Аверсански агрорайон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Arun4o (беседа | приноси)
Arun4o (беседа | приноси)
Ред 75: Ред 75:


==Престъпност==
==Престъпност==
Аверсанският агро район е сред зоните с най-висока престъпност в [[Европа]]. От края на 70-те години на ХХ век, той е подложен изцяло на влиянието на местния камористки клан Казалези, който понастоящем се смята за лидер сред организациите от [[мафия|мафиотски тип]] в италианската и европейската организирана престъпност. Ядрото на клана се намира в градчетата Казал ди Принчипе (откъдето произлиза и неговото име), Сан Чиприяно д'Аверса и Казапезена, които заедно образуват общ [[агломерат]]. Казалезите контролират изцяло търговията, строителството и финансово-застрахователната дейност в района, като са внедрени и в политическото и административното управление. Кланът контролира също малкия и средния бизнес чрез [[изнудване|рекетиране]] на едноличните търговци.
Аверсанският агро район е сред зоните с най-висока престъпност в [[Европа]]. От края на 70-те години на ХХ век, той е подложен изцяло на влиянието на местния камористки клан Казалези, който понастоящем се смята за лидер сред организациите от [[мафия|мафиотски тип]] в италианската и европейската организирана престъпност. Ядрото на клана се намира в градчетата Казал ди Принчипе (откъдето произлиза и неговото име), Сан Чиприяно д'Аверса и Казапезена, които заедно образуват общ [[агломерат]]. Казалезите контролират изцяло търговията, строителството и финансово-застрахователната дейност в района, като са внедрени и в политическото и административното управление. Кланът контролира също малкия и среден бизнес чрез [[изнудване|рекетиране]] на едноличните търговци.


==Замърсяване на околната среда==
==Замърсяване на околната среда==

Версия от 12:39, 24 юни 2014

Аверсанският агро район (на италиански: Agro aversano) е земеделски район, намиращ се на територията на провинция Казерта в областта Кампания, Южна Италия. Участъкът е разположен северозападно от провинция Неапол и обхваща територия от 193 кв.км., които се населяват от около 270.000 души. Основен град е Аверса.

История

По време на епохата на Норманите аверсанския агро район се превръща в стратегическа точка на територията на Тера ди Лаворо (позната още като Кампания Феликс) - древна провинция в Кралството на двете Сицилии. През 1927 г., след премахването на институцията по време на фашизма, участъкът, заедно с останалата част от района на Казерта, се присъединява към провинция Неапол до 1945 г., когато провинцията Казерта е политически възстановена. На територията на аверсанския агро район са разположени общо 19 населени места. През него преминава изкуствения поток Реджи Лани.

Сред основните култури, които се отглеждат, фигурират плодове като кайсии и ягоди, както и разнообразна гама от зеленчуци, сред които маруля и домати. Широко разпространено е и лозарството. Животновъдството също е от решаващо значение, най-вече отглеждането на животни като биволът, от чието мляко се произвежда сирене моцарела.

Кухня

Аверсанска биволска моцарела

Най-известният патентован хранителен продукт, който се произвежда на територията на аверсанския агро район е познатото в цял свят меко сирене от биволско мляко моцарела, което се продава с етикет "Аверсанска биволска моцарела" ("Mozzarella di bufala aversana") и е основен прототип на кампанската биволска моцарела.

Други традиционни специалитети в района са "камъкът на Сан Джироламо" (сладкиш, който се приготвя със смес от вода, захар, какао и бадеми) и т.нар. полака (polacca, буквално "полякиня") - аверсански вариант на т.нар. корнет. Любопитен анекдот е че, при едно свое посещение в град Аверса, папа Йоан Павел II, на когото бива предложена полака, възкликва "О! Полски папа, който похапва полякиня!". В аверсанския агро район се произвежда и запазената марка бяло вино, носещо наименованието "Аспринио".


Населени места

На територията на аверсанския агро район са разположени 19 населени места.

Име Брой жители
Аверса 52.830
Вила ди Брияно 6.295
Вила Литерно 11.278
Гричиняно ди Аверса 10.569
Казал ди Принчипе 21.011
Казалуче 10.247
Казапезена 6.715
Каринаро 6.914
Лушано 14.088
Орта ди Атела 25.713
Парете 11.048
Сан Марчелино 12.751
Сан Чиприяно д'Аверса 13.085
Сант'Арпино 14.267
Сучиво 8.040
Теверола 13.346
Трентола-Дучента 18.039
Фриняно 8.733
Чеза 8.241

Галерия

Престъпност

Аверсанският агро район е сред зоните с най-висока престъпност в Европа. От края на 70-те години на ХХ век, той е подложен изцяло на влиянието на местния камористки клан Казалези, който понастоящем се смята за лидер сред организациите от мафиотски тип в италианската и европейската организирана престъпност. Ядрото на клана се намира в градчетата Казал ди Принчипе (откъдето произлиза и неговото име), Сан Чиприяно д'Аверса и Казапезена, които заедно образуват общ агломерат. Казалезите контролират изцяло търговията, строителството и финансово-застрахователната дейност в района, като са внедрени и в политическото и административното управление. Кланът контролира също малкия и среден бизнес чрез рекетиране на едноличните търговци.

Замърсяване на околната среда

Аверсанският агро район се намира на територията на т.нар. земя на огньовете, където се извършва нелегален трафик на отпадъци, опасни за околната среда и човешкия живот, които се заравят в почвата или се изхвърлят върху нея и след това се горят, предизвиквайки замърсяване на въздуха и водите. Първият престъпен клан, който започва да се занимава с трафик на отпадъци, в началото на 90-те години, е именно Казалези.

Днес последствията от замърсяването са особено тежки. През 2008 г. различни държави прекратяват вноса на аверсанска моцарела, поради установяването на изключително висока наличност на диоксин в сиренето. Качеството на плодовите и зеленчуковите реколти също е силно влошено, поради наситеността на реколтите с особено тежки и опасни за човешкото здраве материали.