Хронометър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 30 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q193150.
Ред 16: Ред 16:
{{мъниче}}
{{мъниче}}
[[Категория:Часовници]]
[[Категория:Часовници]]
*[http://venismarine.com Компас]

Версия от 22:11, 27 февруари 2014

Морски хронометър, музей Kymenlaakso Polytechnic, Котка, Финландия)

Хронометър е вид часовник, предназначен за измерване на кратки периоди от време с много голяма точност. Името му идва от гръцката митология, по-точно богът на времето Хронос. Започва да отчита от 0 при натискане на бутон. Спира се при повторно натискане на бутона. Точността на измерване е до стотна от секундата.

Морските хронометри са неизменна част от оборудването на морските съдове. Морският хронометър е специален часовник с прецизен механизъм, отличаващ се с висока точност при тежки условия на работа. Предназначен е за съхранение и индикация на точното време в минути и секунди. Използва се в навигацията за определяне на географската дължина.

Класическият морски хронометър представлява механичен часовник с пружинен двигател и балансов регулаторен механизъм. Изобретен е от самоукия английски часовникар Джон Харисън (16931776) (John Harrison). Изискването за висока точност в условия на постоянно променяща се среда (атмосферно налягане, температура, влажност, пространствено положение и др.) налага използване на сложни и скъпи механизми. В днешно време механичният морски хронометър е почти напълно изместен от по-модерни времеизмервателни прибори – кварцови, цезиеви и др. Запазил се е като дублиращ прибор, сувенир или традиционен атрибут.


Вижте също