Древност: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
невярно
м Нов ключ за Категория:Древност: " " using HotCat
Ред 91: Ред 91:


{{история-мъниче}}
{{история-мъниче}}
[[Категория:Древност]]
[[Категория:Древност| ]]


{{Link FA|eo}}
{{Link FA|eo}}

Версия от 18:51, 6 декември 2014

Шаблон:Човешка история и праистория Древност или древна история е период от човешката история, който покрива времето от около 3300/3000 г. пр.н.е. до периода 800/500 г. пр.н.е.

Терминът класическа древност и античност обикновено се отнася до класическата периодизация на/в историята която започва с/от Древна Гърция и Древен Рим, чието начало се слага с първата Олимпиада (776 г. пр.н.е.) и основаването на Рим (753 г. пр.н.е.), на които събития огледално съответства предходното основаване на Картаген (825/814 г. пр.н.е.). В този смисъл, по логиката на изопериметричната задача, своеобразното "начало на историята" се слага и свързва със средиземноморския басейн с островите и крайбрежните и свързани територии. В различните райони по света думата древност може да има различен смисъл, най-вече с оглед на възприетата историческа периодизация.

За начало на древността обикновено се счита времето на първата протошумерска писменост, последвана от шумерския клинопис и египетските йероглифи. Трудностите в изучаването на древността идват от обстоятелството, че до наши дни са достигнали само ограничен брой писмени документи, които не дават пълна картина за живота в древността. Едни от най-добре запазените археологически находки от този период са теракотената армия и прословутите египетски пирамиди.

Първите писмени цивилизации са свързани с т.нар. плодороден полумесец - Древен Египет (3150-3100 гг.) и Шумер в Южна Месопотамия (3000-2900 гг.), които през Елам били в контакт с т.нар. Индска цивилизация, датирана даже малко по-рано като писмена - около 3300 г. пр.н.е.

Първата китайска императорска династия Ся се въздига 2698 г. пр.н.е., а първият семитски център в древността Ебла възниква около 2500 г. пр.н.е. - почти два века преди Акад.

Първата мезоамериканска цивилизация - тази на олмеките се датира не по-рано от 1200 г. пр.н.е. и по някои трактовки е свързана с Древен Египет посредством семитите развили морско дело - финикийците и пуните (виж и доколумбови презокеански контакти с Америка).

Изолирано и неустановено е възникването и произхода на народа създал критско-минойската цивилизация около 3000 г. пр.н.е.

Известни култури

Европа

Близкия Изток

Далечния Изток

Мала Азия

Африка

Америка

Вижте също

Шаблон:История-мъниче

Шаблон:Link FA