Стоян Бъчваров (актьор): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Tihomir95 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Tihomir95 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 31: Ред 31:
Филмография:
Филмография:
1.[[Настрадин Ходжа и Хитър Петър]] - Настрадин Ходжа (Премиера 6 февруари 1939 г.)
1.[[Настрадин Ходжа и Хитър Петър]] - Настрадин Ходжа (Премиера 6 февруари 1939 г.)
2.[[Българи от старо време (филм)]] - Хаджи Генчо (Премиера 12 ноември 1945 г.)
== Източници ==
== Източници ==
{{commonscat|Stoyan Bachvarov (actor)}}
{{commonscat|Stoyan Bachvarov (actor)}}

Версия от 14:45, 25 октомври 2013

Стоян Бъчваров
български актьор и режисьор
Стоян Бъчваров, около 1915 г.
Стоян Бъчваров, около 1915 г.

Роден
Починал
Семейство

Уебсайт
Стоян Бъчваров в Общомедия

Стоян Бъчваров е български драматичен актьор, един от пионерите на българския национален театър, той е директор на театър, режисьор и актьор. Родът му е от Медвен, Котелско.

Играе в различни театри в страната, в Народния театър в София, а през 1921 създава Варненския общински театър, днес носещ неговото име.

Във Варна той събира трупа и репетициите започват на 13 февруари 1921 г. Първата премиера е на 12 март. Спектакълът е „Инстинктът“ на Анри Кестмекер. След него поставят „Врагове“ на Максим Горки, „Фарисеи“ на Бърнард Шоу, „Жестокият благодетел“ от Карло Голдони. Една от най-силните и най-обсъждани роли на Стоян Бъчваров остава тази на Едип.

Театърът на А. Страшимиров и С. Бъчваров на турне през 1909 г. Втората отляво надясно на първия ред е съпругата на Бъчваров, Николина. Източник: ДА "Архиви"

След смяната на властта в общината, Бъчваров е освободен от длъжност. Той остава във Варна и заедно с повечето от актьорите от трупата си поставят пиеси на сцената на зала „Ранков“. Наричат се Театър „Пробуда“.

Връщат го в общинския театър за кратко през 1922 г., а след 9 юни 1923 г. Стоян Бъчваров окончателно е принуден да напусне и театъра, и града. Умира в София през 1949 г.

По-важни негови роли са Тартюф („Тартюф“ от Молиер), Щастливцев („Лес“ от А. Н. Островски), Лука („На дъното“ от Максим Горки) и други. Постижения са участията му в киното — Хитър Петър в „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“ (1939) и Хаджи Генчо в „Българи от старо време“ (1945, режисьор Д. Минков) и други.

Семейство

Женен е за Николина (Коля) Бъчварова, също актриса. Заедно имат 2 деца — Вили и Крум. Братът на Стоян Бъчваров, Димо е първият кмет на село Медвен след Освобождението. [1]

Правнук на Стоян Бъчваров е известният актьор Ути Бъчваров.

                            Филмография:

1.Настрадин Ходжа и Хитър Петър - Настрадин Ходжа (Премиера 6 февруари 1939 г.) 2.Българи от старо време (филм) - Хаджи Генчо (Премиера 12 ноември 1945 г.)

Източници

Външни препратки