Аверсански агрорайон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Arun4o (беседа | приноси)
Arun4o (беседа | приноси)
Ред 2: Ред 2:


==История==
==История==
По време на епохата на [[Нормани|Норманите]] аверсанския агро район се превръща в стратегическа точка на територията на Тера ди Лаворо (позната още като Кампания Феликс) - древна провинция в [[Кралство на двете Сицилии|Кралството на двете Сицилии]]. През 1927 г., след премахването на институцията по време на [[Фашизъм|]фашизма]], участъкът, заедно с останалата част от района на Казерта, се присъединява към [[Неапол (провинция)|провинция Неапол]] до 1945 г., когато [[Казерта (провинция)|провинцията Казерта]] е политически възстановена. На територията на аверсанския агро район са разположени общо 19 населени места. През него преминава изкуствения поток [[Реджи Лани]].
По време на епохата на [[Нормани|Норманите]] аверсанския агро район се превръща в стратегическа точка на територията на Тера ди Лаворо (позната още като Кампания Феликс) - древна провинция в [[Кралство на двете Сицилии|Кралството на двете Сицилии]]. През 1927 г., след премахването на институцията по време на [[Фашизъм|фашизма]], участъкът, заедно с останалата част от района на Казерта, се присъединява към [[Неапол (провинция)|провинция Неапол]] до 1945 г., когато [[Казерта (провинция)|провинцията Казерта]] е политически възстановена. На територията на аверсанския агро район са разположени общо 19 населени места. През него преминава изкуствения поток [[Реджи Лани]].


==Кухня==
==Кухня==

Версия от 09:56, 24 юни 2014

Аверсанският агро район (на италиански: Agro aversano) е земеделски район, намиращ се на територията на провинция Казерта в областта Кампания, Южна Италия. В участъка живеят около 270.000 души, окръжен град е Аверса.

История

По време на епохата на Норманите аверсанския агро район се превръща в стратегическа точка на територията на Тера ди Лаворо (позната още като Кампания Феликс) - древна провинция в Кралството на двете Сицилии. През 1927 г., след премахването на институцията по време на фашизма, участъкът, заедно с останалата част от района на Казерта, се присъединява към провинция Неапол до 1945 г., когато провинцията Казерта е политически възстановена. На територията на аверсанския агро район са разположени общо 19 населени места. През него преминава изкуствения поток Реджи Лани.

Кухня

Аверсанска биволска моцарела

Най-известният патентован хранителен продукт, който се произвежда на територията на аверсанския агро район е познатото в цял свят меко сирене от биволско мляко моцарела, което се продава с етикет "Аверсанска биволска моцарела" ("Mozzarella di bufala aversana") и е основен прототип на кампанската биволска моцарела.

Други традиционни специалитети в района са "камъкът на Сан Джироламо" (сладкиш, който се приготвя със смес от вода, захар, какао и бадеми) и т.нар. полака (polacca, буквално "полякиня") - аверсански вариант на т.нар. корнет. Любопитен факт е че, при едно свое посещение в град Аверса, папа Йоан Павел II, на когото бива предложена полака, възкликва "О! Полски папа, който похапва полякиня!". В аверсанския агро район се произвежда и запазената марка бяло вино, носещо наименованието "Аспринио"