Де юре: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 52 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q132555.
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Де юре''' (от [[латински|лат.]]:'''de jure''') е израз, който означава по закон (т.е. по право). Често се използва за разграничаване от [[де факто]] (лат. ''de facto'' - на практика), по отношение на [[закон]]и, [[управление]] или [[техника]] (като [[стандартизация]]), които се възприемат като създадени или развити без официални правила или в противоречие с тях.
'''Де юре''' (от [[латински|лат.]]:'''de jure''') е израз, който означава по закон (т.е. по право) или ''законово''. Често се използва за разграничаване от [[де факто]] (лат. ''de facto'' - на практика), по отношение на [[закон]]и, [[управление]] или [[техника]] (като [[стандартизация]]), които се възприемат като създадени или развити без официални правила или в противоречие с тях.
По отношение на [[право|правна]] ситуация, ''де юре'' означава написаното в закона, а ''де факто'' означава какво се случва на практика.
По отношение на [[право|правна]] ситуация, ''де юре'' означава написаното в закона, а ''де факто'' означава какво се случва на практика.



Версия от 10:29, 21 август 2013

Де юре (от лат.:de jure) е израз, който означава по закон (т.е. по право) или законово. Често се използва за разграничаване от де факто (лат. de facto - на практика), по отношение на закони, управление или техника (като стандартизация), които се възприемат като създадени или развити без официални правила или в противоречие с тях. По отношение на правна ситуация, де юре означава написаното в закона, а де факто означава какво се случва на практика.

Вижте също