RGB цветови модел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q166194
Scolopax (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''RGB''' (произнася се най-често, като ''„ер джи би“'') е [[абревиатура]] от Red ([[червено]]), Green ([[зелено]]), Blue ([[синьо]]) и е адитивен [[цветови модел]] (абстрактен модел за количествено определяне на [[цвят (оптика)|цветовете]]), приложим в компютърните среди и в технологията на цветната [[телевизия]]. При него цветовете [[червен цвят|червено]], [[зелен цвят|зелено]] и [[син цвят|синьо]] се съчетават по различни начини, за да се получат други цветове. В българския език може да се срещне и като ЧЗС.
'''RGB''' (произнася се най-често, като ''„ер джи би“'') е [[абревиатура]] от Red ([[червено]]), Green ([[зелено]]), Blue ([[синьо]]) и е адитивен [[цветови модел]] (абстрактен модел за количествено определяне на [[цвят (оптика)|цветовете]]), приложим в компютърните среди и в технологията на цветната [[телевизия]]. При него цветовете [[червен цвят|червено]], [[зелен цвят|зелено]] и [[син цвят|синьо]] се съчетават по различни начини, за да се получат други цветове. В българския език може да се срещне и като ЧЗС. Възможни са 256 стойности за всеки от трите основни цвята.


'''RGBA''' представлява RGB цветови модел, но като компонент е добавена [[прозрачност]] (Alpha).
'''RGBA''' представлява RGB цветови модел, но като компонент е добавена [[прозрачност]] (Alpha).

Версия от 20:34, 13 юни 2013

RGB (произнася се най-често, като „ер джи би“) е абревиатура от Red (червено), Green (зелено), Blue (синьо) и е адитивен цветови модел (абстрактен модел за количествено определяне на цветовете), приложим в компютърните среди и в технологията на цветната телевизия. При него цветовете червено, зелено и синьо се съчетават по различни начини, за да се получат други цветове. В българския език може да се срещне и като ЧЗС. Възможни са 256 стойности за всеки от трите основни цвята.

RGBA представлява RGB цветови модел, но като компонент е добавена прозрачност (Alpha).

RGB може да се представи схематично под формата на куб:

24-битово изобразяване

Стойностите на RGB, които са шифровани в 24 бита за пиксел, се определят с помощта на числа от 0 до 255. Тази стойност показва наситеността на цветовия елемент (червен, зелен или син). В долния пример са зададени различни стойности на RGB цветовата система и съответстващите им цветове.

жълто
(255,255,0)
зелено
(0,255,0)
циан
(0,255,255)
червено
(255,0,0)
синьо
(0,0,255)
червено
(255,0,0)
магента
(255,0,255)

Виж също