Сергей Горлукович: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{Футболист | име = Сергей Горлукович | снимка = Gorlukovich.jpg | описание...
 
Редакция без резюме
Ред 34: Ред 34:
}}
}}


'''Сергей Горлукович''' е бивш съветски и руски футболист, играл като централен защитник.
'''Сергей Горлукович''' е бивш съветски и руски футболист, играл като централен защитник. Най-известен с изявите си за [[Борусия Дортмунд]] и [[Спартак Москва]]. Златен медалист с отбора на СССР от олимпиадата в Сеул през 1988 г.


== Кариера ==
{{редактирам}}
Като юноша треньорите считат Горлукович за безпреспективен и нито един отбор от региона не проявява интерес към него. Първият отбор на Сергей е аматьорският [[Торпедо (Могильов)]], където той играе докато паралелно учи в Могильовския машиностроителен институт. През 1981 г. преминава в Гомел, записвайки повече от 100 мача за клуба. Завършва висшето си образование в Гомелския политехнически институт със специалност инженер-механик. През 1984 г. Горлукович е един от най-добрите играчи на Гомел, вкарвайки невероятните за защитник 17 попадения. Следващата година Сергей отбива военната си служба в [[Динамо (Минск)]], където записва 22 мача. През лятото на 1986 г. обаче е "дисциплинарно уволнен" от клуба. Футболистът не остава дълго без клуб, след като е привлечен от [[Юри Сьомин]] в намиращия се по това време във втория ешалон на СССР [[Локомотив (Москва)]]. Там Горлукович се утвърждава като играч, помага на отбора да се класира във Висшата дивизия и става част от националния отбор. През лятото на 1988 г. участва на олимпийските игри в Сеул, където тимът на СССР завоюва златните медали.

През 1989 г. Горлукович заявява на ръководството на Локомотив, че иска да напусна отбора. В края на годината кара проби в немския [[Борусия Дортмунд]] и три дни след това подписва договор, а Локомотив получават 800 000 марки за бранителя - огромна сума за защитник по това време. Сергей много трудно пробива в стартовия състав, защото тогава в [[Бундслига]]та отборите са имали право да пускат в игра едновременно само двама чужденци. В случая това са били нападателите Поулсен и Маклеод, а след напускането на последния е привлечен швейцареца [[Стефан Шапюиза]]. През лятото на 1990 г. участва на световното първенство в Италия, играеки и в трите мача от груповафа фаза. Сезон 1990/91 става най-удачния за Сергей - той изиграва 27 мача в шампионата, а запомнящ се е голът му в 1/4 финала на [[Купата на УЕФА]] срещу [[Андерлехт]]. На следващия сезон обаче Горлукович не играе три месеца поради травма, а и не успява да спечели доверието на новия треньор [[Отмар Хицфелд]]. Изиграва само 7 срещи в Бундеслигата. Напуска Борусия след конфликт с Хицфелд и преминава в [[Байер (Юргинден)]].

Макар Байер Юргинден далеч да не е сред най-силните немски отбори, там Сергей играе редовно и става един от най-постоянните играчи на отбора. Освен това е повикан в националния отбор на Русия, участвайки на световното първенство в САЩ през 1994 г. Там Горлукович записва 2 мача, а "Сборная" отпада още в груповата фаза. Междувременно Сергей изпада и се завръща в Бундеслигата с Байер. Записва общо 80 срещи, в които вкарва 6 попадения. Но това е последният сезон от контракта му и 34-годишния защитник решава да се завърне в Русия. Доиграва годината в състава на [[Алания Владикавказ|Спартак Алания]], с който става и шампион.

В началото на 1996 г. Сергей Горлукович подписва със [[Спартак Москва]]. Въпреки напредналата вече футболна възраст и края на кариерата в националния отбор след [[Евро 1996]], защитникът изживява втора младост. Следват участия в европейските клубни турнири и мачове с грандове като Интер и Аякс. На 36 години и 6 месеца Горлукович става най-възрастният руски футболист, играл в евротурнирите. Като капитан на "червено-белите" играе на 1/2 финал в [[Купата на УЕФА]], което е един от най-големите успехи на руския футбол въобще. Във втората половина на 1998 г. губи титулярното си място, след като [[Олег Романцев]] привлича [[Евгений Бушманов]] от Торпедо. Поради тази причина Сергей напуска Спартак в края на сезона.

През 1999 г. играе за [[Торпедо-ЗИЛ]] в 1 дивизия. Записва 42 мача и вкарва 5 попадения. След това записва по един сезон за Чкаловец-Олимпик и Локомотив Нижни Новгород. През 2002 г. е играещ помощник-треньор в арменския Мика, но напуска след оставката на старши-треньора [[Валерий Гладилин]]. След края на футболната си кариера е селекционер в Спартак, и закратко и треньор на няколко отбора.

== Външни препратки ==
* [http://www.rusteam.permian.ru/players/gorlukovich.html Профил в сайта на руския национален отбор]
* [http://www.legioner.kulichki.com/index.php?id=11&lang=ru&player=79 Профил в legioner.kulichki.com]
* [http://www.klisf.ru/index.app?cmd=ln&lang=ru&id=233028466615334 Статистика в КЛИСФ]
* [http://www.national-football-teams.com/player/16701/Sergey_Gorlukovich.html Профил в national-football-teams.com]

{{Футболен отбор на Русия Мондиал 1994}}
{{Футболен отбор на Русия Евро 1996}}

{{СОРТКАТ:Горлукович, Сергей}}
[[Категория:Съветски футболисти]]
[[Категория:Руски футболисти]]
[[Категория:Футболисти на Локомотив (Москва)]]
[[Категория:Футболисти на Борусия Дортмунд]]
[[Категория:Футболисти на Спартак Москва]]
[[Категория:Съветски олимпийски шампиони]]
[[Категория:Руски олимпийски шампиони]]

