Стефан Капичич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{редактирам}}
{{Актьор
{{Актьор
| име = Стефан Капичич
| име = Стефан Капичич
Ред 27: Ред 26:
| БАФТА =
| БАФТА =
| грами =
| грами =
| награди =
| награди = Най-добър дебютант (2003)
}}
}}
'''Стефан Капичич''' (роден на 1 декември 1978 година в [[Кьолн]], [[Германия]]) е [[Сърбия|сръбски]] [[актьор]].
'''Стефан Капичич''' (роден на 1 декември 1978 година в [[Кьолн]], [[Германия]]) е [[Сърбия|сръбски]] [[актьор]].


== Биография и кариера ==
Син е на известния баскетболист [[Драган Капичич]], световен и европейски шампион, и актрисата [[Слободанка Жугич]]. Връща се с родителите си в [[Белград]], когато е на три години. След завършване на средно училище записва [[философия]], а под влиянието на майка си и [[актьорско майсторство]].


Син е на известния баскетболист [[Драган Капичич]], световен и европейски шампион, и актрисата [[Слободанка Жугич]]. Връща се с родителите си в [[Белград]], когато е на три години. През детските си години присъства на всички възможни театрални представления изнасяни в Белград, като същевременно взема и уроци.
Участва в редица пиеси и филмови продукции. Първото му участие в холивудски филм е в „[[Тарикатите Блум]]“ (ориг. заглавие: ''The Brothers Bloom'', 2008), където е немски собственик на бар.<ref>{{sr икона}} [http://poznati.info/stefan-kapicic-biografija/ Stefan Kapičić Biografija]. Poznati.info. Посетен на 29 август 2013.</ref> Носител е на награда за най-добър дебютант на 38-ия Нишки филмов фестивал, а през 2003 година получава награда на Фестивала за актьорски постижения в сферата на фантастичните филми за ролята си на Бане във филма на режисьора [[Милош Петричич]] „Скоро сасвим обична прича“.
След завършване на средно училище записва [[философия]], а под влиянието на майка си изучава и [[актьорско майсторство]]. В [[Академия за драматични изкуства|Академията за драматични изкуства]] в Белград, считана за една от най-реномираните в Европа, му преподават професор Гордана Марич и професор Миня Дедич.

През първата си година в академията получава предложение за присъединяване към Народния театър и участва в пиесата „Съпругата на Хасан ага“. Скоро кариерата му процъфтява и в резултат на това последват около 50 участия в театрални представление, сред които „Венецианският търговец“ на Шекспир, „Електра“ и „Прометей“ на Еврипид, „Братя Карамазови“ на [[Достоевски]], „Смърт“ на Уди Алън, и др.

Участва в редица пиеси и филмови продукции, включително и [[ситком]]и, снима се в реклами, дава гласа си за анимационни филми.<ref>{{sr икона}} [http://www.eserbia.org/people/film-and-theater/171-stefan-kapicic Stefan Kapicic]. Eserbia.org. Посетен на 29 август 2013.</ref> Първото му участие в холивудски филм е в „[[Тарикатите Блум]]“ (ориг. заглавие: ''The Brothers Bloom'', 2008), където е немски собственик на бар.<ref>{{sr икона}} [http://poznati.info/stefan-kapicic-biografija/ Stefan Kapičić Biografija]. Poznati.info. Посетен на 29 август 2013.</ref> Носител е на награда за най-добър дебютант на 38-ия Нишки филмов фестивал, състоял се през 2003 година, а същата година получава награда на Фестивала за актьорски постижения в сферата на фантастичните филми за ролята си на Бане във филма на режисьора [[Милош Петричич]] „Скоро сасвим обична прича“.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* {{imdb title|1292973|Стефан Капичич}}
* {{imdb name|1292973|Стефан Капичич}}


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 16:38, 29 август 2013

Стефан Капичич
Роден
1 декември 1978 г. (1978-12-01) (45 г.)
РодителиДраган Капичич (баща)
Слободанка Жугич (майка)
НаградиНай-добър дебютант (2003)
Уебсайтwww.stefankapicic.com
Стефан Капичич в Общомедия

Стефан Капичич (роден на 1 декември 1978 година в Кьолн, Германия) е сръбски актьор.

Биография и кариера

Син е на известния баскетболист Драган Капичич, световен и европейски шампион, и актрисата Слободанка Жугич. Връща се с родителите си в Белград, когато е на три години. През детските си години присъства на всички възможни театрални представления изнасяни в Белград, като същевременно взема и уроци. След завършване на средно училище записва философия, а под влиянието на майка си изучава и актьорско майсторство. В Академията за драматични изкуства в Белград, считана за една от най-реномираните в Европа, му преподават професор Гордана Марич и професор Миня Дедич.

През първата си година в академията получава предложение за присъединяване към Народния театър и участва в пиесата „Съпругата на Хасан ага“. Скоро кариерата му процъфтява и в резултат на това последват около 50 участия в театрални представление, сред които „Венецианският търговец“ на Шекспир, „Електра“ и „Прометей“ на Еврипид, „Братя Карамазови“ на Достоевски, „Смърт“ на Уди Алън, и др.

Участва в редица пиеси и филмови продукции, включително и ситкоми, снима се в реклами, дава гласа си за анимационни филми.[1] Първото му участие в холивудски филм е в „Тарикатите Блум“ (ориг. заглавие: The Brothers Bloom, 2008), където е немски собственик на бар.[2] Носител е на награда за най-добър дебютант на 38-ия Нишки филмов фестивал, състоял се през 2003 година, а същата година получава награда на Фестивала за актьорски постижения в сферата на фантастичните филми за ролята си на Бане във филма на режисьора Милош Петричич „Скоро сасвим обична прича“.

Външни препратки

Бележки

  1. Шаблон:Sr икона Stefan Kapicic. Eserbia.org. Посетен на 29 август 2013.
  2. Шаблон:Sr икона Stefan Kapičić Biografija. Poznati.info. Посетен на 29 август 2013.