Вестготско кралство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: nl:Visigotische rijk (strong connection between (2) bg:Вестготско кралство and nl:Visigotische Rijk)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Visigothic Kingdom.png|thumb|536px|{{en икона}} Вестготското кралство (към 500 г.)]]
[[Картинка:Visigothic Kingdom.png|thumb|536px|{{en икона}} Вестготското кралство (към 500 г.)]]
'''Вестготското кралство''' е [[държава]] просъществувала за период от три века (418 - 721) на [[територия]]та на днешна югозападна [[Франция]] и на [[Иберийски полуостров|Иберийския полуостров]]. Тя е една от германските държави в, и на бившата [[Западна Римска империя]].
'''Вестготското кралство''' е [[държава]] просъществувала за период от три века (418 - 721) на [[територия]]та на днешна югозападна [[Франция]] и на [[Иберийски полуостров|Иберийския полуостров]]. Тя е една от германските държави в, и на бившата [[Западна Римска империя]].


Кралството е основано от [[вестготи]]те на [[крал]] [[Валия (вестготи)|Валия]] в [[римска провинция|римската провинция]] [[Аквитания]] в Югозападна Франция, където те са настанени от римското правителство, след което завоюват целия Иберийски полуостров . Кралство запазва [[независимост]]та си от [[Източна Римска империя|Източната Римска империя]] или [[Византия]] в периода на нейния [[Юстиниан]]ов разцвет, чийто опити да се възстанови римската власт в [[Иберия]] са само частично успешни и краткотрайни. В началото на [[6 век]], територията на кралството в [[Галия]] е загубена от [[франки]]те, с изключение на тясната крайбрежна ивица на [[Септимания]] ''(Septimania)'', но вестготите запазват контрола над Иберия до края на века с изключение на териториите под властта на [[свеби]]те и [[баски]]те. Почти цялата територия на Вестготското кралство е завладяно от ислямските войски от [[Мароко]] в [[716]] г, като само най-северната част на днешна [[Испания]], остава в християнски ръце. На тази свободна от [[маври]]те християнска територия се заражда средновековното [[Кралство Астурия]].
Кралството е основано от [[вестготи]]те на [[крал]] [[Валия (вестготи)|Валия]] в [[римска провинция|римската провинция]] [[Аквитания]] в Югозападна Франция, където те са настанени от римското правителство, след което завоюват целия Иберийски полуостров. Кралство запазвато [[независимост]]та си от [[Източна Римска империя|Източната Римска империя]] или [[Византия]] в периода на нейния [[Юстиниан]]ов разцвет, чийто опити да се възстанови римската власт в [[Иберия]] са само частично успешни и краткотрайни. В началото на [[6 век]], територията на кралството в [[Галия]] е завоювана от [[франки]]те, с изключение на тясната крайбрежна ивица на [[Септимания]] ''(Septimania)'', но вестготите запазват контрола си над Иберия до края на века с изключение на териториите под властта на [[свеби]]те и [[баски]]те. Почти цялата територия на Вестготското кралство е завладяна от ислямските войски от [[Мароко]] в [[716]] г, като само най-северната част на днешна [[Испания]], остава в християнски ръце (вж. [[Арабско-ислямско завоюване на Иберийския полуостров]]). На тази свободна от [[маври]]те християнска територия се заражда средновековното [[Кралство Астурия]].


Вестготите и ранните им [[крал]]е са били [[християни]]-[[ариани]], поради което влизат в конфликт с [[Католическа църква|Католическата църква]], но след приемането на [[Символ на вярата|символа на вярата]] и проведените [[Толедски събори|Толедски събори]] на полуострова се приемат от кралството и всичките му християнски поданици [[постулат]]и и [[догма|догми]] на християнската религия.
Вестготите и ранните им [[крал]]е са били [[християни]]-[[ариани]], поради което влизат в конфликт с [[Католическа църква|Католическата църква]], но след приемането на [[Символ на вярата|символа на вярата]] и проведените [[Толедски събори]] на полуострова се приемат от кралството и всичките му християнски поданици [[постулат]]и и [[догма|догми]] на християнската религия.


Вестготите в своето кралство разработват най-широкото светско законодателство в [[Западна Европа]], известно като ([[латински|лат]].) [[Liber Iudiciorum]], т.е. ''Готски закон'', който служи за основа на испанското право през [[Средновековие]]то.
Вестготите в своето кралство разработват най-широкото светско законодателство в [[Западна Европа]], известно като ([[латински|лат]].) [[Liber Iudiciorum]], т.е. ''Готски закон'', който служи за основа на испанското право през [[Средновековие]]то.

Версия от 09:46, 16 септември 2013

Шаблон:En икона Вестготското кралство (към 500 г.)

Вестготското кралство е държава просъществувала за период от три века (418 - 721) на територията на днешна югозападна Франция и на Иберийския полуостров. Тя е една от германските държави в, и на бившата Западна Римска империя.

Кралството е основано от вестготите на крал Валия в римската провинция Аквитания в Югозападна Франция, където те са настанени от римското правителство, след което завоюват целия Иберийски полуостров. Кралство запазвато независимостта си от Източната Римска империя или Византия в периода на нейния Юстинианов разцвет, чийто опити да се възстанови римската власт в Иберия са само частично успешни и краткотрайни. В началото на 6 век, територията на кралството в Галия е завоювана от франките, с изключение на тясната крайбрежна ивица на Септимания (Septimania), но вестготите запазват контрола си над Иберия до края на века с изключение на териториите под властта на свебите и баските. Почти цялата територия на Вестготското кралство е завладяна от ислямските войски от Мароко в 716 г, като само най-северната част на днешна Испания, остава в християнски ръце (вж. Арабско-ислямско завоюване на Иберийския полуостров). На тази свободна от маврите християнска територия се заражда средновековното Кралство Астурия.

Вестготите и ранните им крале са били християни-ариани, поради което влизат в конфликт с Католическата църква, но след приемането на символа на вярата и проведените Толедски събори на полуострова се приемат от кралството и всичките му християнски поданици постулати и догми на християнската религия.

Вестготите в своето кралство разработват най-широкото светско законодателство в Западна Европа, известно като (лат.) Liber Iudiciorum, т.е. Готски закон, който служи за основа на испанското право през Средновековието.

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Visigothic Kingdom в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Link FA