ФК Спортклуб (София): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q678042.
мРедакция без резюме
Ред 64: Ред 64:
[[Категория:Софийски футболни отбори]]
[[Категория:Софийски футболни отбори]]
[[Категория:Несъществуващи български футболни отбори]]
[[Категория:Несъществуващи български футболни отбори]]
[[Категория:Спортни клубове предшестващи ЦСКА]]

Версия от 09:04, 3 ноември 2013

Спортклуб е български футболен отбор, който е основан през 1919 г. в София.

История

Спортклуб (София) е наследник на футболния отбор "Любен Каравелов" (София), който е основан на 3 октомври 1912 г. в квартал "Баталова воденица" (сега квартал "Сердика"). От 1914 г. "Любен Каравелов" е официално регистриран като секция към "Славия". През 1919 г. на базата на сектора "Любен Каравелов" е основан отбора на "Спортклуб" (София). На 19 септември 1920 г. след обединение с "Мусала" (кв. Баталова воденица, осн. 1927 г.) и "Славейков" (Чаир махала, осн. 1918 г.) "Спортклуб" става самостоятелен спортен клуб. През 1935 г. "Спортклуб" става шампион на България, като на финала на Държавното първенство побеждава отбора на Тича (Варна) с 4:0. Между сезоните 1943-1944 г. участва в първенството обединен с отбора на Средец (София). На 25 октомври 1944 г. се обединява със столичните клубове Сокол (Ючбунар), Акоах (пл. Възраждане) и Възраждане (гара Сердика) под името Септември.

Местоположение

Спортен клуб Спортклуб (София) е развивал спортна дейност в квартал “Баталова воденица” (сега квартал “Сердика”) в София. Районът на клуба е обхващал пространството около Министерството на земеделието и в района на гара “Сердика” в София, обхващайки пространството между булевард “Владайска река” (сега булевард “Инж. Иван Иванов”), булевард “Вардар” (сега не съществува в тази си част), улица “Охридско езеро” и улица “Камен Андреев” в София. Канцеларията на клуба се е намирала на улица “Морава” 2 (сега улица “Българска морава”) в София.

Прозвище

Нарицателното име на Спортклуб (София) е било “моравите”, а също и "виолетовите".

Игрище

Игрище “Спортклуб” се е намирало в квартал “Еврейски герен” (сега квартал “Зона Б-5”), в близост до гара “Сердика” в София. Точното месторазположение на игрището е било между улица “Морава” (сега улица “Българска морава”) и улица “Д-р Георги Златарев” (сега улица “Партений Нишавски”), срещу сградата на Пожарната команда в София. От южната страна на игрище “Спортклуб” е минавала железопътната линия към гара “Сердика” в София. Игрище “Спортклуб” е изградено през 20-те години на миналия век на място, което преди строежа на игрището е било мочурище, ползвано предимно за изхвърлянето на отпадъците в западната част на град София. Игрището е било заобиколено с ограда и не е разполагало с трибуни, като е било с капацитет за около 5000 зрители. На игрище “Спортклуб” се провеждат официални срещи от Софийското футболно първенство. В края на 40-те години на миналия век игрището е разрушено, но не напълно, като част от игрище “Спортклуб” все още съществува. Сега на това място в София се намира база на Министерството на просветата.

Обединения

На 21 юни 1942 г. отборът на Спортклуб (София) се обединява с отбора на Средец (София) под името Общински Спортклуб Средец (София). През месец август 1942 г. отборът на Спортклуб Средец (София) се обединява с отбора на Хоментмен (София) под името Спортклуб Средец (София). Спортклуб (София) съществува до 5 ноември 1944 г., когато на обединително събрание, състояло се в салона на дружество “Добродетел”, отборът на Спортклуб (София) е обединен с отборите на Сокол (София) и Възраждане (София) под името Септември (София).

Цветове на клуба

Клубните цветове на Спортклуб (София) са били лилаво и бяло.

Успехи

  • Държавно първенство на България: 1935 г. (Шампион)
  • Държавна купа на България: 1938 (1 кръг - Предварителна фаза - София)
  • Софийско първенство:
  • I Софийска дивизия: 1935 (Победител)
  • II Софийска дивизия: 1941 (II място)
  • Купа “Улпия Сердика”: 1926 (Полуфинал), 1928 (Полуфинал), 1935 (Полуфинал)
  • Участие в Софийското футболно първенство:
  • I Софийска дивизия: 1922-1940 (19 сезона)
  • II Софийска дивизия: 1941-1944 (4 сезона)

Известни футболисти

Източници

"Футболен алманах София 1921-1948", автор Никола Христов