Андалус: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 15: Ред 15:


== Етносоциални общности в Ал-Анадлус ==
== Етносоциални общности в Ал-Анадлус ==
* [[Маври]] — собствено северноафрикански мюсюлмани от които: [[араби]], съставляващи малцинство (30 — 40 % от населението на Ал-Андалус) и преселили се от [[Ориент]]а и главно от [[Велика Сирия]], които заемат най-високите позиции в държавната администрация, т.е. те са в привилегировано положение на елит в халифата, нещо като [[номенклатура]], а същи и [[бербери]] изпълняващи ролята на наемници в армията и заемащи ниските постове в държавната администрация (около 5 — 10 % от населението на Ал-Анадлус, като те владеят и официалния [[арабски език]], а не само [[берберски езици]]);
* [[Маври]] — собствено северноафрикански мюсюлмани от които: [[араби]], съставляващи малцинство (30 — 40 % от населението на Ал-Андалус) и преселили се от [[Ориент]]а и главно от [[Велика Сирия]], които заемат най-високите позиции в държавната администрация, т.е. те са в привилегировано положение на елит в халифата, нещо като [[номенклатура]], а също и [[бербери]] изпълняващи ролята на наемници в армията и заемащи ниските постове в държавната администрация (около 5 — 10 % от населението на Ал-Анадлус, като те владеят и официалния [[арабски език]], а не само [[берберски езици]]);
* [[Мувалади]] — [[християни]] предимно от [[Романски народи|романски произход]], смесили се с маврите и приели външно [[ислям]]а по принуда или от практическа потребност с цел оцеляване или службогонство, които практически са се почти напълно слели с мюсюлманите (около 5 % от населението на Ал-Андалус).
* [[Мувалади]] — [[християни]] предимно от [[Романски народи|романски произход]], смесили се с маврите и приели външно [[ислям]]а по принуда или от практическа потребност с цел оцеляване или службогонство, които практически са се почти напълно слели с мюсюлманите (около 5 % от населението на Ал-Андалус).
* [[Мудехари]] — християни и занаятчии [[мюсюлмани]], останали във възвърнатите за Реконкистата земи.
* [[Мудехари]] — християни и занаятчии [[мюсюлмани]], останали във възвърнатите за Реконкистата земи.

Версия от 08:21, 2 ноември 2013

Политически образувания на Иберийския полуостров през 1031 г. - при разпадането на Кордовския халифат‎

Ал-А́ндалус (Шаблон:Lang-ar) е арабско-ислямското или по-точно мавърското наименование на Иберийския полуостров, т.е. римска Иберия, с което понятие, макар твърде разпространено да се означава само и предимно територията на съвременна Испания, но то включва в себе си и тази на Португалия.

Етимология

Наименованието се прехвърля от Андалусия (автономна област в Испания) с разнообразно културно наследство от владичеството на различни народи върху целия Пиренейски полуостров. След Втората пуническа война, през 201 г. пр.н.е., областта на съвременна Андалусия е присъединена към Римската република под името на Бетика с главен град Италика в близост до днешна Кордоба.

Испанският топоним Andalucía навлиза в употреба в кастилския език на испанците през 13 век под формата el Andalucía. То е опосредствено от маврите, като е писмено засвидетелствано още през 715 г. по времето на мавърското завладяване на Иберийския полуостров.

Съвременната етимология на името Андалусия е изцяло географска и се свързва с историческата област Андалусия. То идва от латинската представка ante- (т.е. семантично преди) и корена от названието Lusi(tani)a и се превежда като „преди Лузитания“ от позицията на останалите извън властта на Древен Рим и Римската империя неколонизирани територии на полуострова, които са предимно на северозапад и към Пиренеите - Галисия и страната на баските.

