Уикимедия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: az:Vikimedia
Ред 59: Ред 59:
[[Категория:Организации в САЩ]]
[[Категория:Организации в САЩ]]
[[Категория:Фондации]]
[[Категория:Фондации]]

[[az:Vikimedia]]

Версия от 16:49, 8 август 2013

Емблемата на Уикимедия

Фондация Уикимедия е родителската организация на Уикипедия, Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги (включително Уикиджуниър и Уикиверситет - Wikiversity), Уикиизточник, Общомедия, Уикивидове, и Уикиновини. Тя е организация с нестопанска цел базирана в Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ. Съществуването на фондацията е официално обявено на 20 юни 2003 г. от съоснователя на Уикипедия Джими Уейлс.[1] През април 2005 тя е одобрена от данъчните служби на САЩ като образователна фондация, което означава, че всички дарения за нея се приспадат от данъците дължани от дарителите.

Цел на фондацията

Целта на фондация Уикимедия е да разработи и поддържа уики-базирани проекти с отворено съдържание и безплатно да предоставя цялото съдържание на тези проекти на обществото.

В допълнение към многоезичната енциклопедия „Уикипедия“, фондацията ръководи многоезиков речник, наречен Уикиречник (Wiktionary), сборник от цитати наречен Уикицитат, хранилище на текстове-източници на който и да е език (Уикиизточник), и колекция от текстове на електронни книги за ученици и студенти (като учебници и книги, които са обществена собственост) наречен Уикикниги. Уикиджуниър е под-проект на „Уикикниги“ за деца.

Продължителният растеж на проектите на „Уикимедия“ зависи най-вече от дарения, но фондацията се опитва да допълва своите приходи от други източници, като федерални субсидии и спонсори.

Една от основните цели на фондация „Уикимедия“ е да донесе безплатна енциклопедия на всички хора по земята, в това число на тези, които в момента нямат електричество, компютри и дори чиста питейна вода.

История и растеж

През 2007 г. по-малко от половин процент от хората в Интернет са използвали wikipedia.org на ден. През 2008 г. нараства на 2%. За да обслужим експоненциално нарастващия брой читатели, бюджетът на Уикимедия нарасна от 15 000 долара през 2003 г. и 125 000 долара през 2004 г., до над 700 000 долара през 2008 г.

  • април 2005: Уикимедия официално е призната за образователна фондация от данъчните служби на САЩ.
  • ноември 2005: На Уикимедия е предложено членство в Световната технологична мрежа (World Technology Network).

Проекти

Фондация Уикимедия е родителската организация на следните Уики-проекти:

  • Общомедия е хранилище на свободни картинки, звукови и други файлове. Проектът започва на 7 септември, 2004 г.
  • Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана свободна енциклопедия. Проектът започва на 15 януари 2001
  • Уикицитат e колекция от цитати, както и информация за известни хора, цитати от книги и пословици. Начало на 27 юни 2003 г.
  • Уикиречник) е многоезичен, уеб-базиран речник на над 150 езика. Проектът започва на 12 декември, 2002 г.
  • Уикикниги библиотека с учебници, ръководства и други образователни текстове. Проектът стартира на 10 юли, 2003 г.
  • Уикиновини е източник на новини със свободно съдържание, който дава възможност на всеки да съобщава новини от широк кръг от теми. След кратка демонстрационна фаза през ноември 2004, английската бета-версия (Wikinews) започва да работи от 3 декември 2004. Уикиновини е замислен на български стартира на 6 февруари 2005 г.
  • Уикиизточник е свободна уикибиблиотека от текстове-източници. Стартира през 2003 година.

Настоятелство

Настоятелството е върховен орган на власт във Фондацията, което се състои сега от 10 човека[2]:

Съветът е съставен от избрани и назначени членове. Избраните се сменят през юни или юли, в зависимост от датата на изборите, назначените — през декември.

Източници

  1. Neate, Rupert. Wikipedia founder Jimmy Wales goes bananas // The Daily Telegraph. 2008-10-07. Посетен на 2009-10-25. The encyclopedia's huge fan base became such a drain on Bomis's resources that Mr Wales, and co-founder Larry Sanger, thought of a radical new funding model – charity.
  2. Board of Trustees - Wikimedia Foundation // Wikimedia Foundation, 2010-01-12. Архивиран от оригинала на 2010-01-12. Посетен на 2010-01-22.

Външни препратки