Лудвиг Бек: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 34: Ред 34:
[[Категория:Германски генерал-полковници]]
[[Категория:Германски генерал-полковници]]
[[Категория:Германски военни дейци от Първата световна война]]
[[Категория:Германски военни дейци от Първата световна война]]
[[Категория:Протестанти]]

Версия от 21:29, 8 декември 2013

Шаблон:Инфокутия Военно лице Лудвиг Август Теодор Бек (Шаблон:Lang-de) е генерал-полковник от Вермахта, взел участие в заговора от 20 юли 1944 г., известен под кодовото име „операция Валкирия“.

Операцията е под ръководството на 37-годишния полковник Клаус Шенк Граф фон Щауфенберг (1907-1944) и в същността си представлява опит за държавен преврат след опит за убийство на Адолф Хитлер. Бек е сред ключовите фигури сред заговорниците и в бъдещото правителство е трябвало да получи поста президент.

До 1938 г. е началник-щаб, но подава оставка в знак на протест срещу агресивната политика на Хитлер. На 4 февруари се отказва от поста и препоръчва да бъде заменен от Валтер фон Браухич. Генерал Бек е против аншлуса на Австрия и заграбването на Судетската област от Чехословакия, но не протестира открито. Още при нахлуването в Чехословакия Бек не одобрява политиката на Хитлер и се опитва да убеди фон Браухич, който от своя страна да уговори колективната оставка на Генералния щаб в случай, че инвазията продължи. Браухич остава пасивен.

Шаблон:Германия-мъниче