Лудвигсхафен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
тогава махам източника, защото така изглежда, че данните са от него
Така наистина е по-добре
Ред 83: Ред 83:
*{{flagicon|Азербайджан}} [[Сумгаит]], [[Азербайджан]]
*{{flagicon|Азербайджан}} [[Сумгаит]], [[Азербайджан]]


==Външни препратки==
== Външни препратки ==
*[http://www.ludwigshafen.de Официален сайт]
*[http://www.ludwigshafen.de Официален сайт]



== Източници ==
<references />
{{Градове в Германия}}
{{Градове в Германия}}
[[Категория:Градове в Рейнланд-Пфалц]]
[[Категория:Градове в Рейнланд-Пфалц]]

Версия от 09:08, 3 юли 2014

Шаблон:Селище в Германия инфо

Лудвигсхафен (на немски Ludwigshafen am Rhein) е град в югозападната част на Германия.

Известен е преди всичко като седалище на най-голямата химическа компания в света - BASF.

География

Намира се на река Рейн в Горнорейнската долина, срещу мястото, на което р. Некар се влива в Рейн. Климатът е мек, районът е сред най-топлите в Германия. Разположен е на западния бряг на река Рейн, срещу гр. Манхайм.

Втори по население (след Майнц) във федералната провинция Рейнланд-Пфалц и в новообразувания Метрополен регион Рейн-Некар, в чиято централната част се намира.

Площта на Лудвигсхафен е 77,68 км², населението към 31 декември 2012 г. – 160 179 жители, а гъстотата на населението – 2062 д/км².

История

Плодородната долина на р. Рейн е била заселена още в древността. На мястото на един от кврталите на града, Рейнгьонхайм, през античността е съществувало укрепеното селище Руфиниана.

Историята на Лудвигсхафен като град започва едва през 19 век, когато кралете на Бавария толерират развитието на пристанището и селището около него. През 1859 г., кралят на Бавария Максимилиян II обявява Лудвигсхафен за град.

Благодарение на бързото разрастване на химическата и други индустрии, през последните десетилетия на XIX век и в началото на XX век Лудвигсхафен преживява особено динамично развитие, като населението му се увеличава многократно и през 1925 г. достига 100 000 жители.

През Втората световна война е разрушен, заради икономическото си и стратегическо значение, почти до основи при многократни бомбардировки на съюзниците.

Икономика

Градът е център на химическата индустрия. Седалище е на концерна BASF, в който за заети около 32 600 работници и служители. Други по-големи химически предприятия са Abbott и Raschig.

Най-голямото речно пристанище в провинция Рейнланд-Пфалц.

Култура и забележителности

Като млад, индустриален град Лудвигсхафен има сравнително обозрима културна сцена. По-известни културни институции в града са:

и др.

Религия

На 28 ноември 2007 г. в Лудвигсхафен официално е осветена първата православна църква в града: „Св. Богородица“. Намира се в бивш католически храм, който при освещаването е тържествено преотстъпен на наброяващата около 3 000 гръцка православна общност в града.

Образование

2 висши училища:

  • Икономически университет по приложните науки (с институт за Източна Азия)
  • Протестантски университет по приложните науки

Родени в Лудвигсхафен

Побратимени градове

Външни препратки