Версия от 18:07, 24 октомври 2014

Сергей Горлукович
Файл:Gorlukovich.jpg
Лична информация
Роден
Сергей Вадимович Горлукович
18 ноември 1961 г.  (на 62 г.)
Второ гражданствоБеларус
Ръст182 см
Постцентрален защитник
Настоящ отбор
Отборотказал се
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1980
1981-1984
1985-1986
1986-1989
1990-1992
1992-1995
1995
1996-1998
1999
2000
2001
2002
Торпедо (Могильов)
Госелмаш
Динамо Минск
Локомотив (Москва)
Борусия Дортмунд
Байер Юргинден
Спартак Алания
Спартак Москва
Торпедо-ЗИЛ
Чкаловец-Олимпик
Локомотив НН
ФК Мика

112
22
114
44
80
5
83
42
22
18
2

(21)
(0)
(11)
(1)
(6)
(0)
(5)
(5)
(0)
(0)
(0)
Национален отбор
1988-1991
1993-1996
СССР
Русия
21
17
(1)
(0)
Треньор
2006
2007
2008
2010
2013
СКА Енергия
Авангард (Курск)
Витяз (Подолск)
СКА Енергия
ФК Байкал
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Сергей Горлукович е бивш съветски и руски футболист, играл като централен защитник. Най-известен с изявите си за Борусия Дортмунд и Спартак Москва. Златен медалист с отбора на СССР от олимпиадата в Сеул през 1988 г.

Кариера

Като юноша треньорите считат Горлукович за безпреспективен и нито един отбор от региона не проявява интерес към него. Първият отбор на Сергей е аматьорският Торпедо (Могильов), където той играе докато паралелно учи в Могильовския машиностроителен институт. През 1981 г. преминава в Гомел, записвайки повече от 100 мача за клуба. Завършва висшето си образование в Гомелския политехнически институт със специалност инженер-механик. През 1984 г. Горлукович е един от най-добрите играчи на Гомел, вкарвайки невероятните за защитник 17 попадения. Следващата година Сергей отбива военната си служба в Динамо (Минск), където записва 22 мача. През лятото на 1986 г. обаче е "дисциплинарно уволнен" от клуба. Футболистът не остава дълго без клуб, след като е привлечен от Юри Сьомин в намиращия се по това време във втория ешалон на СССР Локомотив (Москва). Там Горлукович се утвърждава като играч, помага на отбора да се класира във Висшата дивизия и става част от националния отбор. През лятото на 1988 г. участва на олимпийските игри в Сеул, където тимът на СССР завоюва златните медали.

През 1989 г. Горлукович заявява на ръководството на Локомотив, че иска да напусна отбора. В края на годината кара проби в немския Борусия Дортмунд и три дни след това подписва договор, а Локомотив получават 800 000 марки за бранителя - огромна сума за защитник по това време. Сергей много трудно пробива в стартовия състав, защото тогава в Бундслигата отборите са имали право да пускат в игра едновременно само двама чужденци. В случая това са били нападателите Поулсен и Маклеод, а след напускането на последния е привлечен швейцареца Стефан Шапюиза. През лятото на 1990 г. участва на световното първенство в Италия, играеки и в трите мача от груповафа фаза. Сезон 1990/91 става най-удачния за Сергей - той изиграва 27 мача в шампионата, а запомнящ се е голът му в 1/4 финала на Купата на УЕФА срещу Андерлехт. На следващия сезон обаче Горлукович не играе три месеца поради травма, а и не успява да спечели доверието на новия треньор Отмар Хицфелд. Изиграва само 7 срещи в Бундеслигата. Напуска Борусия след конфликт с Хицфелд и преминава в Байер (Юргинден).

Макар Байер Юргинден далеч да не е сред най-силните немски отбори, там Сергей играе редовно и става един от най-постоянните играчи на отбора. Освен това е повикан в националния отбор на Русия, участвайки на световното първенство в САЩ през 1994 г. Там Горлукович записва 2 мача, а "Сборная" отпада още в груповата фаза. Междувременно Сергей изпада и се завръща в Бундеслигата с Байер. Записва общо 80 срещи, в които вкарва 6 попадения. Но това е последният сезон от контракта му и 34-годишния защитник решава да се завърне в Русия. Доиграва годината в състава на Спартак Алания, с който става и шампион.

В началото на 1996 г. Сергей Горлукович подписва със Спартак Москва. Въпреки напредналата вече футболна възраст и края на кариерата в националния отбор след Евро 1996, защитникът изживява втора младост. Следват участия в европейските клубни турнири и мачове с грандове като Интер и Аякс. На 36 години и 6 месеца Горлукович става най-възрастният руски футболист, играл в евротурнирите. Като капитан на "червено-белите" играе на 1/2 финал в Купата на УЕФА, което е един от най-големите успехи на руския футбол въобще. Във втората половина на 1998 г. губи титулярното си място, след като Олег Романцев привлича Евгений Бушманов от Торпедо. Поради тази причина Сергей напуска Спартак в края на сезона.

През 1999 г. играе за Торпедо-ЗИЛ в 1 дивизия. Записва 42 мача и вкарва 5 попадения. След това записва по един сезон за Чкаловец-Олимпик и Локомотив Нижни Новгород. През 2002 г. е играещ помощник-треньор в арменския Мика, но напуска след оставката на старши-треньора Валерий Гладилин. След края на футболната си кариера е селекционер в Спартак, и закратко и треньор на няколко отбора.

Външни препратки