Мъдрост: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 18: Ред 18:


В Християнството божията мъдрост е над и дори различна от светската [http://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20corinthians%201:17-1:31&version=BULG 1 Коринтяни 1:17].
В Християнството божията мъдрост е над и дори различна от светската [http://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20corinthians%201:17-1:31&version=BULG 1 Коринтяни 1:17].
БОГ е най Мъдър и Библията е най мъдрата и истинна книга ! В цялата Вселена и живота на земята ,микрокосмоса ,макрокосмоса, екосистемата ,перфектната симбийоза и взаимната хармония в цялата жива и нежива природа , виждаме ,че всичко работи като един перфектен часовник ! Достатачно е да се запознаем с откритите до сега природни закони и ще видим ,че всички са изключително ефективни и мъдри,тоест БОГ Е постигнал:
‘‘ Най добрият резултат по най краткият , ефективен и правилен път‘‘
И както дори най обикновеният часвник е невъзможно да се сглоби и да заработи точно, сам, без часовникар, независимо колко еволюционно време му се даде,така и тази перфектна Космическа Хармония в Универсума и хармонията на Земята не би могла да се създаде и да работи в такъв невероятен баланс,от каквато и да е случайна еволюция,без Висш Премъдър Разум !
( Някои го отричат , но и те подсъзнателно го знаят, че е така , ... защото една истина си остава истина ,независимо дали я приемаме или я отхвърляме ! )

По отношение на Библията , само които я чете старателно, задълбочено и многократно,(защото има толкова невероятна житейска мъдрост в нея,че от едно прочитане не бихме могли да я схванем ), може да разбере защо е Най Мъдрата Книга, а мненията на хора които я отхвърлят и твърдят,че Библията е ‘‘кодирана‘‘ и не може да бъде разбрана,Не са верни ! Можете сами да се убедите,че е така !
Още един мит е ,че различните версии на Билията,през вековете и в настоящето,са различни книги. Не, просто когато една книга е преведена от многобрийни преводача и на почти всички езици на Земята,съдържанието е същото само са използвани различни изразни средства.Вземете някоя конкретна книга преведена от няколко различни преводача в различни години и сами ще се убедите ,че ‘‘звучи различно‘‘, но смисъла е същият .
Твърди се също,че отделните версии на Библията, православна, католическа и др. Не съвпадат, това е съвсем разбирамемо, ще ви дам друг пример (който важи и за почти всички издадени книги ) и всеки може да си направи извода. Ако погледем отделните издания през годините,например на книгата ‘‘Граф Монте Кристо‘‘ ще видим доста версии : по томове, първи,втори, общо цялата книга в един том, съкратено издание, поместени допълнително рецензии на преводачите или на издателството която я издава и др...и преводите на преводачите не са идентични ! Което не променя, по никаъв начин, смисъла и съдържанието на книгата и не е имало мнение (поне аз не см попадал на такова ),че отделните версии на ‘‘Граф Монте Кристо‘‘ не са една и съща книга, същото е и с Библията!
В православната Библия има включени житиета на православни светци,които не са включени в католическата,по разбираеми причини. Има съкратени издания , тоест само паслмите, или само притчите, отделно Новият Завет или Старият Завет и други, но основното съдържание е било и винаги ще бъде такова каквото е от Бога !
Нека се запитаме : дали Създателят на Цялата Вселена и на Всички хора по Земята,не би могъл да си опази Неговата Едиственна Истинна Книга ?! При условие,че Бог може да вижда дори в сърцата ни и знае Всичко! Както е написано в :
1 Йоаново 3:20 : Относно всичко, в което нашето сърце ни осъжда; защото Бог е по-голям от сърцето ни и знае всичко.

