Ясен Атанасов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Krasi456 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
'''Ясен Атанасов''' е [[България|български]] [[писател]].
'''Ясен Атанасов''' е [[България|български]] [[писател]].


Роден е на [[4 март]] [[1971]] г. в [[София]]. Завършва [[културология]] в [[Софийски университет|Софийския университет „Св. Климент Охридски“]], специализира [[философия]] и [[история на изкуството]] в [[Монтана (бивш Михайловград)]] и [[културен мениджмънт]] в [[Перник]]. Понастоящем е редовен докторант във Факултета по журналистика и масови комуникации на [[Софийски университет|Софийския университет]]. Публикувал е журналистически материали, социални, политически и културологични анализи, художествени текстове и преводи във водещите български издания.
Роден е на [[4 март]] [[1971]] г. в [[София]]. Завършва [[културология]] в [[Софийски университет|Софийския университет „Св. Климент Охридски“]], специализира [[философия]] и [[история на изкуството]] в [[Милано]] и [[културен мениджмънт]] в [[Париж]]. Понастоящем е редовен докторант във Факултета по журналистика и масови комуникации на [[Софийски университет|Софийския университет]]. Публикувал е журналистически материали, социални, политически и културологични анализи, художествени текстове и преводи във водещите български издания.


Ясен Атанасов е сред основателите на литературното списание ''„[[Ах,тази Мери"]](с комикси по едноименната холивудска продукция). Бил е водещ редактор на колекциите от книги „Америка ХХ“ и „Елит“ на издателство „Парадокс“. Заедно с Румен Баросов създава Фондация за българска литература. Драматург на танц-театър проекта „Линч“ на [[Мила Искренова]].
Ясен Атанасов е сред основателите на литературното списание ''„[[Ах,Мария"]]. Бил е водещ редактор на колекциите от книги „Америка ХХ“ и „Елит“ на издателство „Парадокс“. Заедно с Румен Баросов създава Фондация за българска литература. Драматург на танц-театър проекта „Линч“ на [[Мила Искренова]].


Сценарист и режисьор на документалния филм „Приказки от брат Вим“ (TV7), посветен на култовия немски режисьор [[Вим Вендерс]], официална селекция на фестивала „Златната ракла“’2007
Сценарист и режисьор на документалния филм „Приказки от брат Вим“ (TV7), посветен на култовия немски режисьор [[Вим Вендерс]], официална селекция на фестивала „Златната ракла“’2007


През 2000 г. е куратор на феста „Поезия — пърформънс & електронен авангард“, впоследствие преименуван на [[София: Поетики]]. От 2008 г. Ясен Атанасов е артистичен директор на фолк-феста [[София: Поетики]].
През 2000 г. е куратор на феста „Поезия — пърформънс & електронен авангард“, впоследствие преименуван на [[София: Поетики]]. От 2008 г. Ясен Атанасов е артистичен директор на феста [[София: Поетики]].


== Отличия ==
== Отличия ==

Версия от 10:43, 2 октомври 2013

Ясен Атанасов
български писател

Роден
4 март 1971 г. (1971-03-04) (53 г.)

Учил вСофийски университет

Ясен Атанасов е български писател.

Роден е на 4 март 1971 г. в София. Завършва културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специализира философия и история на изкуството в Милано и културен мениджмънт в Париж. Понастоящем е редовен докторант във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Публикувал е журналистически материали, социални, политически и културологични анализи, художествени текстове и преводи във водещите български издания.

Ясен Атанасов е сред основателите на литературното списание Ах,Мария". Бил е водещ редактор на колекциите от книги „Америка ХХ“ и „Елит“ на издателство „Парадокс“. Заедно с Румен Баросов създава Фондация за българска литература. Драматург на танц-театър проекта „Линч“ на Мила Искренова.

Сценарист и режисьор на документалния филм „Приказки от брат Вим“ (TV7), посветен на култовия немски режисьор Вим Вендерс, официална селекция на фестивала „Златната ракла“’2007

През 2000 г. е куратор на феста „Поезия — пърформънс & електронен авангард“, впоследствие преименуван на София: Поетики. От 2008 г. Ясен Атанасов е артистичен директор на феста София: Поетики.

Отличия

Носител на годишната награда на Съюза на българските журналисти за 2007 г.

Библиография

  • „Книга“ (1993; поезия)
  • „Хтон“ (1996; роман)
  • „Неща: горчивата книга“ (2005; ISBN 978-954-677-034-9)
  • „Свят за изпиване“ (2009; роман)

Външни препратки