ФК Саутхамптън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 2 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q18732
Редакция без резюме
Ред 59: Ред 59:
* {{en икона}} [http://www.saintsfc.co.uk Официален сайт]
* {{en икона}} [http://www.saintsfc.co.uk Официален сайт]


{{Английска висша лига сезон 2012/13}}
{{Английска висша лига сезон 2013/14}}
{{Портал футбол}}
{{Портал футбол}}



Версия от 16:05, 4 юли 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Саутхамптън.

Футболен клуб Саутхамптън
Southampton Football Club
ПрозвищеСветците
Основан1885
ДържаваВеликобритания
Стадион"Сейнт Мери"
Капацитет32,689
ПрезидентНикола Кортезе
Старши треньорНайджъл Адкинс
ПървенствоАнглийска висша лига
2011/12Чемпиъншип, 2-ро (промоция)
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК Саутхамптън в Общомедия

Футболен клуб Саутхамптън (на английски Southampton Football Club) е английски футболен клуб от град Саутхамптън.

История

Клубът е създаден през 1885 от учители и ученици в енорията Сейнт Мерис под името St. Mary's YMA. Затова още от края на 19 век отборът е известен с неизменното си прозвище — Светците.

Първото игрище се намира в непосредствена близост до настоящия клубен стадион. През 1899 клубът получава в дарение земя, която прераства в модерен по тогавашните разбирания стадион, наречен на самата местност — „Долчинката“ (The Dell). Дотогава тази местнност е използвана за лов на патици. „Долчинката“ приютява Светците до 2001, когато след мъчителни усилия най-сетне е открит новият стадион Сейнт Мерис Стейдиъм с 32 000 места и великолепна инфраструктура.

Саутхемптън придобива професионален статут през 1920. Преди това е печелил много пъти регионалните шампионати. Достигането до висшето ниво на английския клубен футбол (тогава Първа дивизия) става едва през 1966. Клубът изпада през 1973, за да се завърне в елита през 1978. Отборът е сред основателите на Английската висша лига през 1992, но през 2005 отпада в долната дивизия.

Постижения

За над 120-годишното си съществуване клубът е известен със следните успехи:

  • Печели купата на Англия през 1976. На финала светците побеждават Манчестър Юнайтед, въпреки че играят в долната дивизия.
  • Легендата Матю льо Тисие прекарва цялата си кариера в Саутхамптън. Поради скандал с треньора на националния отбор Глен Ходъл, той не е включен в състава за световното първенство през 1998. Въпреки това той е смятан за изключителен талант.
  • Саутхамптън проведжа първия мач в света, игран на осветление. Това става през 1955, когато техният стадион става арена на сблъсъка на резервите на Светците и Тотнъм.
  • От 5 години клубът развива модерна детска академия. Това е една от най-проспериращите детски школи в Англия. Възпитаници на школата са играчи като Уейн Бридж и Тио Уолкът.

Други

  • По време на Втората световна война бомба пада точно в централната част на игрището, оставяйки 20 метрова дупка. Отборът е принуден да играе срещите си на Фратън парк — стадиона на вечните врагове Портсмут.


Външни препратки

Шаблон:Английска висша лига сезон 2013/14