Правени са и много проучвания на предсказанията , които са били записани в Библията от преди векове и е неоспорим,доказан научно факт ,че Всичко се е сбъдвало и ще се сбъдне на своето време ! Този факт може да го прочетем и в Библията в:
Матей 5:18 : Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

N.B. Предстоят много Важни, Велики и Съдбоностни събития,които предстои да се случат с хората на Земята,предсказани и написани в Библията !
... Всеки може да реши за себе си дали иска да ги знае и да се спаси или не !


=== Хиндуизъм ===
=== Хиндуизъм ===

Версия от 20:44, 11 октомври 2014

Робърт Райд, Мъдрост (1896). Сграда Томас Джеферсън, Вашингтон

Мъдростта е едно от достойнствата на човешката личност, подобно на героизма и красотата. Мъдростта е съчетание на жизнен опит, разум и интуиция. Мъдростта включва още проницателността, прозорливостта, способността за вникване и знанието за това, кое е добро и правилно [1].

Има разпространено мнение, че в основата на мъдростта лежат шест качества на характера: съчувствието, състраданието, алтруизмът, себепознанието, емоционалната стабилност и определено ниво на социализация.

Според Райс (1958) две традиции на мъдростта могат да бъдат разграничени в Ренесанса: съзерцателна и на благоразумието. Съзерцателните традиции каквито са традициите в манастирите наблягат върху съзерцанието върху собствения опит, като път към божественото: Августин от Хипон е ранна и влиятелна фигура в християнската линия на тази традиция. Дадената мъдрост или благоразумието като ценност е разпознато в културните, философски и религиозни източници на (благо)разумно и целенасочено приложение на знанието, което е най-ценено в обществото.

Мъдростта в религията

В Древен Египет

Богинята Сиа представлява персонификация на мъдростта или богиня на мъдростта в египетската митология.

Юдаизъм

В юдаизма мъдростта е представена от Соломон, който моли Бог за мъдрост в 2 Летописи 1. Голяма част от Притчи Соломонови - книга с мъдри притчи, е приписвана на Соломон (както се разбира и от наименованието й). В Притчи 1:7 и Притчи 9:10 , страхопочитанието, благоговението към Яхве е наречено начало или основа на мъдростта, а в Притчи 8:13 са казва "Да се страхуваш от Яхве значи да ненавиждаш несправедливостта" (прев. от английски).

Нов Завет. Християнство

В Християнството божията мъдрост е над и дори различна от светската 1 Коринтяни 1:17. БОГ е най Мъдър и Библията е най мъдрата и истинна книга  ! В цялата Вселена и живота на земята ,микрокосмоса ,макрокосмоса, екосистемата ,перфектната симбийоза и взаимната хармония в цялата жива и нежива природа , виждаме ,че всичко работи като един перфектен часовник ! Достатачно е да се запознаем с откритите до сега природни закони и ще видим ,че всички са изключително ефективни и мъдри,тоест БОГ Е постигнал: ‘‘ Най добрият резултат по най краткият , ефективен и правилен път‘‘ И както дори най обикновеният часвник е невъзможно да се сглоби и да заработи точно, сам, без часовникар, независимо колко еволюционно време му се даде,така и тази перфектна Космическа Хармония в Универсума и хармонията на Земята не би могла да се създаде и да работи в такъв невероятен баланс,от каквато и да е случайна еволюция,без Висш Премъдър Разум  ! ( Някои го отричат , но и те подсъзнателно го знаят, че е така , ... защото една истина си остава истина ,независимо дали я приемаме или я отхвърляме  ! )

