Дарт Вейдър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SolidSatan (беседа | приноси)
Редакция без резюме
м кор., форматиране: 2x тире, интервали (ползвайки Advisor.js)
Ред 1: Ред 1:
'''Дарт Вейдър '''(роден '''Анакин Скайуокър''') е измислен герой от кинопоредицата ''[[Междузвездни войни]]''. Той е централният герой и се появява във всички филми от поредицата. Първоначално амбициозен и добросърдечен джедай, смятан, че ще възстанови баланса в Силата посредством старинно пророчество, е залъган от ситския лорд [[Палпатин]], попада под влиянието на Тъмната страна и става сит. Предателството му има катастрофални последствия за Галактиката и за най-близките му хора. В продължение на десетилетия той служи като дясна ръка на императора и изпълнява неговите тиранични команди. Без да подозира, той се оказва баща на Люк и принцеса Лея, които са скрити от него при раждането им.


Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за [[100-те най-големи герои и злодеи]] в киното).


Вейдър се появява за първи път в [[Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда]] като безмилостния слуга на Императора. В следващия епизод от сагата [[Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара]] се разкрива истинската самоличност на Вейдър и причините, довели до неговото падение – това е Анакин Скайуокър, бащата на [[Люк Скайуокър]] и Лея.
'''Дарт Вейдър '''(роден '''Анакин Скайуокър''') е измислен герой от кинопоредицата ''[[Междузвездни войни]]''. Той е централният герой и се появява във всички филми от поредицата. Първоначално амбициозен и добросърдечен джедай, смятан, че ще възстанови баланса в Силата посредством старинно пророчество, е залъган от ситския лорд [[Палпатин]] и попада под влиянието на Тъмната страна и става сит . Предателството му има катастрофални последствия за галактиката и за най-близките му хора. В продължение на десетилетя той служи като дясната ръка на императора и изъплнява неговите тиранични команди. Без да подозира, той се оказва баща на Люк и принцеса Лея, които са скрити от него при раждането им.

Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за [[100-те най-големи герои и злодеи]] в киното.

Вейдър се появява за първи път в [[Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда]] като безмилостната слуга на Императора. В следващия епизод от сагата [[Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара]] се разкрива истинската самоличност на Вейдър и причините довели до неговото падение - това е Анакин Скайуокър - бащата на [[Люк Скайуокър]] и Лея.


==Външни препратки==
==Външни препратки==
{{уикицитат|en:Darth Vader|Дарт Вейдър}}
{{уикицитат|en:Darth Vader|Дарт Вейдър}}
*[http://www.starwars.com/databank/character/darthvader/index.html Дарт Вейдър в сайта ''Star Wars'']
*[http://www.starwars.com/databank/character/darthvader/index.html Дарт Вейдър в сайта ''Star Wars'']
* [http://bg.starwars.wikia.com/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D1%82_%D0%92%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D1%8A%D1%80 Още за Дарт Вейдър в ''Bg Star Wars'']
* [http://bg.starwars.wikia.com/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D1%82_%D0%92%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D1%8A%D1%80 Още за Дарт Вейдър в ''Bg Star Wars'']



Версия от 12:59, 5 декември 2014

Дарт Вейдър (роден Анакин Скайуокър) е измислен герой от кинопоредицата Междузвездни войни. Той е централният герой и се появява във всички филми от поредицата. Първоначално амбициозен и добросърдечен джедай, смятан, че ще възстанови баланса в Силата посредством старинно пророчество, е залъган от ситския лорд Палпатин, попада под влиянието на Тъмната страна и става сит. Предателството му има катастрофални последствия за Галактиката и за най-близките му хора. В продължение на десетилетия той служи като дясна ръка на императора и изпълнява неговите тиранични команди. Без да подозира, той се оказва баща на Люк и принцеса Лея, които са скрити от него при раждането им.

Вейдър е един от най-известните злодеи във филмовата история (на трето място в класацията на Американския филмов институт за 100-те най-големи герои и злодеи в киното).

Вейдър се появява за първи път в Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда като безмилостния слуга на Императора. В следващия епизод от сагата Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара се разкрива истинската самоличност на Вейдър и причините, довели до неговото падение – това е Анакин Скайуокър, бащата на Люк Скайуокър и Лея.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Шаблон:Междузвездни войни-мъниче

Шаблон:Link FA