Лансароте: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м не е мъниче
Ред 44: Ред 44:
[[Категория:Острови на Испания]]
[[Категория:Острови на Испания]]
[[Категория:Биосферни резервати]]
[[Категория:Биосферни резервати]]

{{гео-мъниче}}
{{Испания-мъниче}}

Версия от 15:01, 24 юли 2013

Шаблон:НМ

Лансароте (Шаблон:Lang-es) е най-източният от Канарските острови, с обща площ 845,94 кв. километра и население от 142 517 души. Столица е град Аресифе. Това е и най-рано възникналият остров от архипелага. На негова територия се намира вулканът Тиманфая, забележителен поради скорошната си активност, като районът около него е обявен за национален парк. През 1993 година целият остров Лансароте е обявен за биосферен резерват.

История

Въпреки че е известен като "Острова на стоте вулкана", Лансароте има около триста вулканични върха. Подобно на другите острови и този е бил обитаван от северноафриканските аборигени гуанчи, на Лансароте се съхраняват важни останки от тяхното общество. Островът е кръстен на генуезкия мореплавател Ланселот Малосельо (Lancelotoo Malocello), който пристигнал тук през 1312 г. и дал името си. През 1402 г. в резултат на испанското нашествие, островът се присъединява към испанската корона. Днес Лансароте е известна дестинация, посещавана от хиляди туристи през цялата година.

Тимамфая

Национален парк Тиманфая
Национален парк Тиманфая

Национален парк Тиманфая, със площ от 50 кв. км, е съставен от вулканична почва и представлява голям интерес за туристите. Статуята "El Diablo" от Сезар Манрике е негов символ.