Сан Себастиан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 80: Ред 80:


[[Категория:Селища в Баската автономна област]]
[[Категория:Селища в Баската автономна област]]
[[Категория:Европейски столици на културата]]


{{Link FA|ca}}
{{Link FA|ca}}

Версия от 10:39, 6 септември 2014

Шаблон:Селище в Испания инфо

Сан Себастиа̀н (на испански San Sebastián) или Доностия (на баски Donostia) е курортен град в Бискайския залив, център на баската историческа област Гипускоа.

Намира се на 20 км западно от френската граница и административно представлява част от Испания. Основното му население възлиза на ок. 186 500 жители (към 2013 г.), но се увеличава значително по време на туристическия сезон. Климатът му е океански и Сан Себастиан е един от най-дъждовните градове на Иберийския полуостров.

Смята се, че градът възниква около манастираСв. Севастиан“, вероятно през 11 век, но основаването му се приписва на Санчо Мъдрия, крал на Навара, който през 1180 г. определя мястото за главно наварско пристанище.

От 1980 г. пълното му официално име е Доностия-Сан Себастиан (в пресата и разговорната реч винаги се използва или първото, или второто, никога заедно). И двете идват от Domine Sebastiane (лат.), „Господарю Севастиан“, звателен падеж на Dominus Sebastianus, Доностия от първата част, Сан Себастиан — от втората.

Забележителности

„Гребенът на вятъра“ (Чилида) на хълма Игелдо
  • Една от най-привлекателните природни дадености на града е заливът Ла Конча („Мидата“) с характерната си подкововидна форма и красивия плаж. В центъра му се намира островчето Санта Клара. От единия му край се издига хълмът Игелдо, от другия — хълмът Ургул, всеки от които е украсен със скулптури от Едуардо Чилида (1924-2002), световноизвестен артист, роден и починал в Доностия (музей с негови творби се намира в Ернани, селище на 9 км от Доностия).
Мост над Урумея
  • През Сан Себастиан минава река Урумея, която разделя Стария град на две, преди да се влее в Кантабрийско море.
  • От 1953 г. насам в Сан Себастиан се провежда един от най-старите, мащабни и престижни международни кинофестивали. Голямата му награда е Златна раковина (на испански Concha de oro, букв. „Златна мида“), по името на залива. Събитието протича основно в сградата на Курсаал, конгресен център, авангардна творба на архитекта Рафаел Монео.
  • От 1965 г. тук ежегодно се състои и един от най-реномираните в Европа джаз-фестивали, „Джазалдия“.
  • 20 януари е патронният празник на града (денят на Св. Севастиан) и по улиците му се правят тамборади — шествия с барабани.

Известни личности

Родени в Сан Себастиан
Починали в Сан Себастиан

Побратимени градове

Фотогалерия

Външни препратки

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA