Уикипедия:Малка промяна: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 28 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q10376636
Редакция без резюме
Ред 43: Ред 43:
{{Превод от|en|Help:Minor edit|92267782}}
{{Превод от|en|Help:Minor edit|92267782}}


[[Категория:Уикипедия|Малка промяна]]
[[Категория:Уикипедия:Помощ|Малка промяна]]

[[fr:Aide:Boîte de résumé#Modification mineure]]

Версия от 19:13, 26 октомври 2013

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Малка промяна в Уикипедия е редакция на страница, при която се внася само повърхностна, бегла промяна в съдържанието на страницата. Такива промени са например корекциите на правописни и пунктуационни грешки, промени по форматирането и външния вид на статията и други.

Отбелязването на кутийката „Това е малка промяна.“ следва да се използва, когато потребителят смята, че редакцията му не изисква преглеждане от страна на други редактори и не представлява обект на оспорване.

За разлика от малката, голямата промяна е редакция, за която редакторът преценява, че следва да бъде прегледана и от другите редактори, които имат отношение към статията, и да получи одобрение с консенсус. С други думи, всяка промяна, дори и в една дума, се счита за голяма, ако променя смисъла на статията. Ако мислите, че има и най-малка вероятност друг редактор да оспори промяната, която правите, то е препоръчително да не я отбелязвате като малка промяна.

Разграничаването между големи и малки промени е от значение, понеже редакторите могат да изберат да пренебрегнат малките промени, когато преглеждат Последните промени. Влезлите като регистрирани в системата потребители могат дори да направят лична настройка да не им се показват малките промени. От съображения за потенциален вандализъм, анонимните редактори нямат възможност да внасят малки промени. Тази възможност обаче се счита за една от причините за регистриране.

Видове малки промени

За малки промени са считат:

Допълнителни съображения

  • Всяка промяна по съдържанието на страницата, дори и такава, която не изменя представянето в HTML (например добавяне на интервал или нов ред), се третира като промяна от гледна точка на базата данни.
  • Отбелязването на голяма промяна като малка се счита за проява на лош етикет, особено когато промяната е свързана с изтриването на някаква част от текста. Изтриването, особено на по-големи количества текст, следва да бъде придружено от коментар в резюмето.
  • В повечето случаи, възвръщането на съдържанието на страница не би трябвало да се възприема като малка промяна. Когато статията е обект на оживена дискусия, и особено когато е назряла редакторска война, е препоръчително промените изобщо да не се отбелязват като малки. Връщането на отявлен вандализъм е изключение от това правило.
  • Вашият потребителски списък за наблюдение визуализира единствено последните промени, направени по наблюдаваните от вас страници, дори и тези промени да са малки. Следователно, малки промени направени след големите ще заемат мястото им в списъка ви за наблюдение. Ако не сте сигурни какви промени са настъпили по наблюдавана от вас страница, разгледайте историята на страницата.
  • Ако по грешка отбележите съществена редакция по статия като малка, би следвало да направите нова фиктивна редакция, с която да отбележите в резюмето, че предишната редакция е представлявала голяма промяна. За да направите фиктивна (фалшива, тривиална) редакция не е достатъчно само да отворите страницата за редактиране и да запишете без да внесете промяна в съдържанието. Не е достатъчно и да добавите интервал или нов ред в края на съдържанието — такива редакции не се записват в базата данни и резюмето към тях се игнорира. Тривиална редакция обаче може да се направи, като се добави допълнителен интервал между две думи или нов ред някъде измежду параграфите на страницата — такива промени се запазват в историята на статията, макар и да не оказват влияние в съдържанието ѝ.
  • Може би си заслужава на беседата на статията да бъдат обсъдени евентуалните разногласия по значимостта на промените, като се внимава да не се стигне до лични нападки. Може да се намери някакво средно положение, и много от редакторите, допринасящи към статията, ще оценят чуждото мнение за това дали се справят.

Изключения

Администраторите могат полуавтоматично да възвръщат последните редакции по дадена страница. Всяка такава "отмяна" (rollback) се маркира от уики-софтуера като малка. Това е така, понеже сумарният ефект от направените редакции и връщането е нулев. Целта на този тип връщания е премахването на вандализми, в случаите когато възвръщането след вандализъм следва да се разглежда като малка промяна (и може да се пренебрегне в списъка на последните промени). "Връщането" обаче може да има неблагоприятен ефект, ако потребител, който наблюдава съответната страница, е направил настройката да не вижда малките промени — така в неговия списък ще се появи известие за вандализираната версия на статията, която не е била отбелязана като малка промяна, но няма да се появи известието за евентуално последвалото връщане, отбелязано като малка промяна.

Вижте също

Настройки
  • Настройки → Редактиране → Отбелязване на всички промени като малки по подразбиране
  • Настройки → Последни промени → Скриване на малки редакции в последните промени
  • Настройки → Списък за наблюдение → Скриване на малките промени в списъка ми за наблюдение
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Help:Minor edit в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​