Малък дол: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 22: Ред 22:
== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==
{{обработка|форматиране, изглаждане на стила и правописа}}
{{обработка|форматиране, изглаждане на стила и правописа}}
Могилата в северозападна част на селото е нешо като природна забелижителност. Предполага се, че тя е била нещо като пътен знак някога когато още не имало пътища в този регион. Но старите хора могат да ви разкажат и истории свързани с тази могила. Една от тях (която е най-известна) е, че там някога е бил погребан турски заможен земевладелец. Събитието станало много отдавна когато още е била под робство. Тогава село Малък се е казвало ''малко дерлии'' и е било разположено на юго-изток от сегашното му място. Този земевладелец е обитавал сегашния Малък дол и е притежавал земите на сегашните съседни села (Верен, Марково, Голям дол чак до Найденово и Братя Даскалови). Всички от село ''Малко дерлии'' работели неговите земи. ''Осман бей'' бил много добър човек. Той правел много тържества по случай ислямските празници и всички били много щастливи. Той им заплашал труда много добре и те се трудели добре за земите му. Той обичал да ходи на сегашната могила която тогава не е била могила, за да се любува на тогавашния шейх. Но един ден в разцвета на развитие на селото, точно тогава когато всички били щастливи, за разлика от другите селяни в съседните села, Осман бей се разболял тежко. Съседните земвладелци (също турци) го мразели много за това че всички отивали за него да работят. И някой от му е направил магия. Осман бей починал за повече от 3 месаца но никой лекар който го е преглеждал не разбрал какво имало. После той бил погребан с много от неговите накити и любими съдове на сегашната могила. Могилата е била прокопавана много пъти от иманяри, но се говори също че проклятието което убило в старшни мъки ''Осман бей'' ще тегне над всеки който се осмели да рови там.
Могилата в северозападна част на селото е нещо като природна забележителност. Предполага се, че тя е била нещо като пътен знак някога,когато още не имало пътища в този регион. Но старите хора могат да ви разкажат и истории свързани с тази могила. Една от тях (която е най-известна) е, че там някога е бил погребан турски заможен земевладелец. Събитието станало много отдавна, когато още е била под робство. Тогава село Малък дол се е казвало М''алко Дерлии'' и е било разположено на юго-изток от сегашното му място. Този земевладелец е обитавал сегашния Малък дол и е притежавал земите на сегашните съседни села (Верен, Марково, Голям дол чак до Найденово и Братя Даскалови). Всички от село ''Малко Дерлии'' работели неговите земи. ''Осман бей'' бил много добър човек. Той правел много тържества по случай ислямските празници и всички били много щастливи. Той им заплащал труда много добре и те се трудели добре за земите му. Той обичал да ходи на сегашната могила,която тогава не е била могила, за да се любува на тогавашния шейх. Но един ден в разцвета на развитие на селото, точно тогава, когато всички били щастливи, за разлика от другите селяни в съседните села, Осман бей се разболял тежко. Съседните земевладелци (също турци) го мразели много за това, че всички отивали да работят за него. И някой от тях му е направил магия. Осман бей починал за повече от 3 месеца, но никой лекар който го е преглеждал не разбрал каква е причината. После той бил погребан с много от неговите накити и любими съдове на сегашната могила. Могилата е била прокопавана много пъти от иманяри, но се говори също, че проклятието, което убило в старшни мъки ''Осман бей'' ще тегне над всеки, който се осмели да рови там.


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
Ред 29: Ред 29:


== Кухня ==
== Кухня ==
[[Зеле с ориз]], [[сарми]], [[ракия]].
[[Зеле с ориз]], [[сарми]], [[ракия]],мазна осмянка, зелена осмянка.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 11:42, 22 юни 2014

Малък дол
Общи данни
Население29 души[1] (15 декември 2023 г.)
5,05 души/km²
Землище5,761 km²
Надм. височина242 m
Пощ. код?
Тел. код04137
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ49998
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Братя Даскалови
Иван Танев
(ПДСД; 2011)

Малък дол е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

География

Селото е разположено върху хълмист терен.

История

След Освобождението турското население напуска селото.


Културни и природни забележителности

Могилата в северозападна част на селото е нещо като природна забележителност. Предполага се, че тя е била нещо като пътен знак някога,когато още не имало пътища в този регион. Но старите хора могат да ви разкажат и истории свързани с тази могила. Една от тях (която е най-известна) е, че там някога е бил погребан турски заможен земевладелец. Събитието станало много отдавна, когато още е била под робство. Тогава село Малък дол се е казвало Малко Дерлии и е било разположено на юго-изток от сегашното му място. Този земевладелец е обитавал сегашния Малък дол и е притежавал земите на сегашните съседни села (Верен, Марково, Голям дол чак до Найденово и Братя Даскалови). Всички от село Малко Дерлии работели неговите земи. Осман бей бил много добър човек. Той правел много тържества по случай ислямските празници и всички били много щастливи. Той им заплащал труда много добре и те се трудели добре за земите му. Той обичал да ходи на сегашната могила,която тогава не е била могила, за да се любува на тогавашния шейх. Но един ден в разцвета на развитие на селото, точно тогава, когато всички били щастливи, за разлика от другите селяни в съседните села, Осман бей се разболял тежко. Съседните земевладелци (също турци) го мразели много за това, че всички отивали да работят за него. И някой от тях му е направил магия. Осман бей починал за повече от 3 месеца, но никой лекар който го е преглеждал не разбрал каква е причината. После той бил погребан с много от неговите накити и любими съдове на сегашната могила. Могилата е била прокопавана много пъти от иманяри, но се говори също, че проклятието, което убило в старшни мъки Осман бей ще тегне над всеки, който се осмели да рови там.

Редовни събития

Други

Кухня

Зеле с ориз, сарми, ракия,мазна осмянка, зелена осмянка.

Външни препратки

Информация за селото

Шаблон:Мъниче селища в България