиш разсъдъка си
  • Чувство че умираш или получаваш инфаркт
  • Чувство за нереалистичност
  • Промени в сърдечната дейност или пулса- ускорен сърдечен ритъм, палпитации
  • Промени в дишането - недостиг на въздух, задух, ускорено дишане, хипервентилация
  • Гръдна болка, дискомфорт, чувство на тежест в гърдите
  • Замаяност, чувство за припадане (поради ниското кръвно налягане)
  • Гадене/ стомашни проблеми, Изтръпване/ втрисане/ потене
  • Слабост в краката
  • Топли вълни

Паническите атаки имат внезапно начало, обикновено достигат пик към 10та минута и приключват за около 30мин, но могат да бъдат и по- кратки (15 сек.) или циклични, понякога продължаващи с часове.

Единична паническа атака не означава задължително паническо разстройство, но често след като е възникнала такава, се изпада в порочен кръг и страхът от паническа атака води до нарастващо безпокойство. В някои от случаите се развива агорафобия и хората започват да избягват места или събития, които предизвикват паническа атака.

Панически атаки възникват при поне 10% от възрастните годишно, 2-3 пъти по-често при жените. При 2 до 3% от засегнатите се развива паническо разстройство. В Америка засегнатите са около 2,4 милиона.

Индивидът започва да се самоизолира, спира да излиза поради страх кризата да не се случи отново на публично място. Изобщо човек започва да си налага всевъзможни ограничения вследствие страха от появата на криза. В началото на заболяването тези симптоми са краткотрайни, но с напредването му те зачестяват и стават по-продължителни. За страдащите от това заболяване на първо място трябва да се знае, че въпреки драматичното му протичане от него не се умира. Заболяването е напълно лечимо.


Източници

Bъншни препратки