Михаил VI Стратиот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
| описание на изображението=Монетно изображение на Михаил VI
| описание на изображението=Монетно изображение на Михаил VI
| управление=[[31 август]] [[1056]] г. - [[31 август]] [[1057]] г.
| управление=[[31 август]] [[1056]] г. - [[31 август]] [[1057]] г.
| коронация=[[31 август]] [[1056]] г.
| пълно име=
| пълно име=
| други титли=
| други титли=

Версия от 02:36, 9 декември 2013

Михаил VI Стратиот
византийски император
Файл:Strat.6.imp.1.JPG
Монетно изображение на Михаил VI
Управление31 август 1056 г. - 31 август 1057 г.
НаследникИсак I Комнин
Лични данни
Роден
?
Починал
1059 г.
Михаил VI Стратиот в Общомедия

Михаил VI Вринга (Шаблон:Lang-elς), наречен Стратиот, е византийски император от 1056 до 1057 г., възкачил се след края на Македонската династия.

При управлението на Константин IX Мономах, Михаил Вринга заема длъжността логотет на стратиотите (отговаря за военните финанси). Императрица Теодора посочва Вринга за свой наследник на престола малко преди смъртта си. Престола си обаче Михаил дължи на група чиновници начело с влиятелния в двора Лъв Параспондил - най-близкия съветник на императрицата.

Управление

Михаил VI Стратиот поема властта на 31 август 1056 г., след което започва щедро да раздава административни постове и награди на столичните бюрократи. Новият император обаче бързо отблъснал от себе си военната аристокрация. За благоразположението на василевса научили войниците и техните командири, които по време на великденските дни (1057) пристигнали в Константинопол с надеждата да получат нещо от новия владетел. Но Михаил VI постъпил с тях съвсем не така, както те очаквали: императорът наругал всички, а след това обсипал с ругатни военачалника Исак Комнин, за това, че едва не е изгубил Антиохия. Приятелите на Исак се опитали да се застъпят за него, но Михаил ги заставил да мълчат и на всички отказал своето благоволение. Тази сцена обидила изключително военачалниците. Скоро те организирали заговор, а короната решили да дадат на Исак Комнин, който се отличавал от другите не само по знатния си произход, но и по царствената си осанка.

Сваляне от власт

На 8 юни 1057 г. заговорниците вдигнали на бунт войските от източните теми в Пафлагония и се насочили към Константинопол. При вестта за случилото се Михаил VI Стратиот се отчаял напълно. В този момент обаче бюрократите, които се ползвали с облаги от императора, решили да защитят позициите си и събрали войските от западните теми, които били пратени срещу бунтовниците.

Номизма на Михаил VI Стратиот

На 26 август 1057 императорската войска била разбита край Никея, а Исак Комнин продължил настъплението си към столицата. Михаил VI бил принуден за започне преговори и изпратил при Исак Комнин бележития дипломат Михаил Псел. Императорът предложил на Исак Комнин да го осинови и да му даде титлата кесар. Предложението на василевса било демонстративно отхвърлено. Тайно обаче Исак продължил преговорите, поради което Михаил му обещал да го обяви за свой съимператор. Междувременно, докато се водили тайни преговори, в Константинопол избухнал бунт в подкрепа на претендента Исак Комнин. При тези обстоятелства на 31 август 1057 г. патриарх Михаил Керуларий убедил Михаил VI да се оттегли от престола в полза на Исак I Комнин, който скоро пристигнал в града. Михаил се отрекъл от престола и се замонашил. След това той се оттеглил в частния си дом, където починал през 1059 г.

Външни препратки

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Михаил VI Стратиотик“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Теодора Византийски император (1056 – 1057) Исак I Комнин