Герхард Физелер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 62: Ред 62:
}}
}}
}}
}}
'''Герхард Физелер''' ({{lang-de|Gerhard Fieseler}}) е немски военен пилот, авиоконструктор и шампион по [[аеробатика]].
'''Герхард Физелер''' ({{lang-de|Gerhard Fieseler}}) е немски военен пилот от Първата световна война, авиоконструктор и шампион по [[аеробатика]].


==Биография==
==Биография==

Версия от 05:50, 1 септември 2013

Герхард Физелер
Gerhard Fieseler
немски пилот и авиоконсруктор

Роден
Бергхайм
Починал
Касел
Шаблон:Инфовложка военен
Герхард Физелер в Общомедия

Герхард Физелер (Шаблон:Lang-de) е немски военен пилот от Първата световна война, авиоконструктор и шампион по аеробатика.

Биография

Герхард Физелер е роден на 15 април 1896 година в Бергхайм, в семейството на печатар. През 1915 година се присъединява към ВВС на Германия и въпреки, че катастрофира със самолета си по време на обучението си, през 1916 година е зачислен като наблюдаващ пилот на модели FAA 243 и FAA 41. През 1917 година се класира за боен пилот и е изпратен на Македонския фронт. Включва се в частта Jasta 25, дислоцирана край Канатларци, и лети на Roland D.II, с който постига 19 официални въздушни победи:

До октомври 1918 година е германският ас с най-много победи на Източния фронт преживял войната. Награден е със Златен военен кръст за заслуги и с Железен кръст, първа и втора степен[2], както и с български орден „За храброст[3].

След войната се занимава с авиошоу участия и конструиране на самолети. През 1934 година печели Световния шампионат по Аеробатика в Париж. Към 1935 година е член на НСДАП и печели поръчка на Луфтвафе със самолета си Fieseler Fi 156. След Втората световна война прекарва известно време под арест, след което отново се занимава със самолетостроене и издава автобиографията си „Meine Bahn am Himmel“ (Пътят ми към небето).

Герхард Физелер умира на 1 септември 1987 година в Касел. Неговото име носи фигура от Аеробатиката.

Бележки