БДСМ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Gagged222 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Xqbot (беседа | приноси)
м Robot: es:BDSM is a former featured article
Ред 31: Ред 31:


{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}

{{Link FA|es}}


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 21:59, 9 февруари 2014

Файл:Asian Girl in Bondage.jpg

БДСМ (Шаблон:Lang-en е субкултура, основаваща се на еротичния обмен на власт, нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение. Освен това, в БДСМ се предполага спазването на определени рамки — принципите за Безопасност, Доброволност и Разумност (Шаблон:Lang-en).

Физиологически БДСМ е основана на опитите да се повиши нивото на възбуда на човека за сметка на съзнателното нарушаване на едни или други социално-детерминирани условия или табу.

Абревиатурата БДСМ е позната от 90-те години на 20 век[1] и се състои от имената на следните 3 съставляващи опозиционни двойки:

Термини

  • Доминиращ/а
  • Подчинен/а
  • Суич (от английското switch - превключвам) - който или която променя своята позиция от доминантна на подчинена и обратно[2]
  • Ванила

Аспекти

Доминация и подчинение

Доминация и подчинение (на английски съкращавано като D&s, Ds, D/s, от "Dominance and submission") e набор от поведения, обичаи и ритуали, свързани с даването или приемането на контрол от един индивид над друг в еротичен или част от общото им ежедневие контекст. Това е част от по-скоро умствените аспекти на БДСМ. Това всъщност е реалността на много отношения, които като цяло не се смятат и осъзнават като садомазохистични, като разликата е, че в БДСМ те са търсени съзнателно. И обсегат на индивидуални характеристики в това отношение варира широко.[3]

Отношения

Роли

В BDSM отношенията партньорът, който има активна роля в един акт, действие или в цялата връзка е описан като "този, който е отгоре" (top), роля, която често включва причиняването на болка, деградирането или подчиняването. Партньорът, "който е отдолу" (bottom), се подчинява доброволно на действията на върхатози, който е отгоре. Смяна на ролите (switch), това е когато някой който е "отгоре", променя своята позиция на "отдолу" или обратното.

Източници

Шаблон:Link FA


Външни препратки