Фридрих Фрьобел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Plamenkaa (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Plamenkaa (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Фридрих Вилхелм Август Фрьобел''' е [[Германия|германски]] педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на [[Йохан Хайнрих Песталоци]]. През [[1816]] г. създава всеобщо немско възпитателно заведение, по-късно властите го закриват, защото сеело атеизъм. [[1826]] г. пише “За възпитанието на човека“. През [[1837]] г. открива първото предучилищно учреждение, наречено през [[1840]] г. от него “[[детска градина]]”, разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание. Автор е на “Възпитание на човека …” (1826), “Майчини и гальовни песни” (1844) и др.
'''Фридрих Вилхелм Август Фрьобел''' е [[Германия|германски]] педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на [[Йохан Хайнрих Песталоци]]. През [[1816]] г. създава всеобщо немско възпитателно заведение, по-късно властите го закриват, защото сеело атеизъм. През [[1837]] г. открива първото предучилищно учреждение, наречено през [[1840]] г. от него “[[детска градина]]”, разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание. Автор е на “Възпитание на човека …” (1826), “Майчини и гальовни песни” (1844) и др.





Версия от 15:25, 1 декември 2013

Фридрих Фрьобел
германски педагог

Роден
Починал
ПогребанФедерална република Германия

Религияправославие
Учил вЙенски университет
Студио с ръкавици
Фридрих Фрьобел в Общомедия

Фридрих Вилхелм Август Фрьобел е германски педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на Йохан Хайнрих Песталоци. През 1816 г. създава всеобщо немско възпитателно заведение, по-късно властите го закриват, защото сеело атеизъм. През 1837 г. открива първото предучилищно учреждение, наречено през 1840 г. от него “детска градина”, разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание. Автор е на “Възпитание на човека …” (1826), “Майчини и гальовни песни” (1844) и др.


Шаблон:Човек-мъниче