Пчеларово (област Кърджали): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
http://www.pchelarovo.org
Ред 38: Ред 38:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
WEB Сайт на сдружението "Възраждане на Пчеларово" - [[www.pchelarovo.org]]
WEB Сайт на сдружението "Възраждане на Пчеларово" - www.pchelarovo.org<ref>http://www.pchelarovo.org</ref>


{{Община Черноочене}}
{{Община Черноочене}}

Версия от 14:17, 10 ноември 2014

За другото българско село вижте Пчеларово (Област Добрич).

Пчеларово
Общи данни
Население131 души[1] (15 декември 2023 г.)
5,13 души/km²
Землище25,645 km²
Надм. височина419 m
Пощ. код6664
Тел. код03696
МПС кодК
ЕКАТТЕ58829
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Черноочене
Айджан Ахмед
(ДПС; 2023)

Пчеларово е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, Област Кърджали.

География

Село Пчеларово се намира в района на Източните Родопи. Климатът е планински, а въздухът е чист, поради отдалечения район, в който се намира селото. Близо до селото се намират три язовира - Мината, Балканска река и Мандадере. В непосредствена близост до селото се намира връх Света Еленка. На изток от него е разположен връх Сток Петра. Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити.

История

Старото име на селото е Гованлък/ пчелин /. Има предание ,че в този район имало вековни дъбови гори и орехови дървета , в чийто хралупи се въдели диви пчелни семейства.Заобиколено е от върхове , който носят имена на светий.в центъра на селото се намира народно читалище " Иван Буюклиев 1926 г."Вблизост до читалището се намира паметника на Апостола на българската свобода Васил Левски. В центъра на селото се намира паметника на загиналите пчеларовци в балканската и първата световна война -построен през 1940 година.Вдясно от парка се намира параклис "св. Троица " - построен през 2009, от сем. Вътеви родом от с. Пчеларово.В долната махала на селото се намира църквата св. св. Петка" построена през 1876 година,същата е обявена за архитектурно -художествен паметник на културата от 19 май 1992година.От лявата страна на църквата се намира "вековен бял бор ",които е над 500години. Обявен за защитен природен обект ПРЕЗ 1984 г. Висок е около 25 метра, обиколката на ствола е 3,50м.

Религии

Основната религия, която се изповядва в село Пчеларово, е християнството за разлика от околните села, в които основната религия на населението е ислямът.

Културни и природни забележителности

Лековита вода, която се пие от така наречената "Сталева чешма". Тя е построена от човек на име Стальо. Преди 20 години тя била обновена от един мъж от селото.Той написал и своето име,но въпреки това хората продължават да я наричат с името на нейния създател. Около лековитата чешма гората е иглолиста, широколостна, а на места е и смесена.Близо до чешмата има тих и спокоен язовир.в БЛИЗОСТ ДО СЕЛОТО СЕ НАМИРА "Желязната чешма " - която лекува чревни и бъбречни заболявания.От 1985 година към читалище има сформирана група за автентичен фолклор - представяща обичай и обряди.През средата на 20-ти век в двора на селското училището е построен паметник на Васил Левски.По-късно е преместен в центъра на селото. Кметът на село Черноочене - Айдън Осман дал 10 000 лв. за преместването на бюста.

Редовни събития

През 2011 година беше възобновен ежегодния селски събор. Той се провежда винаги около 24-майските празници.

Други

В селото има читалище с много богата старинна литература. Има и музей с богат асортимент на различни старинни експонати, характеризиращи богатата история на селото. В това село е роден Николай Ташев, адвокат и мой колега,един много приятен и възпитан човек, общи-телен и лъчезарен човек, жена му е нотариуса Марина Ташева.Д.Петров.

Външни препратки

WEB Сайт на сдружението "Възраждане на Пчеларово" - www.pchelarovo.org[2]

Шаблон:Мъниче селища в България