ФК „Ювентус“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 273: Ред 273:
* {{флагче|Бразилия|Бразилия}} [[Хулио Сезар да Силва]]
* {{флагче|Бразилия|Бразилия}} [[Хулио Сезар да Силва]]
* {{флагче|Бразилия|Бразилия}} [[Емерсон]]
* {{флагче|Бразилия|Бразилия}} [[Емерсон]]
* {{флагче|Аржентина|Аржентина}} [[Карлос Тевес]]
|width="50"| 
|width="50"| 
|valign="top"|
|valign="top"|

Версия от 23:32, 30 юни 2013

ФК Ювентус
Файл:Juventus Football Club 2012-2013 - 30 Sul Campo.jpg
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеСтарата госпожа
([La] Vecchia Signora),
Черно-белите (Bianconeri)
Основан1897
ДържаваИталия
СтадионЮвентус Арена
Капацитет41000
ПрезидентАндреа Аниели
Старши треньорАнтонио Конте
ПървенствоСерия А
2012/13Серия А, 1-во
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК „Ювентус“ в Общомедия

ФК „Ювентус“ (първата дума на италиански, другите 2 на английски Juventus Football Club, Juventus - от латинската дума за „млад“) в Торино, Италия е сред най-старите и успешни отбори. Бианконерите са сред най-титулуваните отбори за всички времена. Основан е на 1 ноември 1897 г. и играе домакинските си срещи на стадион Ювентус Арена в Торино. Отборът играе в черно-бели раирани фланелки и черни или бели гащета. Някои от известните му прякори са Старата госпожа (la Vecchia Signora), бианконерите и зебрите. Раираните екипи са заети от английския отбор Нотс Каунти.

По годишен оборот за финансовата година към сезон 2011/12 Ювентус е на десето място в света и на второ в Италия с оборот от 164,2 млн. британски лири[1]

История

Ранни години

Основан през 1897 г. като 'Спортен клуб Ювентус' от група млади студенти, като сред тях е и първият си президент на клуба, Еудженио Канфари. Клубът се присъединява към италианското футболно първенство през 1900г. В този период екипа на отбора е с цветове розово и черно. Първата шампионатна титла печелят през 1905 година. По това време цветовете на екипите им са се променили на черни и бели ивици.

Години на господство (до средата на ХХ век)

През 1923г. собствениците на автомобилната марка Фиат поемат управлението в клуба и построяват нов стадион. Това помага за спечелването на втора титла в италианския шампионат.С течение на времето, клубът се превръща в символ на италианската култура, поради успехите, някои от които са имали значително влияние в италианското общество, особено през 30-те и 40-те годинина 20-ти век. Това е видно в приноса на клуба за националния отбор на Италия, период без прекъсване от втората половина 1920 г. и признат като един от най-влиятелните в международния футбол и след решаващата роля в Италия за спечелата Световно първенство по футбол от 1934.

Ерата Трапатони

Тази ера през 1980г. е изключително успешна за клуба. В началото на десетилетието Ювентус печели още три титли, като титлите им стават 20. Така могат да добавят втора звезда върху клубната си емблема, с което се превръщат в първият италиаски отбор с две звезди. През 1982г. Паоло Роси е обявен за футболист на годината, а през 1983,1984 и 1985г., Мишел Платини полувача приза футболист на годината. Така Ювентус става първият клуб, чиито играчи печелят в четири последователни години. През 1985г. Ювентус печели и първата си Шампионска лига (тогава КЕШ) като на финала побеждава отбора на ФК Ливърпул. Победният гол е вкаран от Мишел Платини. Така Ювентус става първият отбор спечелил всички турнири на УЕФА. Със спечелването на титлата от 1986г. идва краят на тази ера, като в останалата част от десетилетието доминатти са Наполи, Милан и Интер. През 1990г. Ювентус се премества на стадион Деле Алпи.

Ерата на Липи

През 1994г. начело на отбора застава Марчело Липи. Още през първият си сезон печели Серия А с играчи като Чиро Ферара, Роберто Баджо, Джанлука Виали и младока Алесандро дел Пиеро. През следващия сезон Ювентус е отново на върха на европейската сцена печелейки Шампионска лига за втори път. На финала побеждават Аякс след изпълнение на дузпи. След идването на играчи като Филипо Индзаги, Зинедин Зидан и Едгар Давидс отбора успява да достигне още два финала на Шампионска лига през 1997 и 1998 година, но ги губи от Борусия Дортмунд и Реал Мадрид. Същевременно печели Серия А през 1997 и 1998 година, Суперкупа на УЕФА и Междуконтинентална Купа. С отбора подписват играчи като Джанлуиджи Буфон, Павел Недвед, Давид Трезеге. С тяхна помощ отбора печели Серия А през 2002 и 2003 година и достига финал в Шампионска лига през 2003 година, като губи от Милан след изпълнение на дузпи.

Скандала "Калчополи" и упадък на отбора

2006 година се превръща ужасяваща за отбора поради избухването на грандиозен скандал свързан с уреждане на мачове в италианския футбол. В резултат на това 5 отбора биват наказани, единия от които е Ювентус. Отбора бива изпратен за първи път в историята си в Серия Б, като са му отнети две титли от 2005 и 2006 година. Отбора бива напуснат от някои от звездите си като Златан Ибрахимович и Фабио Канаваро. За сметка на това, лоялните Алесандро дел Пиеро, Павел Недвед, Джанлуиджи Буфон и Мауро Каморанези остават, за да върнат отбора в Серия А. След като прекарва един сезон в Серия Б, Ювентус се завръща в Серия А гладен за успехи. Но те така и не идват. Следва серия от треньорски рокади, но успехите все още ги няма. Така два поредни сезона 2009-10 и 2010-11 отбора се класира на седмо място, нещо съвсем нетипично за отбор имащ шампионски амбиции.

Антонио Конте

През 2011г. Антонио Конте подписва с отбора на Ювентус. Задачата му е да направи отбора шампион и класиране в Шампионска лига. Биват привлечени играчи като Андреа Пирло, Артуро Видал и Мирко Вучинич. Същата година е открит и новия модерен стадион Ювентус Арена, който изцяло собственост на клуба. Конте налага схема 3-5-2 и резултатите идват - след оспорвана битка за титлата с Милан, Ювентус вдигна 28-мата (30-тата с двете отнети) титла в Серия А, като отбора не допуска нито една загуба през сезона. Под ръководството на Конте, отбора подобрява личният си рекорд за брой мачове без загуба в първенството - 49. През сезон 2012/13 Ювентус печели втората си поредна титла и 29-та за клуба под ръководството на Антонио Конте.[2]

Емблема, цветове, прозвища и фенове

Емблемата на клуба е претърпяла различни промени. Последната такава е през сезон 2004-05. В момента емблемата на отбора е черно-бял елипсовиден щит като тези на италианските духовници. Той е разделен на пет вертикални ивици - две бели и три черни. В горната част е изписано името на отбора на бял фон, а в долната е изобразен нападащ бик върху черен стар френски щит. Върху щита има и черна корона . Нападащият бик е символ на града Торино. От 1903 година Ювентус играят с раирани черно-бели екипи. Преди това клуба играе с розови ризи и черни вратовръзки, само защото са били изпратени грешни ризи. Тъй като един от членовете на екипа Джон Савидж има контакти в Англия, от Нотс Каунти пращат първите черно-бели екипи на отбора. Сред най-известните прозвища на отбора са Старата госпожа, бианконери и зебрите. Старата госпожа всъщност е игра на думи. Juventus от латински означава "младеж". Другата част от прякора госпожа или дама е начин за преданост към клуба. Ювентус е отбора с най-много фенове в Италия - над 12 милиона, което прави 29% от общите италиански футболни фенове. Ювентус е и сред най-подкрепяните отбори и в света със 180 милиона (43 милиона само в Европа) фена.

Популярни фенове на Ювентус

Съперничество

Основните съперници на Ювентус са два - Торино и Интер. Дербито с Торино се нарича Дерби дела Моле и е градското дерби на града. Дербито с Интер се нарича Дербито на Италия, тъй като до 2006 година това бяха двата отбора, които не са играли в по-долна дивизия. Други конкуренти на Ювентус са Милан, Наполи и Фиорентина.

Състав

Настоящ състав

Националност Пост Играч
1 Италия В Джанлуиджи Буфон
3 Италия З Джорджо Киелини
4 Уругвай З Мартин Касерес
6 Франция Х Пол Погба
7 Италия Х Симоне Пепе
8 Италия Х Клаудио Маркизио
9 Черна гора Н Мирко Вучинич
10 Аржентина Н Карлос Тевес
11 Италия З Паоло Де Челие
12 Италия Н Себастиан Джовинко
15 Италия З Андреа Бардзали
16 Испания Н Фернандо Йоренте
19 Италия З Леонардо Бонучи
Националност Пост Играч
20 Италия Х Симоне Падоин
21 Италия Х Андреа Пирло
22 Гана Х Квадво Асамоа
23 Чили Х Артуро Видал
24 Италия Х Емануеле Джакерини
26 Швейцария З Стефан Лихтщайнер
27 Италия Н Фабио Куалярела
30 Италия В Марко Сторари
31 Румъния В Лаурентиу Бранеску
32 Италия Н Алесандро Матри
33 Чили Х Маурисио Исла
34 Бразилия В Рубиньо
39 Италия Х Лука Мароне

Резервен отбор

- Еквадор Х Хосе Севайос

Играчи под наем

 

Съсобственост

 


Младежи

Младежката организация на „Ювентус“ е сред най-добрите в Италия и Европа, като е спомогнала за кариерите на множество футболисти.

Под ръководството на дългогодишния треньор Винченцо Киаренца Примаверата (отборът до 20 годишна възраст) изживява един от най-успешните си периоди, печелейки турнирите във всички възрастови групи от 2004 до 2006 г.

Организацията съща така е известна с приноса си към представителния и младежките национални формации на Италия, като едни от най-известните играчи произлезли от школата са Джампиеро Бониперти, Роберто Бетега, Паоло Роси, а в момента двама представители на школата в националния отбор са Клаудио Маркизио и Доменико Кришито.

Като множество английски отбори и холандския Аякс, Ювентус е в близко сътрудничество с няколко сателитни отбора и футболни училища извън Италия (в САЩ, Канада, Гърция, Швейцария, Саудитска Арабия и Австралия).

Успехи

Ювентус е най-успешният отбор на 20-ти век (според Международната федерация по футоблна история и статискика) и най-успешният отбор в Италия с най-много отличия във всички турнири, със 54 официални отличия. В Италия Ювентус е отборът с най-много титли на Серия А (29), както и с най-много спечелени състезания - общо 40, и е вторият най-успешен италиански отбор в европейските турнири. Клубът е първият в света отбор спечелил всички официални международни турнири и първият отбор спечелил трите големи шампионата на УЕФА. Ювентус е печелил италианската Серия А 31 пъти, но титлите от 2005 и 2006г. бяха отнети заради скандала с уредени мачове. Ювентус подобрява своя рекорд по брой мачове без загуба , като през сезон 2011/2012 завършва без загуба с 23 победи и 15 равенства.Същият този сезон отборът завършва с само 19 допуснати гола и е признат за отбора с най-добра защита в света за сезона.

Национални успехи

1905, 1926, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1950, 1952, 1958,
1960, 1961, 1967, 1972, 1973, 1975, 1977, 1978, 1981, 1982,
1984, 1986, 1995, 1997, 1998, 2002, 2003, 2012, 2013

1938, 1942, 1959, 1960, 1965, 1979, 1983, 1990, 1995

1995, 1997, 2002, 2003, 2012.

2007

Международни успехи

1985, 1996

1973, 1983, 1997, 1998, 2003

  • Носител на КНК (1):

1984

1977, 1990, 1993

1965, 1971, 1995

1984, 1996

1985, 1996

1973

1999

Известни играчи

   

Ранг в европейските турнири

Ранг на Ювентус през годините
Година Ранг Лидер
1961 - Реал Мадрид
1962 #30 Реал Мадрид
1963 #35 Реал Мадрид
1964 #25 ФК Барселона
1965 #16 Бенфика
1966 #12 Бенфика
1967 #15 Реал Сарагоса
1968 #09 Реал Мадрид
1969 #06 Бенфика
1970 #07 Лийдс Юнайтед
1971 #02 Лийдс Юнайтед
1972 #04 Лийдс Юнайтед
1973 #03 Аякс
1974 #05 Аякс
1975 #05 Борусия Мьонхенгладбах
1976 #10 Байерн Мюнхен
1977 #10 Борусия Мьонхенгладбах
1978 #08 Борусия Мьонхенгладбах
1979 #08 Борусия Мьонхенгладбах
1980 #09 Борусия Мьонхенгладбах
1981 #05 ФК Барселона
1982 #19 ФК Барселона
1983 #17 ФК Барселона
1984 #06 ФК Ливърпул
1985 #05 ФК Ливърпул
1986 #01 Ювентус
1987 #01 Ювентус
1988 #01 Ювентус
1989 #02 Байерн Мюнхен
1990 #02 Байерн Мюнхен
1991 #01 Ювентус
1992 #07 Реал Мадрид
1993 #03 Реал Мадрид
1994 #03 Реал Мадрид
1995 #05 Реал Мадрид
1996 #10 Аякс
1997 #01 Ювентус
1998 #02 ПСЖ
1999 #01 Ювентус
2000 #01 Ювентус
2001 #07 Реал Мадрид
2002 #07 Реал Мадрид
2003 #08 Реал Мадрид
2004 #11 Реал Мадрид
2005 #12 Реал Мадрид
2006 #05 Милан
2007 #12 Милан
2008 #23 ФК Челси
2009 #24 ФК Барселона
2010 #27 ФК Барселона
2011 #43 Манчестър Юнайтед
2012 #43 ФК Барселона
2013 #20 ФК Барселона

Външни препратки

Източници

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA