Тумор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q133212
Ред 36: Ред 36:


==Причинители==
==Причинители==
Туморите се причиняват от [[мутация]] на [[ДНК]] на [[клетка|клетките]], която въздейства на способността на клетките да регулират и лимитират клетъчното делене. За да се развие тумор е необходимо да се натрупат група от мутации. Мутации които активират [[онкоген]]и или подтискат тумороподтискащите гени могат евентуално да доведат до тумор. Клетките имат механизми, които поправят ДНК, и други механизми, които могат да предизвикат саморазрушаване([[Апоптоза]]) ако промяната в ДНК е твърде голяма. Мутациите които подтискат гените на тези механизми също така могат да доведат и до [[рак (болест)|рак]]. Мутацията на един онкоген или един тумороподтискащ ген обикновено не е достатъчна да доведе до появата на тумор. Необходима е комбинация на група от мутации.
Туморите се причиняват от [[мутация]] на [[ДНК]] на [[клетка|клетките]], която въздейства на способността на клетките да регулират и лимитират клетъчното делене. За да се развие тумор е необходимо да се натрупат група от мутации. Мутации които активират [[онкоген]]и или подтискат тумороподтискащите гени могат евентуално да доведат до тумор. Клетките имат механизми, които поправят ДНК, и други механизми, които могат да предизвикат саморазрушаване([[Апоптоза]]) ако промяната в ДНК е твърде голяма. Мутациите които потискат гените на тези механизми също така могат да доведат и до [[рак (болест)|рак]]. Мутацията на един онкоген или един тумороподтискащ ген обикновено не е достатъчна да доведе до появата на тумор. Необходима е комбинация на група от мутации.


Наскоро се появи хипотеза, че много от видовете рак наблюдавани при хората са причинени от вирусни инфекции.
Наскоро се появи хипотеза, че много от видовете рак наблюдавани при хората са причинени от вирусни инфекции.

Версия от 01:21, 29 август 2014

Терминът тумор (от латински подутина) основно се използва за название на анормално нарастване на тъкани.

Видове

Основно туморите се делят на доброкачествени и злокачествени.

Злокачествените тумори се различават от доброкачествените по 4 отличителни белега:

  • проникване: клетките на тумора преминават граничната тъкан и се врастват в съседната тъкан
  • разрушаване: разрушават съседната тъкан
  • метастазиране: пренасят се благодарение на кръвоносните и лимфните съдове и образуват метастази
  • инвазия: проникване в органа гостоприемник чрез специфична ензимна активност на туморните клетки.

Точното определяне характера на един тумор е възможно единствено чрез хистологично изследване(биопсия).

Доброкачествени

Доброкачествените тумори в повечето случаи дават само прояви на притискане на съседни органи и след хирургическото им отстраняване настъпва пълно оздравяване. Разбира се, има и изключения, при които доброкачествен тумор може да доведе до смърт, например ако е разположен в мозъка.

Доброкачествените тумори, като белезите по рождение или мастните отоци (липоми), не се обозначават в специализиран език като рак, но съществува опасност да се изродят и да се превърнат в злокачесвени.

Наименованията на доброкачествените тумори са:

  • епителни - покривен епител (папиломи), от жлезист епител (аденоми);
  • мезенхимни – името на тъканта като представка и окончанието „ом” - липом, фибром, хондром, остеом;
  • нервна система – менингиом, неврином
  • кръвоносни и лимфни съдове – хемангиоми и лимфангиоми

Злокачествени

Злокачествените тумори се делят на карциноми и саркоми, т.е. произлизащи от епителна или от съединителна тъкан.

Като синоним на злокачествен тумор се използва думата рак. Важна особеност на злокачествените тумори е способността им да дават разсейки(метастази), обикновено след като са разрастнали достатъчно. Има случаи обаче, когато злокачествения тумор, макар и малък на размер се разсейва из организма, напр. рака на гърдата. Злокачествените тумори произлизащи от кръвотворната тъкан (левкемии и лимфоми) не могат да бъдат "опипани". Те обикновено се установяват по усложненията които предизвикват - анемия, умора, подути жлези (лимфни възли), нарушения в кръвната картина и кръвосъсирването.

Наименования на злокачествените тумори са:

  • епителни – от покривен епител – карциноми; от жлезист епител - аденокарциноми
  • мезенхимни – името на тъканта като представка и окончанието „сарком” - липосарком, фибросарком, хондросарком, остеосарком
  • нервна система – пред името на тумора се пише думата „анапластичен”, което означава „злокачествен” - анапластичен менингиом, анапластичен неврином
  • кръвоносни и лимфни съдове – хемангиосарком, лимфангиосаркоми
  • кръвна и лимфна тъкан – левкози и лимфоми

Причинители

Туморите се причиняват от мутация на ДНК на клетките, която въздейства на способността на клетките да регулират и лимитират клетъчното делене. За да се развие тумор е необходимо да се натрупат група от мутации. Мутации които активират онкогени или подтискат тумороподтискащите гени могат евентуално да доведат до тумор. Клетките имат механизми, които поправят ДНК, и други механизми, които могат да предизвикат саморазрушаване(Апоптоза) ако промяната в ДНК е твърде голяма. Мутациите които потискат гените на тези механизми също така могат да доведат и до рак. Мутацията на един онкоген или един тумороподтискащ ген обикновено не е достатъчна да доведе до появата на тумор. Необходима е комбинация на група от мутации.

Наскоро се появи хипотеза, че много от видовете рак наблюдавани при хората са причинени от вирусни инфекции.

Вижте също