Операция „Михайлович“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: Картинка:Mihailović poternica 1941.jpg|мини|дясно|400 px|Правителствено известие за награда от 200 000 динара...
(Няма разлика)

Версия от 11:07, 7 април 2014

Правителствено известие за награда от 200 000 динара за главата на бунтовника Михайлович - 8 декември 1941 г.

Операция Михайлович е кодовото име на оперативния план на Вермахта за окончателно смазване на четническата съпротива на територията на остатъчна Сърбия в разгара на Втората световна война.

След началото на операция Барбароса, четничеството в остатъчна Сърбия се разцепва на две - на крилото на Пекянец и на това на Дража Михайлович нарекло се югославска войска в отечеството.

В края на август 1941 г. четниците на Михеайлович вдигат въстание и превземат Лозница и цялото поречие по Дрина и областта Мачва, т.е. т.нар. Западна Сърбия. Въстанието обхваща и селски райони до Чачак, Кралево и Крушевац. В отговор Вермахта в началото на октомври 1941 г. предприема контраофанзива с която си възвръща контрола върху цялата територия превзета от югославската войска в отечеството.

В началото на декември е задействана предварително набелязана акция за унищожаването на четническото движение на Михайлович посредством обклюжението на частите му в района на Равна гора. Правителството на Недич и Вермахта изчакват в началото на ноември да избухне конфликт между четниците и партизаните, но двете бунтовни въоръжени формации подписат примирие на 20 ноември 1941 г. за прекратяване на военните действия между тях, което налага активирането на плана по реализацията на операцията.

При командването на полковник Дража Михайлович е изпратен британски офицер за свръзка от управлението за специални операции - капитан Бил Хъдсън. След като Михайлович се измъква от капана с цената на многобройни жертви, той получава издигане във войнско звание и назначаването му на поста военен министър в казионното югославско правителство в изгнание в Лондон.

В крайна сметка операцията е успешна, а Шумадия и постфактум цялата територия на остатъчна Сърбия е очистена до края на 1941 г. от четниците на Дража Михайлович. В края на годината е сложен край и на партизанската т.нар. Ужичка република.

Източници

Вижте също