Струмишки конгрес на ВМРО (1924): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 32: Ред 32:
* Петричка околия
* Петричка околия
** [[Михо Попов]]
** [[Михо Попов]]
** [[Васил Попдимитров]]
** [[Васил Попдимитров (Горна Рибница)|Васил Попдимитров]]
** [[Илия Докторов]]
** [[Илия Докторов]]
** [[Димитър Биков|Димитър Г. Биков]]
** [[Димитър Биков|Димитър Г. Биков]]

Версия от 09:26, 23 май 2014

Струмишкият конгрес е конгрес на Струмишкия революционен окръг на Вътрешната македонска революционна организация, провел се от 5 до 7 юли 1924 година на територията на свободната Пиринска Македония, България. Конгресът е вторият от серията окръжни конгреси, предшестващи общия Шести конгрес на ВМРО в 1925 година.

Предистория

Възползвана от ангажираността на ВМРО в конфликта ѝ с правителството на Александър Цанков по повод Майския манифест, сръбската власт в 1924 година атакува позициите на организацията в селата и засилва дейността на контрачетите. На контрачетниците са осигурени редица придобивки, а на дезертиралите е обещана амнистия. Така контрачетническото движение настъпва дори и на българска територия и засяга селата Скрът, Ключ, Добри лаки, Цапарево, Горна Рибница. Ръководителите на ВМРО Тодор Александров и Александър Протогеров решават да стегнат редиците и да бъде свикан общ конгрес на организацията.

Делегати

За председател на конгреса е избран Димитър Биков, за подпредседател Огнянов, а за секретари - Никола Василев и Васил Ихчиев.[1]

Решения

Конгресът решава поради важността на Струмишка, Малешевска и Поройска околия в тях да се „засили организацията на контрашпионската мрежа от двете страни на сръбско-българската и гръцко-българската граница“ и „да се направи последен опит за обезвредяване на ренегатите, които стоят начело на сръбските войски при преследването на организационните работници“. Препоръчва се свикване на общ конгрес.

Конгресът прави следните избори:

Конгресът протича безконфликтно, не са предложени нови кандидатури за членове на Централния комитет и дори не се отправят атаки срещу преминалия на страната на болшевиките член Петър Чаулев.[2]

Бележки

  1. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 77-80.
  2. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 17-18.