Картагенска цивилизация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 17: Ред 17:
== Край ==
== Край ==
{{Основна|Закана на Александър Македонски към Картаген}}
{{Основна|Закана на Александър Македонски към Картаген}}
Избухналите Сицилийски войни, последвани от конфликта с Рим сложили край на пунически Картаген. Още [[битка при Егатски острови|битката при Егатските острови]] сложила край на господството на всемогъщия картагенски флот над Средиземноморието, а с това и на военнотехническата невъзможност за дебаркиране на голяма [[римска армия]] на африканския бряг. Загубата на Сицилия белязала упадъка на пунически Картаген и била последвана от т.нар. [[въстание на наемниците]], което пуните с цената на огромни жертви и разстройство успяли да все пак да потушат, избирайки [[Хамилкар Барка]] за главнокомандващ на ненаемническата [[картагенска армия]].
Избухналите Сицилийски войни, последвани от конфликта с Рим сложили край на пунически Картаген. Още [[битка при Егатски острови|битката при Егатските острови]] сложила край на господството на всемогъщия картагенски флот над Средиземноморието, а с това и на военнотехническата невъзможност за дебаркиране на голяма [[римска армия]] на африканския бряг. Загубата на Сицилия белязала упадъка на пунически Картаген и била последвана от т.нар. [[въстание на наемниците]], което пуните с цената на огромни жертви и разстройство успели да все пак да потушат, избирайки [[Хамилкар Барка]] за главнокомандващ на ненаемническата [[картагенска армия]].


Въпреки сезифовските усилия на [[Ханибал]], основаването на [[Нови Картаген]] и невероятния [[поход на Ханибал през Алпите]] със серия военни победи в Италия, Ханибал все пак е принуден да се върне на африканския бряг, за да брани метрополията срещу армията на [[Сципион Африкански]]. [[Битка при Зама|Битката при Зама]] слага логичния край на всякакви картагенски миражи за средиземноморско господство, подобно на предходната при Химера. След нея било въпрос на време пунически Картаген да бъде разрушен, и това се случило през 146 г. пр.н.е. след [[Обсада на Картаген (149 г. пр.н.е.)|тригодишна обсада на града]].
Въпреки сизифовските усилия на [[Ханибал]], основаването на [[Нови Картаген]] и невероятния [[поход на Ханибал през Алпите]] със серия военни победи в Италия, Ханибал все пак е принуден да се върне на африканския бряг, за да брани метрополията срещу армията на [[Сципион Африкански]]. [[Битка при Зама|Битката при Зама]] слага логичния край на всякакви картагенски миражи за средиземноморско господство, подобно на предходната при Химера. След нея било въпрос на време пунически Картаген да бъде разрушен, и това се случило през 146 г. пр.н.е. след [[Обсада на Картаген (149 г. пр.н.е.)|тригодишна обсада на града]].


Мястото на пуническата метрополия било посипано със сол от римляните и обявено за прокълнато. Едва с [[Lex Rubria]] е възстановено в съседна територия античното поселище, но вече като [[Римски Картаген]]. [[Северна Африка]] и частност бъдещата територия на [[Картагенски екзархат|Картагенския екзархат]] са сред първите територии на които прониква [[ранно християнство|ранното християнство]].
Мястото на пуническата метрополия било посипано със сол от римляните и обявено за прокълнато. Едва с [[Lex Rubria]] е възстановено в съседна територия античното поселище, но вече като [[Римски Картаген]]. [[Северна Африка]] и частност бъдещата територия на [[Картагенски екзархат|Картагенския екзархат]] са сред първите територии на които прониква [[ранно християнство|ранното християнство]].

Версия от 08:24, 7 септември 2013

Пуническите кораби плавали под знак на Танит
Образът на Баал-Хамон често е изобразяван под формата на идол на демона, за да всява ужас сред неприятелите на Картаген (статуята се съхранява в Национален музей „Бардо“, гр. Тунис)

Картагенската цивилизация (наричана още Пуническа цивилизация по името пуни, с което римляните наричали жителите на Пунически Картаген) е последната антична цивилизация, наследник основно на древните семитски цивилизации на Древна Сирия, Ханаан и Двуречието.

