Норманско нашествие в Англия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Норманското нашествие''' започва с инвазията на [[Англия]] от [[Уилям I (Англия)|Уилям Завоевателя]] (''William the Conqueror'') през [[1066]] г. и успеха на [[Битка при Хейстингс|Битката при Хейстингс]], завършила с норманско владичество над Англия. Норманското нашествие е преломно събитие за английската история поради редица причини. Нашествието свързва Англия с континентална [[Европа]] чрез въвеждането на норманска аристокрация, в резултат на което се намалява скандинавското влияние. То създава една от най-могъщите монархии в Европа и поражда усъвършенствана система на управление. Нашествието променя английския език и култура и поставя началото на съперничеството с [[Франция]], което продължава с прекъсвания до XIX век. То изиграва иронична роля за националната идентичност на англичаните като последното успешно военно завладяване на Англия.
'''Нормандското нашествие''' започва с инвазията в [[Англия]] на [[Уилям I (Англия)|Уилям Завоевателя]] (''William the Conqueror'') през [[1066]] г. и успеха в [[Битка при Хейстингс|Битката при Хейстингс]], завършила с нормандско владичество над Англия. Норманското нашествие е преломно събитие за английската история поради редица причини. Нашествието свързва Англия с континентална [[Европа]] чрез въвеждането на нормандска аристокрация, в резултат на което се намалява скандинавското влияние. То създава една от най-могъщите монархии в Европа и поражда усъвършенствана система на управление. Нашествието променя английския език и култура и поставя началото на съперничеството с [[Франция]], което продължава с прекъсвания до XIX век. То изиграва иронична роля за националната идентичност на англичаните като последното успешно военно завладяване на Англия.


{{История-мъниче}}
{{История-мъниче}}

Версия от 15:57, 14 декември 2013

Нормандското нашествие започва с инвазията в Англия на Уилям Завоевателя (William the Conqueror) през 1066 г. и успеха в Битката при Хейстингс, завършила с нормандско владичество над Англия. Норманското нашествие е преломно събитие за английската история поради редица причини. Нашествието свързва Англия с континентална Европа чрез въвеждането на нормандска аристокрация, в резултат на което се намалява скандинавското влияние. То създава една от най-могъщите монархии в Европа и поражда усъвършенствана система на управление. Нашествието променя английския език и култура и поставя началото на съперничеството с Франция, което продължава с прекъсвания до XIX век. То изиграва иронична роля за националната идентичност на англичаните като последното успешно военно завладяване на Англия.

Шаблон:История-мъниче

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA Шаблон:Link FA