Константин (село): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 37: Ред 37:
* Читалище
* Читалище
Училище с близо 200 учащи се.
Училище с близо 200 учащи се.
Кметство
Кметство,
Здравна служба
Здравна служба,
Аптека
Аптека



Версия от 14:02, 6 октомври 2006

Константин е село в Северна България. То се намира в община Елена, Област Велико Търново.

Шаблон:Село

География

Село Константин се намира в планински район. На главния път между Велико Търново и Сливен, на 18 км от Елена.

История

Религии

В селото има

  • Църква "Св. Св. Кирил и Методий" [1]
  • Джамия [2]

Обществени институции

  • Пощенска и телефонна станция
  • Читалище

Училище с близо 200 учащи се. Кметство, Здравна служба, Аптека

Културни и природни забележителности

Има паметници на руския генерал Константин Рудановски и на партизани, убити при престрелка с жандармеристи на 7 септември 1944 година. В центъра на селото има паметник-чешма [3], посветена на падналите във войните от 1912 до края на Първата световна война жители на селото. В двора на църквата е издигната Братска могила. На мемориалната плоча са изписани имената на падналите в боевете край селото войници от времето на Руско-Турската Освободителна война. В близост до селото се намира местността "Чукала мома лешници". Според една легенда сестрата на Крали Марко се е залюбила с турчин, разбирайки за срама на сестра си, Крали Марко решава да я убие. Той я съзира на едни камък да чисти лешници и хвърля върху нея огромен скален къс. И до ден днешен двете скали си стоят една върху друга. Момата е погребана в близост до двата камъка, а местността носи названието "Девича могила".

Редовни събития

  • Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат Тодоровден. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават.
  • Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на именния ден на селото - Св. св. Константин и Елена (Костадиновден, юни по стар стил) е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец юни. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.


Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България