Катерини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 73: Ред 73:
== Бележки ==
== Бележки ==
<references />
<references />

{{Дем Катерини}}
{{Дем Катерини}}
{{Портал Македония}}
{{Портал Македония}}

[[Категория:Градове в Гърция]]
[[Категория:Дем Катерини]]
[[Категория:Катерини| ]]

Версия от 21:11, 4 май 2014

Шаблон:Селище в РГ инфо Катерѝни (Шаблон:Lang-el) е град в Централна Македония, Гърция, център на дем Катерини в област Западна Македония, с 56 576 души население (2001). Градът е център и на Китроската, Катеринска и Платамонска епархия на Гръцката православна църква.

География

Кметството (демархията) в Катерини.

Разположен е в Пиерийската равнина, между планината Олимп и Солунския залив, на надморска височина от 14 метра. Населението на града е 56 576 жители, според преброяването от 2001 година. Намира се близо до град Солун, втория по големина град в Гърция, благоприятствало развитието на Катерини в последните години. До Катерини може да се стигне по автомагистралата Солун - Атина и през Виа Егнация на север. Добре развит е и железопътният транспорт с местни влакове и влакове по линията от Атина за Солун. Добре развита е и автобусната мрежа, както в местен, така и в национален мащаб.

Катерини е популярна туристическа дестинация, разположен е на 6 км от брега на морето. Наблизо се намират няколко значими археологически забележителности като древния град Дион от 5 век пр.н.е. и венецианския замък Платамон. Курортите Коринос, Паралия и Олимпиаки Акти (Катериноскала) са обичани през лятото както от гръцките, така и от чуждестранните туристи. Подножието на планината Олимп и известното градче Литохоро са на разстояние от около 20 км от центъра на Катерини.

Името на града произхожда от името на Света Екатерина, християнска мъченица, живяла през 4 век. Освободен е от властта на Османската империя на 16 октомври 1912 година. По времето на Втората световна война е окупиран от германските войски на 14 април 1941 година. Суверенитетът на Гърция е възстановен през 1944 година.

Градът става национално известен в цяла Гърция заради песента на Микис Теодоракис „То трено февги стис охто“ (Влакът тръгва в осем) по текст на поета Манос Елефтериу, в изпълнение на Харис Алексиу. Песента остава популярна и до днес.

Файл:Η εκκλησία της Αγίας Άννης στην Κατερίνη.jpg
Църквата „Света Ана“

История

Александър Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“) в 1878 година пише, че в Катерини (Katerini), Китроска епархия, живеят 630 гърци.[1]

В 1913 година след Междусъюзническата война градът остава в Гърция. В 1922 година в Катерини са заселени гърци бежанци. В 1928 година е смесено местно-бежанско селище със 167 бежански семейства и 627 жители бежанци.[2]

Градска инфраструктура

В Катерини има основни и средни училища, банки, поща, държавни и частни болници, ново оформен градски парк, множество площади, административната сграда на ном Пиерия, катедрален храм и много църкви, кино, театри и много магазини, ресторанти и кафета. Паралия е признат за главен регионален център за забавления през лятото.

Историческа справка за населението

Година Население Промяна Население на дема Промяна
1981 38 404 - - -
1991 43 613 5 209/13.56% 48 673 -
2001 - - 56 576 7 903/16.24%

Спорт

Футболният клуб на Катерини се казва Пиерикос и е основан в 1961 година при сливането на клубовете Мегас Александрос (Александър Велики) и Олимпос (Олимп).

Личности

В Катерини са родени гръцките андартски дейци Георгиос Далас, Димитриос Дзимугеоргис, Николаос Бамбаникас и други. Сред известните катеринци са също така гръцките политици Василиос Тавандзис, Йоанис Петридис, Савас Хионидис, богословът Атанасиос Ангелопулос, художникът Анастасиос Гонгос, архитектът Панделис Цертикидис и други.

Побратимени градове

Библиография

  • Γιάννης Καζταρίδης, Κατερίνη - Από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη, Κατερίνη.

Външни препратки

Бележки