Газпром: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Marian20 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
JackieBot (беседа | приноси)
м Fix URL prefix
Ред 44: Ред 44:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://http://http://www.gazprom.com/about/ Официална страница]
* [http://www.gazprom.com/about/ Официална страница]

Версия от 09:50, 3 октомври 2013

Газпром
Gazprom.gif
Индустриядобив на нефт
Основаване1989 година
СедалищеМосква, Русия
Ключови личностиАлексей Милер, Дмитрий Медведев, Виктор Зубков
Изпълнителен директорАлексей Милер
Продуктиприроден газ
Годишни приходи1111 милиарда рубли
Чиста печалба998 милиарда рубли
Общо активи23,352 трлн. ₽ (2020 г.)[1]
СобственикРусия
ДевизМачкаме наред
Уебсайтhttp://www.gazprom.ru/
Газпром в Общомедия

Отворено акционерно дружество „Газпром“ (Руски: Открытое Акционерное Общество „Газпром“) е една от най-големите компании и притежава най-големите залежи на природен газ в света. Централният офис на дружеството е в област Черумушки, Югозападен административен окръг, гр. Москва, ул. „Наметкина“ № 16.(http://www.gazprom.ru/contacts/) Името на предприятието е съкращение от руски език (Газовая промышленность), което означава „газовата промишленост“. Газпром ОАО е създаден през 1989 г., когато Министерството на газовата промишленост на Съветския съюз се превръща в корпорация, запазвайки всички свои активи непокътнати. По-късно фирмата е частично приватизирана, но в момента руското правителство държи голяма част от контрола върху нея в ръцете си.

Газпром е глобална енергийна компания. Нейните основни бизнес дейности са геоложко проучване, производство, транспортиране, съхранение, обработка и продажба на газ, втечнен газ и нефт, както и производство и търговия на топлинна и електрическа енергия. Основната мисия на дружеството се състои в надеждни, ефективни и балансирани доставки към потребителите.на природен газ, други енергийни ресурси и техните производни.

Газпром притежава най-големите в света залежи на природен газ. Делът на дружеството в световните и руски газови резерви съставлява 18% и 72% съответно и допринася за 14% и 74% от глобалното и руско производство на газ. Понастоящем компанията активно изпълнява мащабни проекти, насочени към експлоатирането на газови ресурси на полуостров Ямал, Арктическия шелф, Източен Сибир и Далечния Изток, както и проекти за проучване и добив на въглеводороди в чужбина.

Централата на Газпром

Председател на Управителния съвет е Алексей Милер. Сред бившите ръководители на „Газпром“ е настоящият премиер на Русия Дмитрий Медведев.

„Газпром“ притежава нефтената компания „Газпром-Нефт“ (бивша „Сибнефт“). Компанията е генерален спонсор на ФК „Зенит“, Санкт Петербург и „Шалке 04“, Гелзенкирхен, Германия.

Шаблон:Компания-мъниче

Външни препратки

  1. PJSC Gazprom IFRS Consolidated Financial Statements with Independent Auditor’s Report 31 December 2020 // Газпром, 29 април 2021 г. p. 86. Посетен на 29 април 2021 г. (на английски)