Периодизация и влияние

Просъществува в периода 814 г. пр.н.е. - 146 г. пр.н.е. Основан от знатни преселници от Тир (град) и Кипър, Картаген се издига като център на финикийските градове и колонии в Западното Средиземноморие от 6 век пр.н.е. под формата на Картагенска конфедерация с център или столица Пунически Картаген. След унищожаването на града-майка от древните македонци на Александър Велики, Картаген се издига до своеобразна столица и последна издънка на един древен свят оцелял до античността като своеобразен наследник на предходната финикийска цивилизация и култура. Подобно и на своята майчина цивилизация и култура, Картаген страда от липса на оригиналност подражавайки на конкуретните цивилизации на Древна Гърция и Древен Рим, съответно в източното и западното средиземноморие.

Копирайки културното наследство на Елада, включително таланта, държавната и обществена организация на Рим (пр. института на суфетите по подобие на консулите), пуническата цивилизация се оформя в цялост като подражателска, еклектична и неоригинална. Пунически Картаген и по-точно управляващият го елит е отдаден и пристрастен към лукса, леността и търговията, последната крепейки го до началото на античните му конфликти с Елада и Рим. Логично избухнали Сицилийските войни и последвалите ги Пунически войни, които сложили край на тази последна цивилизационна издънка на древния Ориент на Запад, включително и в Атлантика зад Херкулесовите стълбове. Според някои изследователи, като Тур Хейердал, цивилизациите на Мезоамерика са създадени под влиянието на финикийците и техните наследници пуните, защото безспорно картагенския флот бил най-силната страна на тази цивилизация.

Произход

Пуническата цивилизация била втъкала в себе си черти от древните цивилизации на Древен Египет, Асирия и Вавилония, последните от които били носителки на цивилизационното и културно наследство на Акад, Елам и изпърво на Шумер. Същината на финикийската, а оттук и на пуническата цивилизация била древносемитската на Ханаан, въпреки че най-новите съвременни археологически данни разкриват силно сириакско влияние върху Финикия посредством цивилизациите на Ебла, Угарит и Сирохетските царства.

Като цяло пуническата митология е изцяло взаимствана от майчината финикийска митология, а културата ѝ е своеобразно копие с многобройни и многообразни елински взаимствания на финикийското изкуство.

Край

Избухналите Сицилийски войни, последвани от конфликта с Рим сложили край на пунически Картаген. Още битката при Егатските острови сложила край на господството на всемогъщия картагенски флот над Средиземноморието, а с това и на военнотехническата невъзможност за дебаркиране на голяма римска армия на африканския бряг. Загубата на Сицилия белязала упадъка на пунически Картаген и била последвана от т.нар. въстание на наемниците, което пуните с цената на огромни жертви и разстройство успели да все пак да потушат, избирайки Хамилкар Барка за главнокомандващ на ненаемническата картагенска армия.

Въпреки сизифовските усилия на Ханибал, основаването на Нови Картаген и невероятния поход на Ханибал през Алпите със серия военни победи в Италия, Ханибал все пак е принуден да се върне на африканския бряг, за да брани метрополията срещу армията на Сципион Африкански. Битката при Зама слага логичния край на всякакви картагенски миражи за средиземноморско господство, подобно на предходната при Химера. След нея било въпрос на време пунически Картаген да бъде разрушен, и това се случило през 146 г. пр.н.е. след тригодишна обсада на града.

Мястото на пуническата метрополия било посипано със сол от римляните и обявено за прокълнато. Едва с Lex Rubria е възстановено в съседна територия античното поселище, но вече като Римски Картаген. Северна Африка и частност бъдещата територия на Картагенския екзархат са сред първите територии на които прониква ранното християнство.

Картагенската цивилизация не изчезва отведнъж с разрушаването на Пунически Картаген, а се разтваря сред наследилите я цивилизации, култури и религии. Последните ѝ фрагменти изчезват на границата между античност и средновековие, ведно с пуническия език или както метафорично се изразява Прокопий Кесарийски по това време секвестираната от император Тит менора от Йерусалимския храм потънала на борда на един превозваш я кораб на дъното на Средиземно море.

Археологическа и културна реставрация

В изследването на Пуническата цивилизация, водеща страна е Франция. България е сред 9-те държави в света включили се в последната и международна археологическа експедиция под егидата на ЮНЕСКО по проучване на античното наследство на Картаген. Проекта стартира през 1973 г. и към 2011 г. все още е в етап на изпълнение.

Историята на Картаген е пресъздадена в многобройни произведения на изкуството, сред които романи (Саламбо и Картаген в пламъци), филми, включително военната - в компютърни игри.

Източници

Вижте също

Външни препратки

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Шаблон:Link FA