Езерово (област Пловдив): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м кор.
Ред 36: Ред 36:
На около половин километър след началото на селото има паметник с имена на загинали за България хора, някои от които са от Езерово.
На около половин километър след началото на селото има паметник с имена на загинали за България хора, някои от които са от Езерово.


Една от основните забележителности на селото е къщата-музей на известната българска поетеса [[Ваня Петкова]], която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална поетеса. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от община Първомай. За къщата- музей в Езерово се грижи дъщерята на поетесата, известната преводачка [[Оля Ал-Ахмед]], която има голям принос към културния живот на селото и в региона.
Една от основните забележителности на селото е къщата-музей на известната българска поетеса [[Ваня Петкова]], която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална поетеса. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от община Първомай. За къщата- музей в Езерово се грижи дъщерята на поетесата, известната преводачка и журналистка [[Оля Ал-Ахмед]], която има голям принос към културния живот на селото и в региона.


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==

Версия от 13:05, 10 юли 2014

Вижте пояснителната страница за други значения на Езерово.

Езерово
Общи данни
Население621 души[1] (15 март 2024 г.)
23,6 души/km²
Землище26,318 km²
Надм. височина167 m
Пощ. код4288
Тел. код03168
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ27139
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Първомай
Николай Митков
(БСП за България, Левицата!, БВ, ИТН; 2019)
Кметство
   кмет
Езерово
Ангел Хаджиев
(ГЕРБ)
Езерово в Общомедия

Езерово е село в [[Южна България],] разположено на територията на община Първомай, област Пловдив.

География

Село Езерово е разположено в подножието на Родопа планина, на брега на река Каялийка в Южна България, която е географската граница между Западните и Източните Родопи, и се влива в река Марица. Разположено е в подножието на върховете Аида и Драгойна. Намира се в съседство със селата Бодрово (на разстояние 2 km в посока изток), село Воден (на разстояние 6 km в посока юг) и село Бяла река (на разстояние 6 km в посока северозапад). Най-близко намиращият се град е Първомай на 13 km в посока северозапад, а най-близко разположеният областен град е Хасково на 28 km в посока изток. В близост до селото се намират Хасковските минерални бани.

Теренът на селското землище е хълмист и неравен, изпълнен с разнообразни гори, дерета, скрити малки равнини, дъбрави, много мери и ливади. Климатът на селото е умерено-континентален, с много чести летни засушавания. Валежите са в рамките на 650 l/m2 и са неравномерно разпределени през годината. Най-честите ветрове са западните, наречени "Поряза", а южните, наречени "белите ветрове", често идват от югоизток и донасят много дъжд.

Срещнат се едни от най-редките за България животински и растителни видове. Уникалното географско положение в миналото е определяло просперитета на селото. Близостта с планината и нейните пасища от една страна е определяла развитието на овцевъдството, а обширните земеделски земи от север и запад са благоприятствали развитието на земеделието.

История

Легенда гласи, че селото датира от древно тракийско време. Старите известни имена от времето на Османското владичество са Йеди дурали махала (означаващо "Седем малки махали") — тогава селото е било разположено на територията на днешния язовир Езерово. След промяната на географското му разположение името му е било заменено с Дипцис гьол (означаващо "Езеро без дъно").

Религии

Християнство и ислям

Културни и природни забележителности

Златен пръстен с надпис на тракийски език е намерен през 1912 година при разкопки на надгробна могила в местността "Пърженака". Освен тази забележителна находка са открити и редица други древни артефакти: златна диадема, малка златна лъжичка, бронзово огледало и др. Пръстенът е с тегло 31,30 g, а повърхостта, върху която са гравирани буквите, има елипсовидна форма с размери 1,7x2 cm. Датировката на намерените в тракийската могила обекти е V-ти век преди Христа. Съдейки по характера на артефактите, изследователите заключават, че пръстенът е направен специално за тридневния тракийски погребален ритуал, който гърците наричат протезис.

През 1965 г. Ковачев Д., Батуров Д. и Калдиев Д. откриват запазен скелет на праисторическия бозайник дейнотериум, който е изложен в ректората на СУ "Св. Кл. Охридски" на последния етаж, а копието му е в Палеонтологичния музей в Асеновград. Преди много години Езерово е било голямо езеро. Оттам произлиза и името на селото. Под земята понякога се намират стари кости на малки риби. Има язовир „Езерово“.

На около 3 km от селото се намира минерален извор, наречен "Чучура", който е превърнат в чешма на 16 юни 1868 г., според надписа на нея. В подножието на „Чучура“ се намира малък естествен вир, който е чудесно място за риболов.

На около половин километър след началото на селото има паметник с имена на загинали за България хора, някои от които са от Езерово.

Една от основните забележителности на селото е къщата-музей на известната българска поетеса Ваня Петкова, която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална поетеса. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от община Първомай. За къщата- музей в Езерово се грижи дъщерята на поетесата, известната преводачка и журналистка Оля Ал-Ахмед, която има голям принос към културния живот на селото и в региона.

Редовни събития

Празник на родния край (събор) - провежда се на Петровден.

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България