Саламанкски университет: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м граматика
KLBot2 (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q308963
Ред 17: Ред 17:
[[Категория:Образование в Испания]]
[[Категория:Образование в Испания]]
[[Категория:Висши училища]]
[[Категория:Висши училища]]

[[en:University of Salamanca]]

Версия от 01:03, 29 юни 2013

Университетската библиотека

Университéтът на Саламáнка (Шаблон:Lang-es) е най-старият университет в Испания, който заедно с Болонския, Оксфордския и Сорбоната влиза в групата на четирите стари университета на Европа.

Намира се в Саламанка, Кастилия и Леон. Статутът на университет му е даден от крал Алфонсо X в 1254 г., а следващата година е признат и от папа Александър IV.

Училището в Саламанка се споменава още в 1130 г., а в 1218 г. крал Алфонсо X за качествено образование му присвоява степен «Studium Generale» или «всеобщо училище», което по онова време е равнозначно на университет. През 13 век в университета са обособени катедри по каноническо право, гражданско право, медицина, логика, граматика и музика.

Постепенно университетът се разраства и с учредяването на испанска корона става един от най-престижните в света. През 15 век са създадени колежи за бедни студенти и е изградено студентско общежитие на името на Свети Вартоломей. Университетът става папски до 21 май 1852 година, когато теологическите специалности са закрити под давление на революционните настроения по време на т.нар. испанска революция.

На 25 септември 1940 г. папа Пий XII възстановява в отделен Папски университет в Саламанка изучаването на теологическите науки.

Сред известните възпитаници на университета са Ернан Кортес, Педро Калдерон де ла Барка и Джулио Мазарини.

Външни препратки