Константин (село): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м форматиране + външни препратки
Ред 28: Ред 28:
== История ==
== История ==


<!-- == Религии == -->
== Религии ==
В селото има
* Църква "Св. Св. Кирил и Методий" <ref>[http://news.elena.bg/?p=56 „Красива България” ще ремонтира църквата в Константин]</ref>
* Джамия <ref>[http://www.travelguide-bg.com/news/news.php?id=2276 "В село Константин имами от Омуртаг плащат курсове по Коран - Великотърновско за първи път от 9 века с джамия"]</ref>


<!-- == Обществени институции == -->
== Обществени институции ==
* Пощенска и телефонна станция
* Читалище


== Културни и природни забележителности == Има паметници на генерал Константин Рудановски и на партизани, убити при престрелка с жандармристи на 07-09-1944 година.
== Културни и природни забележителности ==
Има паметници на руския генерал [[Константин Рудановски]] и на партизани, убити при престрелка с жандармеристи на [[7 септември]] [[1944]] година.
В центъра на селото има паметник-чешма, посветена на падналите във войните от 1912 до края на Първата световна война жители на селото. В двора на църквата е издигната Братска могила. На мемориалната плоча са изписани имената на падналите в боевете край селото войници от времето на Освободителната Руско-Турскяа война.
В центъра на селото има паметник-чешма <ref>[http://photogalery.elena.bg/monument/pages/16.htm Паметна чешма на загиналите във войните 1912-1918 година в село Константин във Фотогалерията elena.bg]</ref>, посветена на падналите във войните от [[1912]] до края на [[Първа световна война|Първата световна война]] жители на селото. В двора на църквата е издигната Братска могила. На мемориалната плоча са изписани имената на падналите в боевете край селото войници от времето на [[Руско-турска война (1877-1878)|Руско-Турската Освободителна война]].


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат Тодоровден. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават.
* Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат [[Тодоровден]]. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават.
Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на имения ден на селото - Св. св. Константин и Елена (Костадиновден, юни по стар стил)е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец юни. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.
* Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на именния ден на селото - [[Свети Свети Константин и Елена (светци)|Св. св. Константин и Елена]] (Костадиновден, юни по стар стил) е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец [[юни]]. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.
<!-- == Личности == -->
<!-- == Личности == -->


Ред 47: Ред 53:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
<references/>


{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}

Версия от 18:48, 5 октомври 2006

Константин е село в Северна България. То се намира в община Елена, Област Велико Търново.

Шаблон:Село

География

Село Константин се намира в планински район. На главния път между Велико Търново и Сливен, на 18 км от Елена.

История

Религии

В селото има

  • Църква "Св. Св. Кирил и Методий" [1]
  • Джамия [2]

Обществени институции

  • Пощенска и телефонна станция
  • Читалище

Културни и природни забележителности

Има паметници на руския генерал Константин Рудановски и на партизани, убити при престрелка с жандармеристи на 7 септември 1944 година. В центъра на селото има паметник-чешма [3], посветена на падналите във войните от 1912 до края на Първата световна война жители на селото. В двора на църквата е издигната Братска могила. На мемориалната плоча са изписани имената на падналите в боевете край селото войници от времето на Руско-Турската Освободителна война.

Редовни събития

  • Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат Тодоровден. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават.
  • Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на именния ден на селото - Св. св. Константин и Елена (Костадиновден, юни по стар стил) е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец юни. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.


Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България