Лопушански манастир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
източник
Ред 22: Ред 22:
| сайт =
| сайт =
}}
}}
'''Лопушанският манастир "[[Свети Йоан Предтеча]]"''' е [[Манастири на Българската православна църква|български православен]] [[манастир]].
'''Лопушанският манастир "[[Свети Йоан Предтеча]]"''' е [[Манастири на Българската православна църква|български православен]] [[манастир]].<ref>[http://www.bulgariamonasteries.com/lopushanski_manastir.html Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"]</ref>


==Местоположение==
==Местоположение==

Версия от 13:18, 14 януари 2014

Лопушански манастир
„Йоан Предтеча“
Църквата на манастира
Църквата на манастира
43.3761° с. ш. 23.0196° и. д.
Лопушански манастир
„Йоан Предтеча“
Местоположение в България
ВидПравославен манастир
Местоположение с.Георги Дамяново (Лопушна), България
Изграждане12-14 век
СъстояниеДействащ мъжки
Лопушански манастир
„Йоан Предтеча“
в Общомедия

Лопушанският манастир "Свети Йоан Предтеча" е български православен манастир.[1]

Местоположение

Лопушанският манастир е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста, между селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново (до 1958 г. с. Лопушна). Манастирът отстои на 21 км. от Монтана, на 30 км от Берковица и на 55 км западно от Враца.

История

На мястото на сегашния Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановявянето на манастира в средата на XIX в. няма никакви сведения за неговата дейност, освен преданието, че няколко пъти е опожаряван и разграбван.

През 1850-1853 г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. Тогава са изградени и днешната съборна църква, жилищният корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Строител на всички тези сгради и съоръжения е майстор Лило, основоположник на една от най-значимите възрожденски строителни школи - Славинската.

През Възраждането в Лопушанския манастир действа килийно училище, а обителта е средище на националноосвободителните и църковните борби. Манастирът се превръща в любимо място на Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част от романа си "Под игото".

През 1989 г. Лопушанският манастир е реконструиран, тъй като северното крило било застрашено от срутване. Основната заслуга за това е на тогавашния игумен архимандрит Амвросий (сега Доростолски митрополит), като по негово време се издига нова жилищна сграда с два красиви резбовани чардака.

Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е посветен на св. Йоан Предтеча. Той съхранява един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са дело на братята Николай и Станислав Доспевски.

Лопушанският манастир е национален паметник на културата.

Галерия

Външни препратки

Бележки