Древномакедонски език: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: '''Древномакедонският език''' е мъртъв език говорен от жителите на Древна Македония през...
(Няма разлика)

Версия от 20:58, 15 август 2014

Древномакедонският език е мъртъв език говорен от жителите на Древна Македония през I-то хилядолетие преди Христа.

Класификацията му е спорна, но по принцип се причислява към гръцката дорийска група палеобалкански езици с трако-илирийско влияние.[1] Този изчезнал език няма пряко отношение или връзка със съвременната македонска литературна норма на българския език. Със сигурност е индоевропейски език, изчезнал през 5 век, като античните източници отбелязват, че още от 5 век пр.н.е. царете на Древна Македония владеят и в двора си използват дорийски диалект, а през 3 век пр.н.е. това е вече било масова практика.

В голяма степен и върху произхода, историята и класификацията на древномакедонския език е пренесен съвременния спор около политическия статус на т.нар. македонски език. Република Гърция, черпейки езикови аргументи в този контекст, приема античните македони за елини, т.е. за гърци, което е спорно.[2] До днес са се запазили около 150 древномакедонски словоформи, но единствено въз основа само на тях не може безспорно да се класифицира древномакедонския език към елинската, трайкийската или илирийската глупа езици е спадал, още повече, че тракийския и илирийски език също не са класифицирани и определени точно в родословното дърво на индоевропейските езици.

Според Омир, по времето на троянската война, територията на Македония била населявана от траки. Първите сериозни научни изследвания на древномакедонския език започват едва през 20 век на базата на сравнително-историческия лексикален метод. [3] Въз основа на тези изследвания се достига до хипотезата, че древномакедонския има сродство с древногръцкия език, но има и съществени отлики във фонетиката. От друга страна следва да се има предвид, че още през 3 век пр.н.е. официален език в двора на древномакедонските царе е древногръцкия и на практика от запазилите се откъслечни фрази не може да се изгради обоснована хипотеза за общия произход на древномакедонския с който и да е от останалите палеобалкански езици.

Източници

  1. Lewis, D. M.; Boardman, John (2000). The Cambridge ancient history, 3rd edition, Volume VI. Cambridge University Press. p. 730. ISBN 978-0-521-23348-4.
  2. E. Kapetanopoulos, «Alexander’s patrius sermo in the Philotas affair», The ancient world 30 (1999) 117—128. Online paper
  3. Otto Hoffmann: Die Makedonen, ihre Sprache und ihr Volkstum. Göttingen 1906. Шаблон:Ref-de