По отношение на Библията , само които я чете старателно, задълбочено и многократно,(защото има толкова невероятна житейска мъдрост в нея,че от едно прочитане не бихме могли да я схванем ), може да разбере защо е Най Мъдрата Книга, а мненията на хора които я отхвърлят и твърдят,че Библията е ‘‘кодирана‘‘ и не може да бъде разбрана,Не са верни ! Можете сами да се убедите,че е така ! Още един мит е ,че различните версии на Билията,през вековете и в настоящето,са различни книги. Не, просто когато една книга е преведена от многобрийни преводача и на почти всички езици на Земята,съдържанието е същото само са използвани различни изразни средства.Вземете някоя конкретна книга преведена от няколко различни преводача в различни години и сами ще се убедите ,че ‘‘звучи различно‘‘, но смисъла е същият . Твърди се също,че отделните версии на Библията, православна, католическа и др. Не съвпадат, това е съвсем разбирамемо, ще ви дам друг пример (който важи и за почти всички издадени книги ) и всеки може да си направи извода. Ако погледем отделните издания през годините,например на книгата ‘‘Граф Монте Кристо‘‘ ще видим доста версии : по томове, първи,втори, общо цялата книга в един том, съкратено издание, поместени допълнително рецензии на преводачите или на издателството която я издава и др...и преводите на преводачите не са идентични ! Което не променя, по никаъв начин, смисъла и съдържанието на книгата и не е имало мнение (поне аз не см попадал на такова ),че отделните версии на ‘‘Граф Монте Кристо‘‘ не са една и съща книга, същото е и с Библията! В православната Библия има включени житиета на православни светци,които не са включени в католическата,по разбираеми причини. Има съкратени издания , тоест само паслмите, или само притчите, отделно Новият Завет или Старият Завет и други, но основното съдържание е било и винаги ще бъде такова каквото е от Бога ! Нека се запитаме : дали Създателят на Цялата Вселена и на Всички хора по Земята,не би могъл да си опази Неговата Едиственна Истинна Книга ?! При условие,че Бог може да вижда дори в сърцата ни и знае Всичко! Както е написано в :

1 Йоаново 3:20 :  Относно всичко, в което нашето сърце ни осъжда; защото Бог е по-голям от сърцето ни и знае всичко.

Правени са и много проучвания на предсказанията , които са били записани в Библията от преди векове и е неоспорим,доказан научно факт ,че Всичко се е сбъдвало и ще се сбъдне на своето време ! Този факт може да го прочетем и в Библията в:

Матей 5:18 :  Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

N.B. Предстоят много Важни, Велики и Съдбоностни събития,които предстои да се случат с хората на Земята,предсказани и написани в Библията !

... Всеки може да реши за себе си дали иска да ги знае и да се спаси или не !

Хиндуизъм

В Хиндуизма знанието произхожда и е постигнато от мъдреците през хилядолетията. В хиндуизма бог на мъдростта е Бог Ганеша, а на знанието богинята Сарасвати.

В Хиндуизма мъдростта за здравето е аюрведа, според аюрведа тялото и ума са едно.

Будизъм

Основна статия: Мъдрост в Будизма

В Будизма мъдрият човек трябва да има добро поведение - на тялото, на речта, и на ума. (Ангутара-никая 3:2)

В Даоизма

В Даоизма мъдростта произтича от придържането към Трите Съкровища (Даоизъм): милосърдие, простота и скромност.

Knowing others is intelligence;

        knowing yourself is true wisdom.

Mastering others is strength;

        mastering yourself is true power.

(Tao Te Ching, 33, tr. S. Mitchell)

Да познаваш другите е интелигентност;

        да познаваш себе си е истинска мъдрост.

Да научиш другите е сила;

        да овладееш себе си е истинска сила.

(Дао Дъ Дзин, 33, превод от английски, превод на английски С. Мичъл)

Мъдрост и Философия

Философията както е известно по своята етимология значи любов към мъдростта. Първите философи са известни като мъдреци. Сред тях са Талес, Емпедокъл, Сократ. Известните седем мъдреци на Древна Гърция. Мъдреците дават отговори-образци, който могат да служат за правила в живота. Мъдреците живеят по начин, който може да ги направи пример за останалите хора от общността. Мъдрецът е лаконичен, загадъчен, но отзивчив към страданието на хората, той често им помага в техните духовни търсения. Мъдростта предхожда философията, но може да се каже, че тя е нейния естествен резултат.

Мъдреци


Източници

Шаблон:Превод от3

Външни връзтки