В масова употреба

Исторически с Ал-Андалус се бележи частта от територията на Иберийския полуостров, намираща се под арабско-ислямска (мавърска) власт през Средновековието (711-1492), т.е. мюсюлмански Испания и Португалия (често съвсем несъзнателно пренебрегвана). Ал-Андалус е общ термин за всички ислямски държавици в региона, независимо от тяхната религиозна и политическа принадлежност. Етимологически не надеждно, но твърде често името се свързва с името на вандалите, които някога първоначално живеели на тази територия, преди да преминат в Северна Африка и да се установят на територията на античен Картаген (виж и Вандалска война).

Последната мюсюлманска държава в Ал-Андалус е Емирство Гранада, завладяно от християнската Испанска корона през 1492 г. През 15 век е завършена Реконкистата и християните започнали да навлизат и в мюсюлманските територии на Северна Африка, същевременно усвоявайки и Новия свят (не само Америка, но и Азия) по силата на разделението по Тордесиляския договор.

Етносоциални общности в Ал-Анадлус

  • Маври — собствено северноафрикански мюсюлмани от които: араби, съставляващи малцинство (30 — 40 % от населението на Ал-Андалус) и преселили се от Ориента и главно от Велика Сирия, които заемат най-високите позиции в държавната администрация, т.е. те са в привилегировано положение на елит в халифата, нещо като номенклатура, а също и бербери изпълняващи ролята на наемници в армията и заемащи ниските постове в държавната администрация (около 5 — 10 % от населението на Ал-Анадлус, като те владеят и официалния арабски език, а не само берберски езици);
  • Муваладихристияни предимно от романски произход, смесили се с маврите и приели външно исляма по принуда или от практическа потребност с цел оцеляване или службогонство, които практически са се почти напълно слели с мюсюлманите (около 5 % от населението на Ал-Андалус).
  • Мудехари — християни и занаятчии мюсюлмани, останали във възвърнатите за Реконкистата земи.
  • Ренегати — бивши християни, приели неотдавна ислама и воюващи на страната на мюсюлманите.
  • Мориски — християни и занаятчии мюсюлмани, които доброволно или насилствено приемат християнството във възвърнатите за Реконкистата земи.
  • Сефаради — една от трите основни етнически групи евреи (виж произход на евреите и Картаген).
  • Марани (нови християни или конверси) — приели само външно като маска християнството бивши евреи, тайно изповядващи юдаизма и практикуващи юдаистки ритуали.
  • Мосараби — романоезични християни с европейски произход, които живеят в контролираните от мюсюлманите територии.
  • Християни (Ал-Андалус) — романоезични православни християни (католици) с европейски произход, доминиращи в северната част на страната.
  • Изконни християни — привилегирован потомствен елит от православни християни (католици), формиран с началото на последния етап на Реконкистата.

История

Първоначално след нахлуването на арабите и берберите, Вестготското кралство престава да съществува и територията станала известна като Ал-Андалус става част от Омаядския халифат, а след това се формира независима държава със столица Кордоба, известна като Кордовски емират, а в последствие и Кордовски халифат.

През 1031 г. Кордовския халифат се разпада на много малки държавички, известни като тайфи, откъдето в българския произхожда и негативната конотация, синоним на тълпа (виж също и погром в Гранада). Постепенно мощта на християнските кралства в северната част на полуострова на Ал-Андалус нараства и Реконкистата дава своите плодове, намалявайки все повече и повече територията, контролирана от мюсюлмани. В същото време мюсюлманите не са повече от една трета от цялото население на Ал-Андалус, като в страната има и значителен брой християни и евреи - т.нар. сефаради. С превземането на Гранада през януари 1492 г. от католическите крале Фердинанд Арагонски и Исабела Кастилска завършва един исторически процес, започнал непосредствено след навлизането на маврите на полуострова — през 722 г. с битката при Ковадонга, т.е. точно 770 години (или приблизително осем века) и повечето време от новата ера към момента на откриване на Америка.

Източници

Вижте също

Външни връзки

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA