Рания ал-Ясин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 37 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q200678.
Sianna (беседа | приноси)
статията е допълнена с информация и източници
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Рания ал-Ясин''' е настоящата [[крал]]ица на [[Йордания]].
'''Рания ал-Ясин'''<ref>[ http://www.vogue.com/voguepedia/Queen_Rania_of_Jordan Queen Rania of Jordan, Vogue]</ref> е настоящата [[крал]]ица на [[Йордания]].


Родена е в йорданско семейство от палестински произход. Получава средно образование в [[Кувейт]]. През 1991 г. завършва висше образование със степен бакалавър по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в [[Кайро]], [[Египет]].
Родена е в йорданско семейство от палестински произход. Получава средно образование в [[Кувейт]]. През 1991 г. завършва висше образование със степен бакалавър по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в [[Кайро]], [[Египет]].


=Кралица на Йордания=
На [[10 юни]] [[1993]] г. се омъжва за принц [[Абдула II (Йордания)|Абдула II бин ал-Хусейн]] (сега крал на Йордания, тогава все още престолонаследник). От брака си двамата съпрузи имат четири деца. Рания става кралица на Йордания след възкачването на съпруга и&#768; Абдула II на трона.

На [[10 юни]] [[1993]] г. се омъжва за принц [[Абдула II (Йордания)|Абдула II бин ал-Хусейн]] (сега крал на Йордания, тогава все още престолонаследник). Рания става кралица на Йордания след възкачването на съпруга и&#768; Абдула II на трона. Двамата се срещат и запознават на вечеря през 1993 г. Два месеца по-късно те вече са сгодени и сключват брак.
Интересен факт е, че Рания не става автоматично кралица. На [[22 март]] [[1999]] г. тя получава тази титла със специален указ на своя съпруг. През 2004 г. крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.

Кралското семейство има 4 деца:
*принц Хюсеин, роден на [[28 юни]] [[1994]] г.
*принцеса Иман, родена на [[27 септември]] [[1996]] г.
*принцеса Салма, родена на [[26 септември]] [[2000]] г.
*принц Хашим, роден на [[30 януари]] [[2005]] г.

=Благотворителност=
Кралица Рания е активно ангажирана с редица програми, борещи се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. Международно е много активна в популяризирането на проекта „SOS Детски селища“ (SOS-Kinderdorf). Рания основава Jordan River Foundation - за малтретирани деца, член е на международната консултативна комисия към [[ООН]] в областите за опазване на околната среда и здравето. Участва в Световния икономически форум, в Глобалния алианс за ваксини и имунизации. От 2000 г. е начело на Кралската комисия по човешките права, както и на Националния съвет по семейните въпроси в [[Йордания]]. Поради нейната активна дейност и харизматичност Рания често е сравнявана с покойната [[Даяна, принцеса на Уелс]].



Кралица Рания е активно ангажирана с редица програми, борещи се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. Международно е много активна в популяризирането на проекта „SOS Детски селища“ (SOS-Kinderdorf). Поради нейната активна дейност и харизматичност Рания често е сравнявана с покойната [[Даяна Спенсър|Даяна, принцеса на Уелс]].


{{Commons|Category:Queen Rania of Jordan}}
{{Commons|Category:Queen Rania of Jordan}}
Ред 24: Ред 36:
* [http://www.youtube.com/queenrania Официален YouTube канал]
* [http://www.youtube.com/queenrania Официален YouTube канал]


==Източници==

<references/>


[[Категория:Кралици]]
[[Категория:Кралици]]

Версия от 16:40, 3 септември 2013

Рания ал-Ясин
رانيا العبد الله
кралица на Йордания

Родена

Религияислям[1]
Учила вАмерикански университет
Женевски университет
Партиянезависим политик
Работила вЕпъл[2]
Семейство
РодБану Хашим
СъпругАбдула II (10 юни 1993)
Деца4

Подпис
Уебсайтwww.queenrania.jo
Рания ал-Ясин в Общомедия

Рания ал-Ясин[3] е настоящата кралица на Йордания.

Родена е в йорданско семейство от палестински произход. Получава средно образование в Кувейт. През 1991 г. завършва висше образование със степен бакалавър по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в Кайро, Египет.

Кралица на Йордания

На 10 юни 1993 г. се омъжва за принц Абдула II бин ал-Хусейн (сега крал на Йордания, тогава все още престолонаследник). Рания става кралица на Йордания след възкачването на съпруга ѝ Абдула II на трона. Двамата се срещат и запознават на вечеря през 1993 г. Два месеца по-късно те вече са сгодени и сключват брак. Интересен факт е, че Рания не става автоматично кралица. На 22 март 1999 г. тя получава тази титла със специален указ на своя съпруг. През 2004 г. крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.

Кралското семейство има 4 деца:

Благотворителност

Кралица Рания е активно ангажирана с редица програми, борещи се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. Международно е много активна в популяризирането на проекта „SOS Детски селища“ (SOS-Kinderdorf). Рания основава Jordan River Foundation - за малтретирани деца, член е на международната консултативна комисия към ООН в областите за опазване на околната среда и здравето. Участва в Световния икономически форум, в Глобалния алианс за ваксини и имунизации. От 2000 г. е начело на Кралската комисия по човешките права, както и на Националния съвет по семейните въпроси в Йордания. Поради нейната активна дейност и харизматичност Рания често е сравнявана с покойната Даяна, принцеса на Уелс.


Външни препратки

Източници